Hlavní obsah

Šimůnková: Křeček degradoval pozici zástupce ombudsmana. Dosáhla jsem své meze

Foto: ČTK/Zehl Igor

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková a ombudsman Stanislav Křeček v Brně poté, co Křeček převzal agendu veřejného ochránce práv.

Reklama

Ombudsman Stanislav Křeček a jeho zástupkyně Monika Šimůnková se v minulosti opakovaně střetli kvůli Křečkovým výrokům na adresu Romů, v otázce přítomnosti otců u porodu v době epidemie nebo kvůli právům dětí.

Článek

„Požádala jsem pana ombudsmana Křečka, aby mi vrátil moji agendu. On to ale odmítl. Těmito slovy vysvětluje zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková, proč se rozhodla rezignovat na svoji funkci, jak ve středu oznámila.

„Pan Křeček mi odebral na základě nepravdivých informací veškerou agendu, kterou jsem do té doby vykonávala svědomitě, pečlivě a v souladu se služebním slibem. Tu nemohu nadále vykonávat ve prospěch lidí, kteří naši pomoc potřebují,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy Šimůnková.

Váš spor s panem Křečkem se řeší od konce června. Co bylo tím posledním impulsem, že jste se rozhodla rezignovat?

Při našem posledním setkání s panem Křečkem, tedy předposledním mimo dneška, jsem ho žádala o to, ať mi agendu vrátí. On řekl, že mi žádnou agendu nevrátí. V podstatě mi zakázal přístup i na interní právní porady, což považuji za opravdu špatný přístup. Řekl mi, že mě maximálně bude úkolovat jednotlivými ad hoc úkoly.

Jak takový přístup vnímáte?

Celé to považuji za degradaci, snížení důstojnosti pozice zástupce ombudsmana a nehodlám být precedentem ani součástí toho, jak je tato pozice nadále vyprazdňována a snižována její důstojnost. Jde to zcela proti smyslu zákona o veřejném ochránci práv.

Měla jste v poslední době alespoň nějakou možnost zastupovat lidi, vykonávat svoji práci?

V posledních týdnech jsem neměla žádné přidělené spisy, žádnou agendu. Měla jsem ještě nějaké své rozdělané aktivity, ale od doby, kdy mi pan Křeček sebral agendu, jsem už ani jeden spis přidělený neměla.

Část z prohlášení zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové

Domnívám se, že bezprecedentní neodůvodněná kumulace agend pouze v rukách ombudsmana a současné vyprázdnění pracovní náplně jeho zástupce jde zcela proti smyslu zákona o veřejném ochránci práv a může mít negativní vliv na kvalitu výstupů ombudsmana a vyřizování podnětů stěžovatelů. Pan Křeček tímto svým jednáním působí v neprospěch samotné instituce i její dosavadní výborné práce, čemuž nehodlám již více přihlížet a ani setrvávat pouze formálně ve funkci, ve které nemohu dělat práci, kterou mám ráda a pro kterou jsem byla zvolena.

Nebyla z vašeho pohledu naděje situaci zvrátit?

Já jsem v této pozici dva a půl roku. Zatímco pan Křeček jako zástupce předchozí ombudsmanky vyjadřoval svobodně své názory, tak já jako jeho zástupkyně jsem pokaždé, když jsem svůj názor vyjádřila, byť třeba i jen interně, byla postupně odvolávána z poradních orgánů vlády. Byly mi odebírány některé šetřené případy a v poslední době po usnesení Senátu, které bylo kritické k panu Křečkovi, mi dva pracovní dny poté sebral celou agendu, kterou mi nehodlá vrátit.

Nevyklízíte tímto krokem pozici?

Myslím, že jsem dosáhla své meze, za kterou dál jít nemůžu. Kdybych v tomto setrvávala, tak jenom ukazuji, jak je možné degradovat pozici zástupce ombudsmana, který je volen Poslaneckou sněmovnou a který má být zodpovědný za část působnosti ombudsmana. Měl by být v pozici důstojné tomu, že ho volí Poslanecká sněmovna, a ne v pozici, ve které jsem se nyní ocitla já.

Vyjádření ombudsmana Stanislava Křečka

„Lituji toho, že rezignovala, počítal jsem s další profesionální spoluprací. Ale emoce převážily nad racionálním řešením a úvahou,“ řekl po rezignaci Šimůnkové ombudsman.

Poslanci zvolili Šimůnkovou do funkce v listopadu 2019, Křeček se stal ombudsmanem o tři měsíce později. Mandáty jsou šestileté a z těchto funkcí nelze nikoho odvolat.

Reklama

Doporučované