Hlavní obsah

Rychle a laciněji. Vláda zachraňuje „Babišovo“ onkologické centrum

Foto: Profimedia.cz

Původní plán na stavbu Českého onkologického institutu schválily vláda Andreje Babiše (ANO) a Evropská komise loni v létě.

Reklama

Český onkologický institut dostal poslední šanci. Na začátku byl plán na specializovanou nemocnici v hlavním městě, která měla konkurovat Masarykovu onkologickému ústavu v Brně. Při výstavbě se nemělo hledět na peníze.

Článek

Nová varianta onkologického institutu je skromnější.

Nakonec půjde o přístavbu k dětskému onkologickému oddělení Fakultní nemocnice v Motole. Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že za ni utratí maximálně 3,7 miliardy korun z evropských dotací, dosud ovšem není jasné, kde úřad ministra Vlastimila Válka (TOP 09) vezme dalších 800 milionů na DPH. Tím však očekávané komplikace nekončí.

Využijeme projekt, který jsme měli v šuplíku.
Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice v Motole

„Tři a půl miliardy nebude stačit k realizaci projektu,“ varuje autor studie proveditelnosti Martin Šamaj. Podle dosud platného projektu bude třípatrová přístavba s obloukovým půdorysem přiléhat k budově dětské kliniky. V nových prostorách vzniknou tři operační sály, šedesát lůžek pro delší hospitalizace a devadesát lůžek pro ozařování a infuze ambulantních pacientů. S menšími náklady se postaví jen torzo.

Zároveň investici tlačí nedostatek času. „Z časového pohledu je situace kritická,“ uvedl Martin Šamaj při jednání v Senátu. To potvrzuje také ředitelka odboru eurodotací na ministerstvu zdravotnictví Kateřina Grygarová. „Nové centrum musí být podle podmínek Evropské komise v provozu v červenci 2026,“ připomíná.

To znamená začít s výstavbou v červenci 2023 a do té doby obstarat potřebná povolení. Právě z toho důvodu je nezbytné postavit Český onkologický institut v Motole. Motolský ředitel Miloslav Ludvík totiž získal územní povolení pro přístavbu k onkologii už před několika lety, zároveň může použít část starší dokumentace pro stavební řízení. „Využijeme projekt, který jsme měli v šuplíku,“ potvrzuje ředitel Ludvík, který bude mít výstavbu na starost.

Původní plán na stavbu Českého onkologického institutu schválily vláda Andreje Babiše (ANO) a Evropská komise loni v létě. Česko tak získalo osm a půl miliardy na podporu boje s rakovinou, z toho mělo jít na stavbu nového institutu sedm miliard. První návrh onkologa Davida Cibuly postavit novou kliniku na pozemcích Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ovšem ztroskotal, mimo jiné na termínech.

Pak se začalo v projektu škrtat a loni v listopadu vznikla studie proveditelnosti pro stavbu na motolských pozemcích za čtyři a půl miliardy. Koncem března ubral nový ministr Válek „Babišovu ústavu“ další miliardu, budoucí „Český onkologický institut“ přejmenoval na „Motolské onkologické centrum“ a vláda vzala jeho plán na vědomí.

Projekt onkologického institutu není možné úplně zrušit, protože Evropská komise přislíbila peníze právě na onkologii a náhradní projekty nejsou k dispozici.

Plán Komplexního onkologického centra v Karlových Varech ztroskotal podle Válkova náměstka Jakuba Dvořáčka na nedostatku personálu. Při projektu nové hematoonkologické kliniky v Ostravě za dvě miliardy se dosud nepodařilo prokázat, že bude dost pacientů pro tak specializovanou péči. Ministerští experti zatím mají jistotu pouze v tom, že Masarykův onkologický ústav využije miliardu pro vybudování Centra onkologické prevence. Další tři a půl miliardy proto ministerstvo rozdá těm onkologickým klinikám, které nejpozději v létě doloží, že peníze utratí do čtyř let.

Reklama

Doporučované