Hlavní obsah

Selhání, zbytečné zakleknutí, kritizuje zásah na Babišově akci exšéf policie

Foto: Milan Jaroš - týdeník RESPEKT

Fotografie ze zásahu na mítinku v Borovanech.

Reklama

Bývalý policejní prezident a senátor za ODS Martin Červíček kritizuje policii za zásah během předvolebních akcí expremiéra Andreje Babiše v jižních Čechách.

Článek

Podle bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka byl zásah na mítinku Andreje Babiše v Borovanech selháním policie.

„Došlo zde ke zbytečnému zakleknutí a opožděné reakci na přestupky na místě, které incidentu předcházely,“ myslí si Červíček, aktuálně senátor v barvách ODS.

Zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli školáka, vyvolal kritiku veřejnosti. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce zásah prošetřit a následně potrestat chybující policisty.

Jak celý zásah hodnotíte?

Za mne je uvedený policejní zásah zcela jistě selháním policie a je nezbytné jej řádně vyšetřit a vyvodit odpovídající důsledky. Nechápu, jak je možné, že policie jedná tak neprofesionálním způsobem - neadekvátní vystupování policistů v civilu, kteří navíc díky kšiltovce na hlavě zavdávají důvod se domnívat, že patří k pořadateli.

Způsob provedení zásahů nesvědčí o taktickém jednání a nebyly při něm využity postupy, které má policie mít pro předcházení takovému vyhrocení situace a pro klidné řešení i daleko závažnějších protestů perfektně zvládnuté. Namísto toho zde došlo ke zbytečnému zakleknutí, opožděné reakci na přestupky na místě, které incidentu předcházely. Nicméně do doby, než budou známy jednoznačné závěry vyšetřování, jsou všechny „zasvěcené“ komentáře podsouvající jakýkoliv politický kontext neopodstatněné a pouze prohlubují a podněcují rozdělování společnosti.

Jak to vypadá na mítinku Andreje Babiše?

Reportérka týdeníku Respekt Ivana Svobodová popisuje, co předcházelo zásahu proti školákovi v Borovanech, kterého zaklekli tři policisté v civilu. A také to, že agrese většinou přichází z tábora příznivců Andreje Babiše.

Akce se účastnili neuniformovaní policisté. Je to běžná strategie na takových akcích?

Ano. Úkolem policistů v civilu je při takových akcích především monitorovat situaci, všímat si již počátečních podnětů, které by se mohly změnit v konflikt a k tomu potřebují splynout s davem. Současně musí o svých poznatcích průběžně informovat svého nadřízeného a také kooperovat s uniformovanou policií, aby se mohla připravit na odpovídající zásah – například i z pohledu potřebné techniky. Pro správnou „diagnostiku“ či možné předejití vyhroceným situacím je přítomnost policistů v civilu nezastupitelná. Ovšem v případě, že již dojde k potřebě zákroku, musí se důvěryhodně prokázat svou příslušností k policii.

Jeden z policistů v civilu měl na sobě kšiltovku s volebním heslem Andreje Babiše. Je to podle vás chyba, nebo to mohl být způsob infiltrace mezi příznivce?

Vzhledem k tomu, že policie již měla v době konání mítinku v Borovanech zkušenosti ze stejných akcí pořádaných na mnoha dalších místech, měla tomu přizpůsobit svou taktiku. Použití kšiltovky, signifikantní pro příslušnost či sympatizování ke konkrétnímu politickému subjektu, považuji za nevhodné. A to i v případě, že policisté chtěli splynout s davem.

Jak hodnotíte zákrok proti chlapci? Existuje fotografie, kde na něm klečí tři policisté. Byl podle vás zásah v pořádku?

Použití tohoto zákroku je nyní předmětem vyšetřování a je třeba si počkat na jeho výsledek. Nicméně policie již s ohledem na obdobné situace v minulosti velmi upřesňuje metodiku použití zákroků pro takové situace. Proto mi použití zákroku způsobem zakleknutí v této situaci - kterou lze ale zatím hodnotit pouze dle fotografie - přijde neadekvátní.

Věc šetří GIBS. Stačí to podle vás, nebo by měl policejní prezident učinit další kroky?

Naprosto souhlasím s rozhodnutím policejního prezidenta nechat celou věc prošetřit GIBS. Mohl také rozhodnout, že záležitost prošetří pouze vnitřní kontrola, ale pro důvěryhodnost výsledku vyšetřování je GIBS jedinou správnou volbou. Stejně jako pro důvěryhodnost samotné policie, která se musí jasně distancovat od nerespektování pravidel jedinci a vyvodit důsledky při pochybení.

Reklama

Doporučované