Hlavní obsah
Online

Sněmovna po 11 hodinách schválila státní rozpočet v prvním čtení

Přenos z jednání Poslanecké sněmovny.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanci projednávají návrh státního rozpočtu, odpoledne schválili pandemický zákon. Jednání sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

– Sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu. Ten počítá se schodkem 280 miliard korun, což je asi o 100 miliard korun méně, než kolik navrhla minulá vláda. Česko momentálně hospodaří v rozpočtovém provizoriu, to by mělo skončit 15. března.

– Jednání se zúčastnil i prezident Miloš Zeman, který do Sněmovny dorazil krátce před desátou hodinou. Šlo o jeho první vystoupení před poslanci poté, co usedl na invalidní vozík. Zákonodárcům řekl, že je potřeba začít splácet dluhy.

– Poslanci v pátek odpoledne přehlasovali senátní veto ohledně pandemického zákona. Debata o zákonu trvala 37 hodin. Předseda SPD je přesvědčen, že koalice při projednávání porušila jednací řád a chystá stížnost k Ústavnímu soudu.

– Na čtvrtý pokus byl zvolen místopředsedou Sněmovny Karel Havlíček z hnutí ANO.

+1

  • Co teď bude dál?

    Návrh rozpočtu prošel prvním čtením. V příštím týdnu se poslanci sejdou v jednotlivých výborech, které projednají jim příslušné kapitoly státního rozpočtu. Poté bude poslance čekat druhé čtení, ve kterém je možné podávat pozměňovací návrhy.

    Momentálně je v systému pět pozměňovacích, všechny z dílny SPD. Další pozměňovací návrhy budou určitě přibývat. Třeba předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová už dříve avizovala, že hnutí připraví celou řadu pozměňovacích návrhů.

    Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) odhaduje, že ven z rozpočtového provizoria by se země měla dostat kolem 15. března.

  • On-line přenos končí

    Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos končí. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc.

  • Bartošek poděkoval zaměstnancům za velmi dlouhou službu

    Předsedající Jan Bartošek (KDU-ČSL) po odhlasování rozpočtu poděkoval všem zaměstnancům Poslanecké sněmovny i ochranné službě. „Provázeli nás a zajistili bezproblémové jednání i v průběhu všech nocí,“ uvedl. Zaměstnanci a policisté si od poslanců vysloužili dlouhý potlesk. V tomto týdnu Poslanecká sněmovna dvakrát jednala nonstop celou noc.

  • Vládní návrh rozpočtu prošel ve Sněmovně prvním čtením

    Sněmovna po 11 hodinách rozpravy souhlasila s vládním návrhem státního rozpočtu, který tak prošel prvním čtením. Pro hlasovalo 103 přítomných, proti bylo 71.

  • Poslanci se už dostali k závěrečným slovům

    Rozprava je po příspěvku posledního řečníka, Jana Síly z SPD, ukončena. Na řadě jsou závěrečná slova. To si nyní vzala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Bude dobře, pokud rozpočet projde dál v rámci legislativního procesu, byť víte, že podpořit ho nemůžeme,“ uvedla. Už v minulosti řekla, že Česko potřebuje řádný rozpočet, byť podle ní špatný.

  • Schůze k rozpočtu trvá už skoro 11 hodin

    Schůze ke státnímu rozpočtu trvá už skoro 11 hodin. Do rozpravy je řádně přihlášeno ještě pět poslanců. Schůze začala dnes v 9 hodin ráno, poslanci ji přerušili 20 minut před jednou odpoledne, kdy potřebovali odhlasovat novelu pandemického zákona. Jednání o rozpočtu pak pokračuje od 14:40.

    Poslanci si v průběhu dne schválili možnost jednat i po 21. hodině a po půlnoci a také sobotu jako jednací den, kdyby se schůze protáhla přes půlnoc. Je zvykem, že páteční jednací den běžně končí ve 14 hodin.

  • Poslanec se pochlubil, že se s ministrem vsadil o lahev

    Poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) se na twitteru pochlubil, že se dnes s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) vsadil o lahev něčeho ostřejšího. Sázka se samozřejmě okrajově týká dnes probíraného rozpočtu.

  • Policie řeší šibenici pro šéfku Sněmovny

    Pražští kriminalisté se zabývají případem, kdy někdo namaloval v MHD šibenici pro šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce do budoucna víc řešit symboly šibenic i s novým policejním prezidentem. Šibenice se staly symbolem protestů proti novele pandemického zákona. Demonstranti v uplynulých dnech protestovaly i před domy některých politiků.

  • Do rozpočtu tepe stínová vláda

    Poslanci opozičního hnutí ANO, kteří jsou ve stínové vládě tohoto hnutí, se při kritice návrhu státního rozpočtu drží „svých“ rezortů. Každý ze stínových ministrů kritizuje kapitoly daných ministerstev. Nyní rozebírá kapitolu Ministerstva pro místní rozvoj Klára Dostálová, která pozici šéfky rezortu vykonávala ve vládě Andreje Babiše. Před ní se kapitole Ministerstva kultury věnovala stínová ministryně kultury Jaroslava Pokorná Jermanová.

  • K rozpočtu se chce vyjádřit 20 poslanců

    V rozpravě o návrhu státního rozpočtu pro letošní rok je přihlášeno 20 poslanců. Sněmovna bude moci jednat o návrhu státního rozpočtu i po dnešní půlnoci a poté také i v sobotu. Jednání o rozpočtu začalo dnes dopoledne. V 10 hodin se k němu ve zhruba půlhodinovém projevu vyjádřil prezident Miloš Zeman.

  • Hasíme požár, který způsobila minulá vláda, hájí rozpočet poslanec TOP 09

    Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob na svém twitteru hájí návrh státního rozpočtu pro letošní rok a odmítá kritiku především ze strany hnutí ANO. Podle Jakoba současná vláda hasí požár po vládě Andreje Babiše a navržené úspory považuje za rozumné a nezbytné.

  • Havlíček poprvé v roli místopředsedy řídí schůzi

    Poslanci v pátek odpoledne zvolili šestým místopředsedou Sněmovny exministra Karla Havlíčka. Krátce poté se poprvé ujal řízení schůze během projednávání návrhu letošního státního rozpočtu.

    Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

    Karel Havlíček poprvé v roli místopředsedy Sněmovny řídí schůzi.

  • Babiš kritizoval návrh rozpočtu

    Expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve svém projevu kritizoval návrh státního rozpočtu. Podle něj není protiinflační. „Vy jste ten rozpočet tak domatlali. Vy jste to udělali tak, že se v tom nikdo nevyzná vlastně,“ řekl Babiš členům vlády Petra Fialy.

    Ministr financí Zbyněk Stanjura v reakci mimo jiné řekl, že expremiérův projev byl plný nelogičností.

  • Ministr Jurečka prozradil zdroj své energie

    Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na sociálních sítích prozradil, čím se udržuje vzhůru při dlouhých jednáních Poslanecké sněmovny. Káva to prý není.

  • Poslanci si odhlasovali jednání i v noci a v sobotu

    Poslanci si odhlasovali, že o státním rozpočtu budou moci jednat v pátek i po 21. hodině a po půlnoci. A také během soboty. Podle zvyklostí jednání Sněmovny končí v pátek ve 14:00.

  • Havlíček byl zvolen místopředsedou Sněmovny

    Sněmovna po několika pokusech zvolila posledního místopředsedu. Zvolen byl poslanec hnutí ANO Karel Havlíček. Získal 106 hlasů.

    „Vždy jsem říkal, že si vážím každého hlasu, který dostanu. Jsem rád, že to máme za sebou. Je to všechno o taktice, není žádným tajemstvím, že jsme byli domluveni na mé volbě už na přelomu roku, poté jsme se nedohodli na celé řadě věcí v rámci Sněmovny. Pro mě je důležité, že jsme necukli a že jsme skutečně ten post nevyměnili ani za poslušnost, ani za rychlejší schvalování zákonů,“ komentoval to Havlíček.

  • Poslanci volí šestého místopředsedu Sněmovny

    Po zatím přerušené debatě o státním rozpočtu a prohlasování novely pandemického zákona se poslanci vrhli na volební body. Nyní v tajné volbě volí šestého místopředsedu Poslanecké sněmovny. Místo je od listopadu 2021 neobsazené.

  • Válek: O ochranku jsem nepožádal

    Lidé protestující proti novele pandemického zákona demonstrují i před domy některých politiků, včetně ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Na dotaz Seznam Zpráv, zda kvůli tomu zažádal o policejní ochranu, odpověděl, že nikoliv.

    „U mě doma byli, opakovaně jsou. Pomalovali mi chodník, pro moje děti to nebylo radostné, ale já jsem o ochranu nepožádal. Pořád se domnívám, že většina občanů v ČR jsou lidé slušní, jen možná podléhají emocím. Řada z nich, když podlehne emocím, se chová iracionálně a dělá věci, za které se pak stydí,“ uvedl Válek. Jeho předchůdci Adam Vojtěch a Jan Blatný (oba za ANO) ochranku v době svého působení měli. Chodily jim výhrůžky kvůli protipandemickým opatřením.

  • Demonstrace se přesunou do Lán

    Zhruba stovka lidí se v pátek opět sešla na rohu Sněmovní a Nerudovy ulice v Praze na protest proti novele pandemického zákona, kterou právě projednávala Sněmovna. Akci svolala iniciativa Chcípl PES, podle níž a jejích sympatizantů je novela protiústavní, zneužitelná a omezí svobodu lidí. Novelu po schválení Sněmovnou odmítl Senát, jeho veto dnes dolní komora přehlasovala. Organizátoři poté shromáždění rozpustili s tím, že se další bude konat v Lánech, kam nyní novela poputuje k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

  • Chystejte kraslice, radí Válek

    Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek po schválení pandemického zákona uvedl, že je rád, že zvítězil rozum a objektivní fakta. „My plánujeme uvolňování dalších opatření, situace se v mladých kategoriích zlepšuje, klesají čísla pozitivně testovaných,“ uvedl ministr.

    Doufá prý, že Velikonoce se letos oslaví bez větších omezení. „Rozhodně si nemyslím, že potkáme mladé muže, kteří jdou na pomlázku a mají respirátory. To určitě nenastane. Doufám, že pomlázka letos bude dobrá, všem doporučuji, chystejte kraslice, malujte vajíčka, ať si všichni užijeme hezké Velikonoce,“ dodal Válek.

Reklama

Hlavní zprávy