Hlavní obsah

Schillerová: V kanceláři mám už jen knížky a dárečky. Ministři balí

Foto: vláda.cz

Končící ministři Alena Schillerová, Karel Pavlíček a Klára Dostálová.

Reklama

aktualizováno •

Ministři Andreje Babiše už mají na svých ministerstvech většinou sbaleno a jsou připraveni předat resorty nové vládě Petra Fialy. Noví ministři se do funkcí připravují a sestavují své týmy.

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová už si na úřadu v Letenské ulici sbalila téměř všechny osobní věci. V kanceláři jí zbývá pár posledních knížek, dopisů a drobných dárků od fanoušků.

„Na přemístění do mé nové kanceláře v Poslanecké sněmovně čeká už jen několik soukromých věcí,“ popisuje Schillerová. Vše prý bohatě stihne do pátku, kdy se vlády nad Českem ujme kabinet Petra Fialy.

„Samotný akt předávání tolik neprožívám,“ dodává Schillerová. Pro svého nástupce Zbyňka Stanjuru žádné překvapení nechystá – dostane jen velký soupis věcí, které jsou na ministerstvu rozpracované a podle Schillerové by se v nich mělo pokračovat.

Premiér Petr Fiala v pondělí oznámil, že jeho vláda nakonec vznikne hladce. Prezident Miloš Zeman ji přes výhrady k ministru zahraničí Janu Lipavskému jmenuje již tento pátek. Do Vánoc by měly být úřady předané novým šéfům.

Klára Dostálová na Ministerstvu pro místní rozvoj chystá hlavně předávací protokol. Balení jí prý moc času nezabere. „Stěhování je silné slovo, těch pár drobností, které tam mám, si zvládnu odnést sama. Vše ostatní jsou oficiální dokumenty MMR,“ uvedla Dostálová.

S nástupcem Ivanem Bartošem komunikuje jak ministryně, tak její ředitelka kabinetu a státní tajemnice.

A svůj resort je připravená předat také Jana Maláčová. „Už jsem sbalená, s panem Jurečkou komunikuji, minulý týden byl na ministerstvu a pobavili jsme se, co a jak. Připravili jsme mu také 100stránkový dokument s popisem jednotlivých agend,“ napsala Seznam Zprávám končící ministryně práce a sociálních věcí Maláčová.

Dvojí předávání

Karla Havlíčka čeká předávání hned dvou ministerstev. Dopravu přenechá Martinu Kupkovi z ODS, Ministerstvo průmyslu a obchodu zase Jozefu Síkelovi za STAN.

„Vše je připraveno, s panem Kupkou komunikuji, je ve slušném detailu. S panem Síkelou jsem ve spojení rovněž. Dostanou vše podle priorit, jsem připraven jim pomoci ve všem, o co si řeknou,“ uvedl pro Seznam Zprávy Havlíček.

Někteří ministři počítají s tím, že si úřad převezmou hned v pátek. „Na nástup se připravuji s maximálním nasazením, mám řadu schůzek k tématu a logicky si připravuji tým spolupracovníků. Na ministerstvo ale nechodím, ctím v tomto ohledu zvyklosti, že ministr přichází do úřadu až po jmenování,“ popsal Seznam Zprávám budoucí ministr vnitra Vít Rakušan, který na Letné vystřídá exšéfa ČSSD a ministra vnitra v demisi Jana Hamáčka.

Kandidát na ministra školství Petr Gazdík zatím nemá podrobnější informace, ale předpokládá, že ho premiér Fiala do úřadu uvede v pátek nebo sobotu.

„Komunikuji s dosavadním ministrem Robertem Plagou, konzultoval jsem s ním základní věci a připravuji si vlastní malý tým, který si s sebou na ministerstvo přivedu. Připravuji se také s odborníky a s jinými kandidáty na ministry témata příštích týdnů, která bude vláda bezprostředně řešit,“ říká Gazdík.

Česko bude mít v pátek 17. prosince novou vládu, na které se domluvily koalice Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými. Prezident Miloš Zeman jmenuje 69 dní od voleb na zámku v Lánech ministerský tým podle návrhu Petra Fialy, a to překvapivě včetně pirátského kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského.

O důvěru hodlá kabinet pětikoalice požádat poslance v polovině ledna, ve Sněmovně má většinu 108 hlasů. Na jmenování si bude muset počkat jen budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je v izolaci kvůli covidu. Resort bude dočasně řídit předseda lidovců, budoucí vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

Doporučované