Hlavní obsah

Zeman je stabilizovaný. Věříme, že se bude dál lepšit, usneslo se konzilium

Foto: Univerzita Karlova

Šéf lékařského konzilia Tomáš Zima.

Reklama

aktualizováno •

V pátek dopoledne se sešlo lékařské konzilium prezidenta Miloše Zemana. Jeho stav se podle lékařů zlepšuje, znovu začne rehabilitovat.

Článek

Podle šéfa lékařského konzilia Tomáše Zimy je aktuální zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana stabilizovaný. Zima to napsal Seznam Zprávám poté, co se v pátek dopoledne sešlo prezidentovo konzilium v Ústřední vojenské nemocnici.

„Konstatovali jsme, že stav pana prezidenta je uspokojivý, vykazuje známky zlepšování. Důležitá je jeho nutriční péče. Co se týká prognózy, tak pokud se to bude takto dál vyvíjet, věříme, že stav pana prezidenta se bude nadále zlepšovat. Od příštího týdne opět začne rehabilitace, která byla přerušena z důvodu izolačních opatření,“ řekl Seznam Zprávám Zima.

Péči o prezidenta podle plánu sestaveného ošetřujícím lékařem poskytuje soukromá firma Senior Home Group. U hlavy státu se teď nonstop – 24 hodin denně a sedm dnů v týdnu – po dvanáctihodinových směnách střídá tým sedmi zdravotních sester.

„Pan prezident je odborně ošetřován v domácí péči, lékařská péče je zajišťována Ústřední vojenskou nemocnicí a pravidelnými kontrolami ošetřujícího lékaře pana profesora Zavorala,“ popisuje Zima, jak bude pokračovat lékařská péče o prezidenta po izolaci kvůli covidu-19.

Závěry lékařského konzilia – 10. prosince 2021

– Stav prezidenta republiky se od posledního propuštění do současnosti pozvolna lepší.

– Od minulého konzilia nebyly u pacienta zaznamenány nové skutečnosti ve zdravotním stavu.

– Všichni přítomní členové nadále souhlasí se zavedenými terapeutickými postupy.

Zdroj: Ústřední vojenská nemocnice

Zeman byl do nemocnice převezen krátce po sněmovních volbách s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle dalšího člena konzilia, lékaře Pavla Pafka, má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza.

Prezident byl z nemocnice propuštěn asi po měsíci a půl. Nemocnice při propuštění uvedla, že Zemanovi i nadále doporučuje péči ve specializovaném zdravotnickém zařízení. Vzhledem k významnému zlepšení prezidentova zdravotního stavu ale jeho rozhodnutí ukončit hospitalizaci a věnovat se ústavním povinnostem respektovala.

Reklama

Doporučované