Hlavní obsah

Senátoři: Milost pro Baláka? Výsměch, ale nemůžeme nic dělat

Foto: Profimedia.cz

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.

Reklama

Senátoři nesouhlasí s milostí prezidenta Miloše Zemana pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Přiznávají ale, že milost nelze právně napadnout.

Článek

Senátoři protestují proti milosti, kterou v úterý udělil prezident Miloš Zeman šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Balák byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře.

Většina senátorů se ale shoduje v tom, že proti prezidentovu kroku nelze zasáhnout.

„Jsem bohužel v této věci pesimista. Pokud by někdo z kolegů senátorů našel nějakou možnost udělenou amnestii napadnout, tak se rád připojím, ale moc velkou šanci tomu nedávám,“ říká senátor Jan Horník (STAN).

„Udělení milosti je výsostné právo prezidenta republiky. Právní řád nenabízí žádné kroky v této věci. Bez ohledu na to, jak je to mravné, či ne,“ dodává místopředseda Senátu Jiří Obelfalzer (ODS).

To potvrzuje i ústavní právník a vedoucí Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Marek Antoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Myslím si, že není nikdo, kdo by mohl napadat tu konkrétní milost prezidenta republiky té konkrétní osobě. Milost byla udělena a nevidím cestu k tomu, jak by to mohlo být zpochybněno,“ uvedl ústavní právník.

Právní řád nenabízí žádné kroky v této věci. Bez ohledu na to, jak je to mravné, či ne.
Jiří Oberfalzer, místopředseda Senátu

Podle místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové (KDU-ČSL) se může Senát maximálně proti prezidentově milosti vyjádřit v usnesení.

„Předpokládá se, že prezident této země bude osobou s vnitřní integritou a nebude svoje klientské vazby zneužívat. Je důležité, abychom při volbě prezidenta zvažovali, jakou osobnost volíme a zda tyto vlastnosti má,“ řekla Seitlová.

Ačkoli proti milosti samotné nemohou zákonodárci zakročit, senátor Václav Láska (SEN 21) navrhuje vytáhnout těžký kalibr – ústavní žalobu na prezidenta, která může skončit až Zemanovým odstraněním funkce.

„Nerozčílil jsem se na sociálních sítích kvůli Zemanově milosti pro Baláka. Nedal jsem žádný vášnivý tweet, ale pokud kolegové politici řeknou, že jsou připraveni to podpořit, znovu připravím ústavní žalobu na prezidenta,“ uvedl na twitteru.

Podle senátora Marka Hilšera (MHS) ale pravděpodobně nejsou pro takovou žalobu splněné podmínky. „Výsměch prezidenta spravedlnosti a právu musí přirozeně každého slušného občana štvát, ale nejsou nástroje, jak této zvůli a zneužívání prezidentského úřadu zabránit. Snad kromě ústavní žaloby na prezidenta, ale ta není na pořadu dne a v tomto případě by nebyla aplikovatelná,“ řekl Hilšer.

Doslova chucpe

Pochybnosti má i senátor Michael Canov (STAN+SLK), který se chce poradit s právníky. „Nechci slibovat něco, co by nebylo v mých silách. Zda lze prezidentovo počínání podřadit pod hrubé porušení Ústavy v případě, který je doslova chucpe, si nejsem jist,“ uvedl Canov.

Senátor Zdeněk Hraba (STAN) chce sporný krok řešit na půdě Parlamentu.

„Milosti jsou sice na rozdíl od amnestie soudně nepřezkoumatelné (a potvrzuje to i judikatura Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu), nicméně i v této oblasti se právní názory posouvají a chtěl bych na toto téma svolat i jednání senátní komise pro Ústavu,“ napsal Hraba ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované