Hlavní obsah

Platy politiků na rok zamrznou. Přidáno dostanou jen vybrané profese

Sledujte tiskovou konferenci vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda rozhodla o zvyšování platů státních zaměstnanců. Přidáno dostanou vojáci, policisté, hasiči, zdravotníci a zaměstnanci sociálních služeb. Dvě procenta navíc pak čeká učitele. Zbytek včetně ministrů čeká platové zmrazení.

Článek

Vláda schválila zvýšení platů policistů, hasičů a vojáků plošně o 700 korun měsíčně, uvedla Česká televize. Původní návrh předchozí vlády počítal s růstem až dvojnásobným.

V listopadu vláda Andreje Babiše (ANO) schválila dvě nařízení, která zvyšovala od 1. ledna platy vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů o 1000 korun. Zároveň jeho kabinet zvýšil plošně platy v jiných oborech státní sféry o 1400 korun.

Nová vláda premiéra Petra Fialy (ODS) avizovala, že s takovým plošným zvýšením platů nesouhlasí a že ho změní. A tomu také odpovídá dnes schválená úprava.

„Vláda se dohodla na zvýšení platů ve státní sféře, a to na takovém zvýšení, které zohledňuje stav rozpočtu a co nás čeká v příštích měsících,“ uvedl premiér.

Vláda nakonec rozhodla, že přidá především lidem v první linii boje proti pandemii covidu-19. Platy porostou o 700 korun policistům, hasičům a vojákům. O stejnou částku si polepší také pracovníci v sociálních službách. Zdravotníkům vláda přidá šest procent navíc.

Poslední profesí, u které kabinet schválil platový růst, jsou pedagogové v regionálním školství. Těm by měly platy vyrůst o dvě procenta, předchozí kabinet Andreje Babiše počítal s tím, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou přidáno od ledna plošně 1400 korun. Platy pedagogů měly stoupnout o tři procenta. Premiér Petr Fiala (ODS) vysvětlil, že vláda příspěvek snížila, protože musela hledat úspory u všech.

Zbytek státních zaměstnanců se zvyšováním počítat nemůže – a to včetně ústavních činitelů. Vláda chce v prvním lednovém týdnu schválit ve stavu legislativní nouze zmrazení těchto platů na jeden rok. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že toto opatření ušetří veřejným rozpočtům kolem sedmi miliard korun.

Pozastavení Antiviru?

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) také vládě navrhl pozastavení programu Antivirus, konkrétně příspěvku B, a to od 1. ledna. Vyplácení obnovila předchozí vláda od 1. listopadu.

Ministři jeho návrh podpořili. Kabinet se podle Jurečky zaměří na analýzu nastavení programu a posoudí jeho efektivitu. Zhodnotit má především to, zda současný rozsah protiepidemických opatření odpovídá výši finančních prostředků, které mohou zaměstnavatelé z Antiviru B čerpat.

Program Antivirus B má bránit propouštění. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun. Minulá vláda schválila, že příspěvek budou firmy moci čerpat od začátku listopadu do konce února. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) na jeho vyplácení ze svého rozpočtu vyčlenilo 1,4 miliardy korun.

Vyúčtování za listopad v rámci Antiviru B podalo podle MPSV zatím 2128 zaměstnavatelů, nárokují si 141,9 milionu korun. Nejvíce prostředků žádají firmy z pohostinství, a to 34,4 milionu korun, výrobci motorových vozidel si nárokují 20,3 milionu korun, zaměstnavatelé z odvětví ubytovacích provozů požadují 14,1 milionu korun. Vyúčtování za listopad mohou firmy podávat do konce prosince.

Jurečka na tiskové konferenci prohlásil, že vláda počítá s dořešením příspěvků za listopad a prosinec. Celý program by pak měl nahradit kurzarbeit, proto chce kabinet tento program co nejrychleji notifikovat v Bruselu.

Z programu Antivirus se dosud proplácí příspěvek A pro pracovníky v karanténě, který firmám pokrývá 80 procent náhrady mzdy do 39 000 korun. Dříve stát poskytoval ještě příspěvek A+, kdy hradil celé mzdy s odvody do 50 000 korun v provozech, které vláda nařídila uzavřít. Od spuštění programu 12. března do 21. prosince zaměstnavatelé z programu Antivirus podle MPSV získali zhruba 50 miliard korun.

Hospodářská komora podle vyjádření jejího mluvčího Miroslava Dira pozastavení vyplácení Antiviru B předpokládala, a to vzhledem ke snaze nové vlády o úpravu veřejných rozpočtů i možné nejistotě ohledně fungování státních financí v době rozpočtového provizoria. Komora věří tomu, že se podaří najít řešení pro firmy zasažené protiepidemickými opatřeními, které nebude mít příliš pokřivující vliv na trh a neohrozí konsolidaci státního rozpočtu.

Aktualizace: Článek jsme aktualizovali o parametry mzdových nárůstů.

Reklama

Doporučované