Hlavní obsah

Senátoři přirovnali hry v Pekingu k Hitlerově olympiádě. Podpořili bojkot

Foto: senat.cz

Tibetský režisér Döndub Wangčhen v Senátu apeloval na politický bojkot OH v Pekingu. Na snímku s Přemyslem Rabasem.

Reklama

Senát podpořil politický bojkot olympijských her v Číně. Olympiáda má podle nich propagovat režim a zastřít jeho totalitní podstatu.

Článek

Konání olympijských her v Číně přirovnali dnes zástupci Senátu k olympiádám v Sovětském svazu nebo nacistickém Německu.

Politici se setkali s tibetským filmovým režisérem Döndubem Wangčhenem. Režiséra podpořili v jeho úsilí přesvědčit demokratické země k politickému bojkotu her.

Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) uvedl, že rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) o konání olympiády v Číně je „velmi nezralé a do jisté míry i nezodpovědné“.

Konání her v Číně je podle něj nesmysl. „Tak jako při olympiádě v roce 1936 v Berlíně nebo při olympiádě pořádané SSSR jde převážně o propagaci režimu. Poprvé nacistického, podruhé komunistického. Zejména jde o zastření a odvedení pozornosti od totalitního chování těchto hostitelských zemí vůči vlastnímu obyvatelstvu a menšinám,“ uvedl místopředseda Senátu. Dodal, že „olympiáda do Číny nepatří, to ji příště může pořádat Severní Korea“.

Senátor Přemysl Rabas (SEN 21) doplnil, že olympijský sport by měl symbolizovat porozumění a přátelství mezi národy. „V Číně jsou ale sportovní stadiony používány i k provádění poprav odpůrců režimu,“ podotkl.

Čínská ambasáda zatím na slova senátorů nereagovala.

Döndub Wangčhen je tibetský režisér, který byl v roce 2009 odsouzen k šestiletému vězení za svůj film Nechat strach za sebou, jehož premiéra byla naplánovaná na zahájení letních OH v Pekingu. V roce 2017 se mu podařilo z Číny uprchnout a získal azyl v USA. Je držitelem Ceny Václava Havla za kreativní disent. Wangčhen nyní objíždí evropské země a přesvědčuje je k bojkotu her, které začnou 4. února.

„Čínský prezident se chová jako druhý Mao Ce-tung, čelíme nebezpečí kulturní genocidy. Je tu snaha proměnit Tibet v zemi, kde vládne čínská kultura,“ řekl režisér na tiskové konferenci po jeho jednání se senátory. Zároveň vyjádřil podporu sportovcům, kteří chtějí vyslovit svůj názor na politickou situaci v Číně a na porušování lidských práv tamní režimem.

V úterý se režisér setká s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a s předsedou zahraničního výboru Sněmovny Markem Ženíškem (oba TOP 09).

Představitelé nové vlády na OH do Číny nejedou. Čínská média však využila zdravici prezidenta Miloše Zemana olympionikům. Prezident v krátkém videu uvedl, že je proti zneužívání olympijské myšlenky pro politické cíle.

„Zažili jsme to kdysi dávno jak v Moskvě, tak v Los Angeles. Nyní je jemnější forma tohoto zneužití, kdy bojkot se vyhlašuje jenom u politiků, a nikoli u sportovců. Upřímně řečeno, když někteří političtí bafuňáři na olympijských hrách nebudou, nic hrozného se nestane,“ uvedl Zeman. Jeho slova hned využil čínský tisk.

Stejně jako mediální výstupy českého velvyslance v Číně Vladimíra Tomšíka, který uvedl, že olympiádu v Číně v tuzemsku podporují „všichni“.

Reklama

Doporučované