Hlavní obsah

Šéf průmyslu a obchodu buduje tým. Přichází i žena vlivného bankéře

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela přišel do politiky z bankovního prostředí. Byl dlouholetým člen vedení Erste Group, v letech 2010 až 2015 řídil Slovenskou spořitelnu.

Reklama

Šéfporadkyní nového ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely bude bývalá novinářka a mediální manažerka Eva Hanáková. Jedná se i o politickém náměstkovi, kterým by se mohl stát někdejší europoslanec ODS.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela si začal budovat tým nejbližších spolupracovníků v úřadu. Podle zjištění Seznam Zpráv na ministerstvo přicházejí mimo jiné lidé se zkušenostmi z novinařiny či bankovního prostředí.

Jako šéfku svých poradců si vybral bývalou novinářku a mediální manažerku Evu Hanákovou, která se v uplynulých letech věnovala řízení konference SingularityU Czech Summit o nových technologiích.

„Do týmu nového ministra nastupuji v době, kdy průmysl prochází dramatickými změnami, které nesouvisejí jenom s covidem, energetikou a Green Dealem, ale hlavně s digitalizací a robotizací. Jakožto šéfporadce ministra mám za úkol zformovat týmy odborníků z různých oblastí, kteří pomohou ministrovi a potažmo vládě stanovit konkrétní opatření a kroky, které přivedou naši zemi úspěšně k nové ekonomické, digitální a energetické realitě,“ řekla Hanáková Seznam Zprávám.

Jako Síkelova šéfporadkyně se chystá mimo jiné zaměřit na oblast moderních technologií. „V tomto ohledu chci využít i svoje dlouholeté mezinárodní zkušenosti a kontakty, které jsem získala jako ředitelka prestižního technologického summitu Singularity University, který přitáhl do Česka špičky technologické branže ze Silicon Valley a dalších částí světa,“ dodala bývalá šéfredaktorka týdeníku Ekonom.

Hanáková nebude jediným pracovníkem na ministerstvu se zkušenostmi z novinařiny. Mluvčím ministra Síkely bude Vojtěch Srnka, který dosud pracoval v investigativním týmu Českého rozhlasu.

Srnka Seznam Zprávám zároveň potvrdil informaci, že na ministerstvo přichází i manželka vlivného rakouského bankéře a bývalého ředitele České spořitelny Gernota Mittendorfera. „Jana Mittendorfer bude osobní asistentkou pana ministra,“ uvedl mluvčí Srnka. Právě ve finanční skupině Erste, do níž patří Česká spořitelna, strávil Síkela značnou část své manažerské kariéry.

Exposlanec náměstkem?

Ministerstvo průmyslu a obchodu je strategický silový úřad, který politicky dostalo do portfolia hnutí STAN. Původně měl instituci vést starosta Dolních Břežan Věslav Michalik, ten však kvůli nejasnostem v majetku z kandidatury na post odstoupil. Místo něho vedení STAN ukázalo na Síkelu.

Ostatní koaliční strany budou mít nyní zájem dosadit na ministerstvo své lidi do křesla politického náměstka.

Seznam Zprávy zjistily, že ODS by na ministerstvo průmyslu a obchodu chtěla vyslat bývalého europoslance Edvarda Kožušníka, který ve sněmovních volbách v Libereckém kraji za koalici Spolu těsně neproklouzl do Poslanecké sněmovny a stal se zde prvním poslaneckým náhradníkem. Jeho angažmá na ministerstvu nechtěla ani jedna ze stran komentovat, Kožušník se má teprve s ministrem Síkelou sejít.

Někdejší europoslanec občanských demokratů je členem představenstva firmy Justus Lipsius & Partners, která je v Bruselu registrována jako oficiální lobbistická firma v oblastech energetiky, dopravy či životního prostředí.

Reklama

Doporučované