Hlavní obsah

Síkela nechá prověřit Havlíčkovy kompenzace pro Agrofert

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela nechá prověřit dokumenty svého předchůdce.

Reklama

Ministr průmyslu a obchodu nechá prověřit kompenzaci pro Agrofert, kterou podepsal jeho předchůdce z hnutí ANO Karel Havlíček. Ten se hájí, že to udělat musel, aby ministerstvo ochránil před soudním sporem.

Článek

Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) nechává prověřit kompenzace za vysoké ceny energií pro čtveřici firem z holdingu Agrofert Andreje Babiše (ANO). Ty loni podepsal jeho předchůdce Karel Havlíček (ANO) poté, co je odmítl podepsat jeho náměstek Eduard Muřický.

Síkela si ke kauze vyžádal bližší podrobnosti a po jejich prostudování rozhodl, aby celou záležitost prověřil odbor interního auditu Ministerstva průmyslu a obchodu.

„Zjistil jsem, že Karel Havlíček 50 milionů pro Agrofert přiklepl 9 dní před svým odchodem z ministerstva. V pokynech pro vyplacení peněz je navíc přímo zdůrazněno, že mají být zaslány ještě před dnem mého nástupu,“ řekl Seznam Zprávám Síkela.

Havlíček něco takového odmítá. Dnes v Poslanecké sněmovně, jejímž je po odchodu z ministerstva místopředsedou, redakci řekl, že to nemělo nic společného s nástupem Síkely na post ministra. „Tam byla normální lhůta, do kdy se to muselo podepsat,“ uvedl.

V pokynech pro vyplacení peněz je navíc přímo zdůrazněno, že mají být zaslány ještě před dnem mého nástupu.
Jozef Síkela (za STAN), ministr průmyslu a obchodu

Vzhledem k tomu, že byl jeho náměstek ve střetu zájmů (působí v pracovní skupině pro chemický průmysl v rámci Svazu chemického průmyslu spolu s místopředsedou Agrofertu Petrem Cingrem), musel prý Havlíček dokumenty podepsat osobně, aby se vyhnul právnímu sporu.

„Kdybychom to neudělali, vystavili bychom rezort právnímu sporu. S největší pravděpodobností by ho prohrál. Nemůžeme žádnou firmu zvýhodnit, nebo znevýhodnit. Pokud splní parametry, tak zdroje musí dostat,“ uvedl Havlíček. Dodal, že to je úděl ministra, který se nemůže skrývat za své náměstky.

Reklama

Doporučované