Hlavní obsah

Ruská síť hypermarketů je řízena z Prahy. Češi pojedou do Moskvy na zkušenou

Foto: Profimedia.cz

Na snímku z loňského března je jeden z ruských hypermarketů Globus. Tento stojí ve městě Klimovsk nedaleko Moskvy.

Reklama

Obchodní řetězec Globus zůstává i po napadení Ukrajiny v Rusku. Němečtí majitelé holdingu to obhajují tím, že mají starost o osud tamních zaměstnanců a zákazníků. Z ruského trhu jim však také dlouhodobě plynou největší zisky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Putinova válka na Ukrajině přiměla stovky západních firem stáhnout se z ruského trhu. Některé pod tlakem veřejného mínění alespoň pozastavily tamní investice či reklamu. Mezi těmi, které se rozhodly bez omezení pokračovat dál, je i německý – a v Česku dobře známý – obchodní řetězec Globus.

Když šéf rodinného holdingu Matthias Bruch loni v březnu pro list Handelsblatt rozhodnutí zůstat v Rusku obhajoval, jedním z hlavních argumentů bylo, že ruský Globus je fakticky autonomní jednotkou, jejíž provoz je „organizačně a finančně nezávislý“ na zbylých částech holdingu a může i při zhoršení politické situace fungovat samostatně.

Jenže slova o nezávislosti v tuto chvíli neplatí. Ukazuje se totiž, že ruský Globus je už více jak půl roku řízen z Prahy. Z Moskvy do českého hlavního města se loni o prázdninách přestěhoval nejvyšší šéf ruského Globusu Volker Schaar. A teď souběžně řídí i síť českých hypermarketů.

Holding Globus se kvůli setrvání na ruském trhu stal terčem kritiky podobně jako třeba řetězec Auchan ve Francii. Je uváděn jako protipól k jinému německému řetězci OBI nebo ke švédské síti s nábytkem IKEA, které Rusko opustily.

Holding Globus: Dvě staletí pod jednou rodinou

  • Kořeny maloobchodní rodinné firmy sahají až do roku 1828, kdy zakladatel Franz Bruch otevřel první obchod s potravinami v St. Wendelu.
  • Podnik nyní ze stejného města v Sársku řídí zástupce už šesté generace, Matthias Bruch, jenž jej v roce 2020 převzal od svého otce Thomase.
  • V Německu má dle dostupných informací dnes 62 velkoprodejen.
  • V roce 1996 firma poprvé expandovala do zahraničí, a to do České republiky. První hypermarket otevřela tehdy v Brně, přičemž to byla i první prodejna tohoto typu na území Česka. Dnes má Globus v ČR celkem 16 prodejen.
  • Po Německu a ČR se majitelé Globusu rozhodli expandovat i do Ruska, první hypermarket je z roku 2006, kdy byl otevřen ve městě Šolkovo v Moskevské oblasti. Dnes jich má německá rodinná firma v Rusku už 19.

Na dvou židlích

Volker Schaar narozený v časech NDR v Großröhrsdorfu nedaleko Drážďan je s ruskou pobočkou bytostně spjatý.

V zemi Vladimira Putina strávil celých 17 let. V Moskvě začal pracovat už v roce 2005, když německý řetězec na tamním trhu teprve začínal. Do čela ruské společnosti Hyperglobus se Schaar postavil v roce 2016. A nyní – jak si Seznam Zprávy ověřily v jeho pražském působišti – sedí na dvou manažerských židlích.

Schaar nadále zůstává generálním ředitelem a mluvčím (hlavním jednatelem) ruské filiálky, přičemž do Ruska v pravidelných intervalech létá. A ty samé funkce teď zastává i v české pobočce.

Mluvčí firmy Globus ČR Aneta Turnovská tvrdí, že jde o normální stav: „Rozmístění našich manažerů na různých nebo více místech je běžným postupem v rámci Globus Holdingu.“

Schaarův příchod do Česka byl podle ní následkem personální reorganizace a nejsou v tom žádné politické důvody.

Foto: Facebooková stránka ruského řetězce Globus

Německý top manažer Volker Schaar (44), který souběžně řídí ruské i české hypermarkety Globus.

Plánovaná cesta z Prahy do Ruska

Je vůbec představitelné, aby za současné česko-ruské „ředitelské unie“ mohl východní byznys fungovat striktně odděleně, jak líčí majitel Globusu Matthias Bruch?

O utužování vztahů s ruskou sestrou, kterému zdaleka ne všichni v Česku fandí, ale svědčí mimo jiné i skutečnost, že někteří z českých zaměstnanců se v příštích týdnech mají vydat na pracovní cestu přímo do mezinárodně izolovaného Ruska.

Mluvčí firmy informaci o chystané cestě nepopřela. „Příležitostně probíhají mezi pobočkami Globus Holding vzájemné návštěvy kolegů z práce se stejnými oblastmi odpovědnosti za účelem výměny provozních zkušeností,“ uvedla na přímý dotaz redakce Aneta Turnovská.

Kdo všechno do Ruska pojede, není jasné. Uvnitř firmy se mluví o tom, že cesta se má uskutečnit v dubnu po trase přes Turecko a měla by se týkat především ředitelů šestnácti českých hypermarketů. To mluvčí nepotvrdila, přičemž podotýká, že kdo nechce, do Ruska nemusí. „Rádi bychom zdůraznili, že účast na této ryze pracovní cestě je zcela dobrovolná,“ vypíchla.

Na propojení s ruským Globusem však neukazují jenom personálie.

Jde i o to, že v ruské síti Globus se i dnes podle informací Seznam Zpráv přímo z místa v nezanedbatelném množství prodává české potravinářské zboží. V prvé řadě pivo a lihoviny. Přitom absolutní většina českých výrobců tvrdí, že do Ruska už dávno nic nedodává.

Seznam Zprávy chtěly proto od managementu Globusu vědět, jakým způsobem jsou podobné obchodní kontrakty s českými nebo evropskými producenty uzavírány. Mluvčí Turnovská v písemné odpovědi podrobné vysvětlení neposkytla. Zdůraznila ale, že do nákupu zboží pro ruský trh česká dcera nijak zapojena není.

„Globus ČR žádné zboží z Česka ani z jiných členských států EU do Ruska neexpeduje a ani se na takové aktivitě nepodílí,“ uvedla.

Člověkem, který by o nákupech zboží v Rusku měl vědět více než kdokoliv jiný, je právě Volker Schaar. Nejen proto, že je zároveň nejvyšším šéfem ruské a české sítě Globus, ale i proto, že je původní profesí nákupčí.

V roce 2005 v Rusku začínal jako šéf oddělení nepotravinářského nákupu, po třech letech začal šéfovat nákupu veškerého zboží. To mu vydrželo do roku 2016, kdy přebral funkci generálního ředitele.

VIDEO: Půl roku staré záběry z jednoho z ruských hypermarketů Globus. Průvodce se snaží doložit u plných regálů, jak západní sankce žádné výraznější škody ruským spotřebitelům nezpůsobily.

Desetkrát větší zisky než v Německu

Německý majitel skupiny Globus Matthias Bruch setrvání v Rusku vysvětluje i z pozice lidskosti. V již citovaném loňském rozhovoru pro Handelsblatt mluvil o tom, že musí brát ohledy i na téměř 10 tisíc ruských zaměstnanců Globusu a též zákazníky tamních velkoplošných prodejen, kterým chce „zachovat přístup k potravinám“. Pár dnů po zahájení invaze zdůraznil, že po míru touží nejen většina Němců, ale podobně i Rusové.

Jenže za setrváním Globusu v Putinově říši budou nepochybně i ryze byznysové důvody. Rusko je pro příjmy holdingu rodiny Bruchových naprosto zásadním trhem a případný odchod by mohl znamenat riziko, že ruský stát jejich aktiva vyvlastní.

Handelsblatt uvedl, že ruská pobočka s 19 hypermarkety dosahuje ročního obratu kolem miliardy eur (zhruba 24 miliard korun). Business Insider loni začátkem března zase napsal, že Rusko pro Globus v posledních letech představuje nejziskovější divizi. V rámci poslední roční bilance šlo o 84 milionů eur po zdanění (2,5 miliardy korun). V Rusku tak majitelé podle těchto zdrojů vydělali desetkrát více než doma v Německu.

Reklama

Doporučované