Hlavní obsah

Sestřičky zůstávají u Zemana nonstop, náklady na péči přesáhly 600 tisíc

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman při únorové návštěvě Poslanecké sněmovny .

Reklama

Za lednovou péči o Miloše Zemana zaplatil Hrad přes 200 tisíc korun. Zhruba jen polovinu toho, co v prosinci. I tak zůstávají sestřičky po boku prezidenta Zemana 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu.

Článek

Prezident Miloše Zeman se po loňských závažných zdravotních potížích vrátil do veřejného života. Jeho problémy s pohyblivostí přetrvávají, po únorové návštěvě Poslanecké sněmovny se však zejména v opozici hovořilo o tom, jak se zdárně dostal z podzimní krize.

Zdravotní péči má prezident na zámku v Lánech přesto nadále zajištěnu v nonstop režimu. Personál z privátní firmy Senior Home Group zůstává po jeho boku nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu.

Na dotaz Seznam Zpráv to uvedl lékař a bývalý poslanec Boris Šťastný, který působí ve vedení zmíněné společnosti.

„Činnost našeho zdravotnického zařízení je zcela závislá na indikaci ošetřujícího lékaře, jímž je ředitel Ústřední vojenské nemocnice pan profesor Zavoral. A pokyny ošetřujícího lékaře se přes viditelné zlepšení stavu pana prezidenta, za což jsme samozřejmě velice rádi, dosud nezměnily,“ uvedl Šťastný.

„Pokud při každé vizitě, která bývá v úterý, ošetřující lékař potvrzuje i nadále nutnost čtyřiadvacetihodinové péče, je naší povinností toto dodržet,“ doplnil manažer.

Jak ale také sdělil, postupně se upravuje zaměření pečovatelské služby a nyní je větší váha kladena na rehabilitaci.

Vrchní setra už není v Lánech nutná

Kdyby se péče o prezidenta poměřovala jen podle peněz, které Kancelář prezidenta republiky firmě Senior Home Group každý měsíc platí, mohlo by to vypadat, že už dnes se mu zdravotníci věnují výrazně méně. Za posledně vyúčtovaný měsíc leden totiž Hrad zaplatil 210 600 korun, přičemž za prosinec to byl téměř dvojnásobek, bezmála 400 tisíc korun.

Údaje vyplývají z informací získaných redakcí Seznam Zpráv podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Hlavní rozdíl v obou měsících byl v tom, že v lednu si firma nenaúčtovala žádnou práci vrchní sestry (v prosinci šlo o 204 hodin), částečně se snížily i náklady na cestování personálu do Lán (firma si účtuje 15 korun za kilometr).

Avšak vykázaný objem práce řadových (všeobecných) sester byl v obou měsících prakticky totožný (v prosinci 404 hodin, v lednu 380). Pro doplnění: Hodina práce této sestry Hrad stojí 450 korun, u vrchní sestry 500 korun.

„Ono se v té péči i pana prezidenta opravdu nic nezměnilo. Jde ale o to, že první měsíc, než byly proškoleny řadové sestry, tam s nimi stále byla i vrchní sestra. Teď, když už se ten režim zaběhl, vrchní sestra osobně přítomna být nemusí,“ vysvětlil na dotaz Seznam Zpráv výrazné rozdíly v měsíčních nákladech Boris Šťastný.

Dohromady od 25. listopadu, kdy firma Senior Home Group začala o prezidenta na lánském zámku pečovat, už Hrad za služby zaplatil kolem 689 tisíc korun.

Nejde ale o veškerou vyfakturovanou práci personálů. Část nákladů za péči sester o prezidenta (v nepublikovaném objemu) totiž platí zdravotní pojišťovna.

Náklady na domácí zdravotní péči o prezidenta

Listopad* 79 420 Kč (z toho doprava personálu 18 720)

Prosinec 399 300 Kč (doprava 49 500)

Leden 210 600 Kč (doprava 39 600)

*Firma Senior Group převzala prezidenta do péče 25. listopadu 2021.

Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

Prostě mu přestalo chutnat

Miloš Zeman loňský podzim strávil z větší části na akutním lůžku v Ústřední vojenské nemocnici. Jeho základní diagnóza nebyla dosud Hradem zveřejněna, ale i sami lékaři loni připustili, že jde o chronické onemocnění jater. V tomto směru se vyjádřil chirurg Pavel Pafko, který se stal členem tehdy ustanoveného lékařského konzilia.

Stav hlavy státu byl během podzimu velmi vážný a parlament dokonce zvažoval aktivaci článku 66 české Ústavy, čímž by prvního muže republiky dočasně připravil o pravomoce.

S odstupem času Miloš Zeman vyjádřil názor, že to mohl být i pokus o „puč“, což zúčastnění zákonodárci jednoznačně odmítli.

Zeman nedávno v rozhovoru pro MF Dnes nevyloučil, že celou záležitost bude řešit právní cestou. Nyní jeho advokát Marek Nespala hovoří o trestním oznámení „pro zvlášť závažný trestný čin sabotáže“.

Nespala také tvrdí, že základním Zemanovým problémem bylo nechutenství. „Prostě mému klientovi přestalo chutnat. Pak se zkoumalo, co mu je, ale v žádném případě to nebyla žádná deliriální demence nebo něco takového,“ uvedl prezidentův právní zástupce v podcastu Ptám se já.

Babiš jej nazval mimozemšťanem

Sám prezident v již citovaném rozhovoru pro MF Dnes ke svému aktuálnímu zdravotnímu stavu uvedl, že je mu „docela dobře“. Už dříve se pochlubil, že po dlouhých měsících strávených na invalidním vozíku se znovu snaží chodit. S dopomocí svých bodyguardů.

Nad lepšícím zdravotním stavem hlavy státu nedávno vyjádřil překvapení i expremiér Andrej Babiš. Připomněl návštěvu hlavy státu ve Sněmovně při schvalování rozpočtu.

„Projev pana prezidenta byl neuvěřitelný. Když si vzpomenu, v jakém stavu byl, když jsem ho viděl v Lánech, a to, co říkal v pátek spatra, to je zázrak a pan prezident je svým zdravím mimozemšťan,“ uvedl Babiš ve svém pravidelném internetovém pořadu Čau lidi.

Pečovatelská firma Senior Home Group má s Kanceláří prezidenta republiky uzavřenu smlouvu na dobu určitou, vyprší na konci dubna.

Zda bude kontrakt dále prodloužen, není zatím jasné. Uzavřen byl jako zakázka malého rozsahu, čímž Hrad zdůvodnil, proč na poskytovatele domácí zdravotní péče neproběhla žádná soutěž.

Reklama

Doporučované