Hlavní obsah

Rozšíření Temelína by se mohlo obejít bez tendru, říká expert ODS

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA, Profimedia.cz

Europoslanec Alexandr Vondra platí za zahraničněpolitickou autoritu ODS, v posledních letech se věnuje i energetice.

Reklama

Vláda připravuje vypsání tendru na výstavbu nového reaktoru v jaderné elektrárně Dukovany. Stále více se mluví o jeho propojení s plány na rozšiřování bloků také v Temelíně.

Článek

Podle europoslance a místopředsedy ODS Alexandra Vondry je po zařazení jádra mezi udržitelné zdroje v EU potřeba akcelerovat plány na rozvoj jaderné energetiky v Česku.

Podle něj by v rámci urychlení výstavby nových reaktorů na českém území mohla vláda přistoupit k mezivládní dohodě. Až dosud se v Česku sázelo na variantu mezinárodního tendru.

„Vláda musí aktualizovat svou energetickou koncepci. Dění v energetice a zpřísňování emisních závazků včetně raketového růstu cen do toho vnáší celou řadu nových úvah. A samotné Dukovany, jeden reaktor navíc, nic moc neřeší. Budeme potřebovat mnohem víc těchto kapacit,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy bývalý ministr zahraničí a zahraničněpolitická autorita ODS. V europarlamentu se Vondra věnuje zejména právě energetice a obhajobě jádra.

Podle něj tendr na výstavbu v Dukovanech musí počítat s dlouhodobějšími plány. Už minulý kabinet Andreje Babiše (ANO) do dokumentace zakázky nechal zapracovat výhledovou a nezávaznou poptávku pro další blok v Dukovanech a dva v Temelíně.

„Nechme proběhnout tuto fázi a uvidíme. Na základě toho se dozvíme mnohem víc informací. Já bych se nezlobil, kdyby v rámci urychlení byla v případě další výstavby v Temelíně dohoda vláda–vláda. Ta možnost tu je, rozhodnutí je však na vládě,“ dodal Vondra.

Polská cesta

Bez tendru plánuje jadernou výstavbu například sousední Polsko, které má s USA uzavřenou dohodu o rozvoji civilní jaderné energetiky a výstavby nových jaderných elektráren. O to se má postarat společnost Westinghouse, která se v Česku uchází o Dukovany.

V Česku ale byla přímá mezivládní dohoda dosud spíše tabu. Když vláda Petra Nečase plánovala rozšířit Temelín, spustila soutěž, v níž se ve finále utkaly velmoci USA a Rusko. Nakonec ale plán i tendr padly. Babišův kabinet připravoval vypsání tendru na nový blok v Dukovanech. O podobu tendru a účast Ruska a Číny se vedly politické boje, které celou věc protáhly.

Vypsání dukovanského tendru se čeká v následujících týdnech. Oficiální pokyn k vypsání společnosti ČEZ vydává Ministerstvo průmyslu a obchodu. „MPO připravuje problematiku výběrového řízení na dodavatele nového jaderného zdroje v jaderné elektrárně Dukovany k projednání na vládě a předpokládá, že následně zašle investorovi souhlas s vypsáním tendru,“ sdělil mluvčí úřadu Vojtěch Srnka.

Pevný termín, kdy vláda věc projedná, zatím není. „Výběrové řízení na nový jaderný zdroj v Dukovanech je před zahájením. Čekáme, až dostaneme od Ministerstva průmyslu a obchodu pokyn k jeho spuštění,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Zároveň popsal, jak vypadá nezávazná opce na další jadernou výstavbu v Česku. „MPO nás loni v létě požádalo na základě uzavřených smluv se státem o doplnění nezávazných nabídek ze strany uchazečů na další šestý blok v Dukovanech a na dva nové bloky v Temelíně (EDU6, ETE34) do poptávkové dokumentace. To jsme do poptávkové dokumentace doplnili,“ řekl.

V dukovanském tendru na výstavbu jednoho bloku na jihu Moravy soutěží severoamerický Westinghouse, francouzská EDF a jihokorejská KHNP. Loni byl z bezpečnostních důvodů ze soutěže vyřazen ruský státní Rosatom.

Westinghouse slibuje propojení českého projektu s výstavbou bloků v Polsku a na Ukrajině a účast na nich i českým firmám. Kampaň Francouzů nepochybně posílilo česko-francouzské spojenectví na půdě EU, které vedlo k zařazení jádra k udržitelným energetickým zdrojům.

Westinghouse, byť za jiné vlastnické struktury, i EDF, respektive jiná francouzská státní energetická společnost Areva, se účastnily už temelínského tendru. Třetím uchazečem je jihokorejská KHNP, která sází například na budování dobrého jména v temelínské lokalitě, sponzoruje i třebíčský hokejový klub.

Reklama

Doporučované