Hlavní obsah

Schillerová: Babiš prezidentem? Když se rozhodne, pojedu s ním karavanem

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Reklama

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová bude mít na sjezdu hnutí zájem o místopředsednický post.

Článek

Opoziční hnutí ANO čeká za měsíc sjezd. Je jasné, že do čela strany bude opět kandidovat expremiér Andrej Babiš. Bývalá ministryně financí a současná předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že by Babišovi ráda kryla záda a chtěla by být místopředsedkyní.

Babiš není podle Schillerové stále rozhodnutý, jestli bude kandidovat na prezidenta. Nebojí se toho, že by ANO nemohlo v budoucnu fungovat bez své hlavní tváře.

Schillerová nechce komentovat prohlášení Andreje Babiše, že ANO má být stranou pro voliče KSČM a ČSSD. „Tady není s čím souhlasit, či nesouhlasit, prostě se to stalo. Já jsem vždycky byla pravicový člověk, to řeknu otevřeně. Takže je to pro mne taková zvláštní role,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

V únoru vás čeká sjezd ANO, na jakou funkci chcete kandidovat?

Velmi zvažuji, že bych chtěla kandidovat do vedení. To jsou buď místopředsedové, nebo předsednictvo. Už jsem absolvovala některé sněmy, kde mne nominovali na místopředsedkyni. Vždy potřebuju cítit podporu členské základny. Přišlo to spontánně, beru to, že to je nějaké ocenění toho, jak jsem vedla kampaň. Sice jsme nevyhráli, ale získali jsme silný mandát za obrovské množství preferenčních hlasů.

Vy jste vstoupila do hnutí až po těchto volbách…

Po volbách, poté, co jsem se stala předsedkyní klubu. Někteří mě na to upozornili, že s tím mají trošku problém. Že jim připadá zvláštní, že jim má šéfovat nestraník.

Předseda Andrej Babiš bude chtít na sjezdu obhajovat post šéfa hnutí…

On to řekl už letos nebo vloni.

Jde mi o to, že se blíží prezidentské volby, ve kterých Babiš zvažuje kandidovat. Nebyl by sjezd vhodná příležitost to oznámit a na předsedu už nekandidovat? Kdy by to měl oznámit?

To nechám na něm. My se o tom téměř nebavíme, protože není čas. Ale já ho znám dobře a podle mě ještě opravdu není rozhodnutý. Já si myslím, že to pořád zvažuje.

Takže ten karavan, co si teď koupil, není na prezidentskou kampaň?

Karavan využijeme určitě. My chceme jezdit, naše první vláda tenkrát jezdila po krajích autobusem. Máme to hrozně rádi. On to má rád a já to také mám strašně ráda. Jezdit mezi lidi. Takže karavan bude něco, co se využije. Ale myslím si, že se to v něm láme. Cítí obrovskou podporu, lidé mu píšou, aby do toho šel, podporují ho.

U nás má šanci se stát prezidentem jen politik, kterého si národ vyzkoušel. Že prostě volím to, co máme osahané. Když pominu éru Václava Havla, tak Václav Klaus a Miloš Zeman, to byly ověřené, silné polistopadové figury, které vygenerovala politika.

Pokud by Andrej Babiš oznámil prezidentskou kandidaturu, nejspíš by se stáhl z vedení ANO. Vy byste byla ochotná to hnutí vést?

To je moc kdyby. Počkejme, až se rozmyslí. ANO určitě vygeneruje kandidáta na Hrad, to je jisté. Když se rozhodne Andrej Babiš, že do toho jde, já budu první, kdo ho bude podporovat a klidně s ním budu jezdit v tom karavanu, když bude chtít.

Mohlo by ANO fungovat v budoucnu bez Andreje Babiše?

Beze sporu, ANO má tolik osobností. Samozřejmě že je Andrej Babiš největší osobnost, to je beze sporu. Ale když se podíváte, je tam spoustu skvělých lidí. Ivo Vondrák, pominu se skromností sebe. Ale budu jmenovat Karla Havlíčka, Kláru Dostálovou. Já nechci na někoho zapomenout, aby se někdo neurazil. Radka Vondráčka. Vždyť tam je tolik osobností. Určitě bych našla další, ale nechci, abyste ztrácel čas.

Souhlasíte s vaším stranickým šéfem, že ANO teď má být strana pro voliče KSČM i ČSSD?

Tady nejde o to, jestli souhlasím, nebo nesouhlasím. Ani jedna z těch stran není v parlamentu, tak asi ti voliči někam šli. Nepředpokládám, že šli k ODS, možná někdo šel ke STAN, ale myslím si, že většinově šli za hnutím ANO. Takže tady není s čím souhlasit, či nesouhlasit, prostě se to stalo.

Takže je teď ANO spíš levice?

Já jsem vždycky byla pravicový člověk, to řeknu otevřeně. Takže je to pro mne taková zvláštní role. Tím, že jsme byli se sociálními demokraty ve vládě, tak jsme byli tlačeni do levicové politiky. Vy budete chtít, abych se nějak ukotvila, tak já to udělám. Mohla bych vám teď kličkovat a říkat: Jsme pro všechny. Já si myslím, že bych to ukotvení viděla jako taková středolevá strana. Spíš.

Kvůli příliš levicovému směřování se ale se stranou rozcházejí někteří podnikatelé. Že jde strana moc doleva, v rozhovorech říkal i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Ivo Vondrák je velice výrazná osobnost. My dva patříme do takového pravicovějšího křídla, v tom si rozumíme. Ale oba máme sociální cítění. Když budu přemýšlet pravicově, tak to neznamená, že nechám ty lidi na ulici. A nám přišla obrovská krize. To se nestalo ani za komunistů, aby se tady pozavíraly provozy a nesměli lidé vycházet, nikdy tu nebylo nic tak hrozného. A my jsme museli pomáhat vyrovnávat sociální rozdíly ve společnosti. To jsme udělat museli. A naše ekonomické podmínky byly tak dobré, že jsme si to mohli dovolit.

Řídíte přes sedmdesát poslanců. Myslíte si, že všichni vědí, kam se hnutí ANO programově ubírá? Přeci jenom pro některé poslance je to jiná role, než byla v tom předchozím složení Sněmovny.

Já si myslím, že to určitě vědí.

Reklama

Doporučované