Hlavní obsah

Sněmovna mění kancléře, bude jím bývalý poslanec TOP 09

Foto: TOP 09

Nový kancléř Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Reklama

Poslanecká sněmovna bude mít od 1. května nového kancléře. Stane se jím někdejší poslanec za TOP 09 Martin Plíšek. Organizační výbor Sněmovny výměnu na postu odsouhlasil ve čtvrtek odpoledne.

Článek

Plíšek nahradí Jana Morávka, který se kancléřem stal v roce 2017. Morávek v minulosti působil v ČSSD. Na svoji funkci rezignoval ke 30. dubnu.

Plíšek přislíbil, že členství v TOP 09 přeruší. „Je to určitá výzva. Sněmovní prostředí znám, dlouhé roky jsem pracoval na vedoucích pozicích ve veřejné správě. Velké změny zatím nechystám, chci se s agendou seznámit,“ řekl Seznam Zprávám.

Zvítězil ve výběrovém řízení vyhlášeném 31. března. Zúčastnilo se ho pět uchazečů. „S těmi z nich, kteří splnili veškerá kritéria, byl 27. dubna proveden osobní pohovor před výběrovou komisí složenou ze zástupců poslaneckých klubů napříč politickým spektrem,“ uvedl mluvčí Poslanecké sněmovny Roman Žamboch.

Plíšek byl v letech 1993 až 2009 členem KDU-ČSL, poté přešel do nově založené TOP 09. Za tu v letech 2014 až 2017 seděl i v Poslanecké sněmovně. Předtím působil jako náměstek ministra zdravotnictví. Je absolventem Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 2020 pracuje jako ředitel Odboru právní podpory na Magistrátu hlavního města Prahy.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) o výměnu Morávka usilovala už delší dobu. Neshodli se v představách o vedení úřadu, který hospodaří ročně se zhruba půldruhou miliardou korun.

Snahy Pekarové Adamové o výměnu Morávka už dříve kritizovali i někteří její koaliční kolegové.

Reklama

Doporučované