Hlavní obsah

S čím počítá premiér? Úkol číslo 1 jsou migranti, číslo 2 ruský plyn

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér a předseda ODS Petr Fiala na kongresu naznačil, co bude jeho vláda dělat s uprchlickou vlnou a se závislosti na ruském plynu.

Reklama

Premiér Petr Fiala ve svém projevu na kongresu ODS představil úkoly pro vládu na další roky. Musí si poradit s uprchlickou krizí a najít náhradu za plyn a ropu z Ruska.

Článek

Válka mění nejen poměry v Evropě, ale zásadně i plány Fialovy vlády.

Premiér a šéf ODS v nominačním projevu na kongresu své strany řekl, že priority, které sliboval před volbami, platí, ale významně je bude muset modifikovat kvůli ruské agresi na Ukrajině.

Úkol číslo jedna pro celé Česko je zvládnout uprchlickou vlnu z Ukrajiny. Česko patří mezi nejvíce zasažené země migrací v rámci Evropy.

„Prvním aktuální úkolem, který máme denně před očima, a to nejen v médiích, ale i v ulicích našich měst a vesnic, je zvládnutí uprchlické vlny. Říkal jsem to už několikrát a zopakuji to i tady. Čelíme největší uprchlické vlně od druhé světové války a lidé z Ukrajiny k nám teď přichází v obavách o svůj život. Rozhodně nejde o ekonomickou migraci. A pokud naše země jejich příchod nezvládne, doplatí na to právě naši občané,“ varoval Fiala, kterého delegáti pak potvrdili na další období jako předsedu ODS.

Čelíme největší uprchlické vlně od druhé světové války.
Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Pokud vláda zvládne uprchlickou vlnu, dokáže se tím podle Fialy předejít řadě vážných společenských problémů, jako je zvýšená kriminalita nebo vznik uprchlických ghett. „Nehledě na lidský a morální rozměr celé této smutné věci. Je prostě naší povinností pomoci těmto ženám a dětem, které prchají před hrůzami válečných zločinů, kterých se na Ukrajině dopouští Rusko. Taková je pravda,“ řekl Fiala ve svém projevu na kongresu ODS v Praze.

Vláda také představí v následujících týdnech pětiletý plán, jak se zbavit závislosti na ruském plynu. Podle Fialy je léta neřešená závislost na fosilních palivech z Ruska jedním z největších bezpečnostních rizik Česka.

Naším cílem ale musí být, abychom se z této ruské energetické smyčky dokázali v horizontu dalších pěti let úplně vyvléci.
Petr Fiala, premiér a předseda ODS

„Naším cílem ale musí být, abychom se z této ruské energetické smyčky dokázali v horizontu dalších pěti let úplně vyvléci. To bude znamenat velké investice, to bude znamenat změnu pro každého z nás. Ale pokud to teď neuděláme, spácháme tím vážný politický zločin na budoucnosti České republiky. A to v žádném případě nemohu připustit,“ nastínil plány do dalších let Fiala.

Kongres ODS sledujeme on-line

Fiala se také vyjádřil na adresu opozičních stran. Podle něj se snaží zneužít dopady ruské agrese vůči Ukrajině a cíleně rozdělují českou společnost. „Po prvotním šoku, kdy – zřejmě z leknutí – vyjádřily podporu české vládě, na všechny svoje podpůrné řeči zapomněly a začaly dělat to, co umějí nejlépe. Lhát, rozvracet a šířit dezinformace. Extremistům zřejmě už přišly rady z Moskvy a populisté si řekli, že se na cílené radikalizaci části našich spoluobčanů dá určitě něco – jak se říká – vytřískat. Nejlépe politický kapitál do blížících se prezidentských voleb,“ kritizoval premiér Fiala opoziční strany.

Reklama

Doporučované