Hlavní obsah

ANO v úterý vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Babišova kampaň, zní z ODS

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Alena Schillerová ve sněmovně.

Reklama

aktualizováno •

Hnutí ANO chce v Poslanecké sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě premiéra Petra Fialy. Ten na to reagoval slovy, že na to má opozice právo, nelze se ale podle něj ubránit dojmu, že se snaží o „jakousi prezidentskou kampaň“.

Článek

Hnutí ANO vyvolá další hlasování o nedůvěře vládě. Informovalo o tom na tiskové konferenci po úterním jednání Poslanecké sněmovny.

Dnes podle ČTK opoziční hnutí podalo žádost o svolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Podnět podepsalo 58 poslanců hnutí.

Poslanci se sejdou v úterý 17. ledna v 10:00. Sdělila místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová (STAN).

Zákonodárci v úterý kvůli opozičním obstrukcím zhruba čtyři hodiny schvalovali program jednání schůze, poté si opoziční kluby ANO a SPD vzaly přestávky až do konce jednacího dne.

Předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová a místopředseda poslanců SPD Radek Rozvoral to zdůvodnili tím, že koalice neumožnila zařadit do programu ani jedno z nově navrhovaných opozičních témat. Sněmovna se opět sešla ve středu ráno.

„Náš klub se jednomyslně shodl na tom, že sebereme podpisy a pokusíme se vyslovit nedůvěru této vládě,“ oznámila v úterý Schillerová.

„Dnes jsem zadala sekretariátu klubu, aby vypracoval příslušné listiny, a předpokládám, že během dvou dnů budeme mít podpisy sebrané“ uvedla Schillerová v úterý. K rukám předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) žádost už doručila.

Kritika vládního tábora

Schillerová si postěžovala, že hnutí ANO se marně pokusilo zařadit na pořad jednání schůze důležité body, se kterými se na něj obracejí občané.

„Byly to důležité otázky ze zdravotnictví, nedostatek léků, hrozba podfinancování sociálních služeb, rozpočtový chaos a nejasné směřování v daňové politice,“ uvedla.

Odmítla, že by vyvolání hlasování o nedůvěře souviselo s 1. kolem prezidentské volby. „S panem Babišem jsme to vůbec neprobírali, dnes je řádně omluven, je v rámci kampaně. My jsme reagovali na situaci, která nastala, bezprostředně, já bych to nespojovala. Nechme to na občanech, ať si vyberou svého kandidáta na Hrad. Žádná taková taktika v tom není,“ řekla Schillerová v úterý.

„Nemluvě o tom, že všechny strany měly možnost nominovat svého kandidáta na prezidenta. Že se Spolu a PirSTAN nerozhoupaly, je jejich problém,“ dodal místopředseda ANO Karel Havlíček.

Benda: Dalo se to čekat

Vláda Petra Fialy, která loni v prosinci oslavila rok ve funkci, snaze o vyslovení nedůvěry od opozice už jednou čelila, a to 1. a 2. září loňského roku. Hlasování po 22hodinovém nepřetržitém jednání ustála.

Sám Fiala Seznam Zprávám řekl, že opozice „má samozřejmě právo svolávat hlasování o nedůvěře vládě kdykoliv“. „Vzhledem k tomu, jaké je rozložení sil v Poslanecké sněmovně, se lze ale jen těžko ubránit dojmu, že se opoziční hnutí snaží o jakousi prezidentskou kampaň na úkor Parlamentu,“ dodal.

Narážel tak na fakt, že opozice disponuje 92 hlasy - 72 hnutí ANO, 20 pak SPD Tomia Okamury.

„Hlasování o nedůvěře vládě mezi 1. a 2. kolem prezidentských voleb by mělo být Andreji Babišovi započítáno jako náklad prezidentské kampaně,“ myslí si předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Opozice se zřejmě domnívá, že zařazování bodů do programu Sněmovny je nárokové. Není. Sněmovna projedná ty body, na nichž se většinově shodne. Tak funguje parlamentní demokracie, jejíž podstatu ANO evidentně stále nechápe. A tak fungovala i v době, kdy dnešní opozice měla ve Sněmovně většinu,“ uvedl ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan. „Návrhy na doplnění programu, které našemu klubu tehdejší koalice schválila, bych za celé období spočítal na prstech jedné ruky,“ dodal.

„Plané řeči“

„Dalo se očekávat, že v situaci, kdy pan Bašta mluví – v případě svého zvolení (prezidentem) – o odvolání vlády, bude hnutí ANO reagovat nějakým pokusem podpořit svého předsedu (Andreje Babiše) v jeho kandidatuře. Je to prázdný a zbytečný krok, který má byt využit pouze v předvolební prezidentské kampani,“ reagoval v úterý pro Seznam Zprávy předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

To, že je hlasování o nedůvěře oznámeno krátce před prezidentskými volbami, nepovažuje za náhodu ani šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Je to jednoznačná součást předvolební kampaně Andreje Babiše. Jakékoliv další argumenty na nekomunikaci jsou liché. Čtu to tak, že to je součást strategie hnutí ANO. Je smutné, že k tomu zneužívají Poslaneckou sněmovnu,“ řekl Seznam Zprávám.

„Celá naše země a celá Evropa je pod tlakem v důsledku Putinovy válečné agrese a nevím, zda je teď správné trávit čas planými řečmi. Tato vláda má plnou důvěru, aby nás v této krizi vedla, a Sněmovna to jistě znovu potvrdí,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

AKTUALIZACE: Opoziční ANO dnes podalo žádost o svolání schůze.

Reklama

Doporučované