Hlavní obsah

Senátoři: Milost pro Baláka je nepřijatelná, nic s ní ale nenaděláme

Foto: ČTK

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák a prezident Miloš Zeman.

Reklama

Podle senátní ústavní komise neexistuje nástroj, jak napadnout prezidentskou milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Žaloba na hlavu státu se proto nejspíše podávat nebude, podle senátorů by neměla šanci na úspěch.

Článek

Český právní řád nemá prostředky na to, aby napadnul rozhodnutí ve věci prezidentské milosti pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, kterou Senát spolu s dalšími politiky i právními experty označil za nepřijatelnou.

Oznámil to dnes po zasedání senátní ústavní komise její předseda Zdeněk Hraba (STAN). Předmětem dnešního jednání komise byly právě možné právní kroky vůči sporným prezidentským milostem a možnost ústavní žaloby na hlavu státu.

Pocit ve veřejnosti, že část občanů je nadřazena jiné části, je velkou ranou.
Miroslava Němcová, ODS, senátorka a bývalá předsedkyně Sněmovny

„Závěry byly naprosto jednoznačné. Český právní řád nedisponuje prostředky, jak rozhodnutí napadnout,“ uvedl Hraba.

Komise dnes na základě debaty senátorů a právních expertů ve věci vydala usnesení, ve kterém se k situaci vyjadřuje. „Milost udělená řediteli Lesní správy Lány představuje výkon kompetence prezidenta republiky, který je v hrubém rozporu s účelem institutu milosti, jakož i s principy demokratického právního státu,“ stojí v něm.

Podle komise je odůvodnění rozhodnutí prezidenta republiky nepřijatelné a destruktivní pro vnímání rovnosti občanů před zákonem. „Ten pocit ve veřejnosti, že část občanů je nadřazena jiné části, je velkou ranou,“ zdůraznila na jednání senátorka a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Pro usnesení hlasovalo sedm přítomných členů komise, nikdo nebyl proti ani se nezdržel.

„Zabývali jsme se i doprovodným komentářem prezidenta republiky a shodli jsme se na tom, že to je věc, která se neměla stát. Bylo to velmi negativně vnímáno jak laickou veřejností, tak tou právní,“ řekl Hraba.

S tím souhlasí i senátor Pavel Fischer (bez PP). „To že někdo naplní svoji ústavní pravomoc, to je bezpochyby v pořádku. To, co se ale stalo, bylo, že tu věc začal posuzovat jako soudce. Začal v podstatě komentovat ten případ, a to je těžký faul na justici – popírat základní principy dělby moci,“ řekl na dnešním jednání.

Milost pro Baláka

Balák byl 24. března pravomocně odsouzen ke třem letům vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím, které padlo dva dny po vynesení rozsudku, vše prominul.

Předmětem jednání byla také možná ústavní žaloba na hlavu státu. Ta ale podle většiny senátorů neměla šanci na úspěch.

Ústavní žalobu podporovala například senátorka Němcová. „Nezaznamenala jsem ani jedno odborné vyjádření ve smyslu, že by to bylo v pořádku. A pokud je něco v nepořádku, potom se obtížně říká, že se s tím nedá nic dělat,“ řekla Němcová.

Komise také rozhodla o tom, že bude zvažovat změny ústavy. Jednou z možných změn by mohla být například podmínka souhlasu premiéra s milostí, podobně jako v případě amnestií.

Reklama

Doporučované