Hlavní obsah

„Solárník“ Michalik bojuje o přežití, najdou se i jeho zastánci

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Věslav Michalik (STAN) by měl říct, jak vyloučí „přihrávky do vlastní kapsy“.

Reklama

Kandidát na ministra průmyslu Věslav Michalik přes investiční fond Valour nepřímo ovládá tři solární elektrárny, jejichž celkový instalovaný výkon je 5,6 MW. Řadí se tak k předním výrobcům elektřiny ze slunce v zemi.

Článek

V centru Dolních Břežan, naproti novému náměstí, je na místní poměry poměrně rozsáhlý kancelářský a obchodní komplex Pivovarský dvůr. Objekt, který patří firmě Dark Sky, nevydělává jen na nájmech, nýbrž těží i z výroby elektřiny. Je to patrné jen z boční ulice, odkud je z nadhledu na rovné střeše vidět několik desítek fotovoltaických panelů.

Tím, kdo to vše zprostředkovaně minimálně z části vlastní, je rodina dolnobřežanského starosty Věslava Michalika, nyní kandidáta kolice Pirátů a hnutí STAN na ministra průmyslu a obchodu v nové vládě Petra Fialy. Zmíněná firma Dark Sky je součástí majetku investičního fondu Valour, v němž má Michalik s manželkou podíl.

Nejde přitom o jediný Michalikův energetický byznys, a tak se logicky přetřásá otázka, nakolik se to všechno slučuje s prací ministra, který odpovídá i za oblast energetiky. Názory se různí. Někteří experti se domnívají, že by se Michalik energetického byznysu měl zbavit, najde se ale i řada zastánců.

Sám Michalik by měl promluvit ve čtvrtek, kdy chce veřejně více osvětlit své majetkové poměry. I to, proč peníze do jeho byznysu tekly přes kyperskou firmu Lowfield Investments, kterou ovládala jeho manželka, jak už pod veřejným tlakem v úterý přiznal.

Zjevné je, že pro kandidáta na ministra je výroba elektřiny ze slunce klíčovým zdrojem příjmů. A tudíž by se jako ministr mohl snadno dostat do neakceptovatelného střetu zájmů.

Tři elektrárny

Malá fotovoltaická instalace na střeše Pivovarského dvoru v Dolních Břežanech je jen jednou ze tří solárních elektráren, u nichž lze jako koncové majitele či spolumajitele vystopovat manžele Michalikovi. Další - daleko větší - která je rovněž součástí majetku fondu Valour, byla dokončena už v roce 2008 na pozemcích mezi obcemi Rodvínov a Jindřiš na Jindřichohradecku.

Třetí - největší - s instalovaným výkonem přes 4 MW, stojí na dohled od bájné hory Říp, poblíž obce Vojkovice u Kralup nad Vltavou.

V součtu mají všechny tři „Michalikovy“ elektrárny téměř 5,6 MW instalovaného výkonu. A to už není úplně malá fabrika. Kdyby se všechny zdroje spojily do jediného a na jednom pozemku, výsledná elektrárna by byla mezi třiceti největšími v Česku.

Solární byznys nastupujícího ministra

FirmaKatastrální územíInstalovaný výkon (v MW)Od kdy má oprávnění
Rodvinov Solar Energy, a. s.Rodvínov a Jindřiš (okres Jindřichův Hradec)1,47816. prosince 2008
Solar area, s. r. o.Vojkovice u Kralup nad Vltavou4,11311. prosince 2009
Dark Sky, s. r. o.Dolní Břežany (okres Praha-západ)0,03922. dubna 2020

Zdroj: Energetický regulační úřad

Pro srovnání, dosud nejvýkonnější česká fotovoltaická elektrárna je u Ralska na Českolipsku (v majetku firmy ČEZ) s instalovaným výkonem bezmála 56 megawattů. Elektrárny z první desítky mají instalovaný výkon nad 10 MW.

Není také bez zajímavosti, že z Michalikových solárních firem, posléze převedených do fondu Valour, šly v letech 2016 až 2019 poměrně výrazné sponzorské peníze do hnutí STAN. V součtu jde o bezmála tři miliony korun, jak Seznam Zprávy v pondělí jako první uvedly.

Jisté je, že solární byznys je více než kterýkoliv jiný závislý na politice a státní regulaci. Bez státní pomoci, která byla hlavně v počátku velmi štědrá, by se toto odvětví ani nerozjelo. Sám Michalik už avizoval, že své majetkové poměry chce vyřešit tak, aby předešel dohadům, že si chce sám sobě přihrávat peníze do kapsy.

„Poradím se s právníky, jak se mám zařídit. Všechno, co mám, jsou minoritní podíly. Zdůrazňuji, že nikde nejsem ovládající osobou, nemám jak ovlivnit chod daného fondu. Vše je navíc pod dohledem ČNB,“ uvedl v polovině listopadu v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Kladný vztah k výrobě energie z obnovitelných zdrojů nijak nezastírá a chtěl by, aby Česko v této oblasti výrazně pokročilo.

Střet zájmů

Objevují se názory, že by do vlády „solárník“ Michalik - původní profesí jaderný fyzik, později investiční bankéř - vůbec vstupovat neměl a hnutí STAN by mělo navrhnout jiného kandidáta. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar je přesvědčený, že Michalik by se při nástupu do vlády měl solárního byznysu vzdát.

„V případě, že by se Věslav Michalik stal příštím ministrem průmyslu a obchodu, považoval bych za nejlepší řešení, kdyby se svého podílu ve fondu Valour zbavil a předešel tím jakýmkoli spekulacím z možného střetu zájmů,“ uvedl Špicar.

„Pokud se nemýlím, tak se již veřejně vyjádřil, že by takto postupoval, což považuji v této situaci za správné,“ dodal Špicar pro Seznam Zprávy.

Najde se ale i dost těch, kteří se dlouholetého starosty Dolních Břežan a také náměstka středočeské hejtmanky rezolutně zastávají a jsou přesvědčeni o jeho odborných kvalitách.

Mezi nimi je i expert na energetiku a minoritní akcionář polostátní firmy ČEZ Michal Šnobr.

„Nesdílím tu nesmyslnou kampaň médií o znemožnění kvalitního kandidáta na ministra průmyslu a obchodu. Lze předpokládat, že to haló vyvolávají kruhy, které se bojí schopného ministra a přejí si loutku, jakou byl Havlíček a jeho předchůdci, nejen z hnutí ANO,“ uvedl Šnobr.

Teoretický vliv?

Zastánci se najdou dokonce i v kruzích blízkých dosluhujícímu vládnímu hnutí ANO. Někdejší ministryně průmyslu a obchodu za ANO Marta Nováková si nemyslí, že by Michalik při výkonu funkce ministra mohl svůj solární byznys nějak zásadně ovlivňovat.

„Teoreticky může mít v dané oblasti vliv jako ministr průmyslu a obchodu. Může i získat informace nebo informace někam posunout, což by mohl i na jiném místě ve vládě. Neumím si však představit, co konkrétně by mohl udělat. Záležitosti související se solárním byznysem potřebují legislativní změny, o kterých v konečném důsledku rozhoduje Poslanecká sněmovna,“ soudí Nováková.

Michalik se podle jejího názoru ve střetu zájmů vzhledem k vlastnictví podílu ve fondu Valour, ve kterém jsou solární elektrárny zaparkované, ani nenachází.

Foto: Jiří Pšenička

Obchodní a administrativní centrum Pivovarský dvůr v Dolních Břežanech. Dříve manželé Michalikovi objekt vlastnili přes kyperskou firmu Lowfield Investments, nyní přes investiční fond Valour. Na střechách budov je též fotovoltaická elektrárna.

„Podle mě pan Michalik ve střetu zájmů není. Chápu ale zájem médií. Je jasné, že solární byznys je a bude součástí energetického mixu, že se o něm bude hodně jednat, že bude řada věcí, které může ministr ovlivnit. Nicméně já osobně si myslím, že je lepší, když do politiky vstoupí člověk, který o problematice má povědomí i z byznysu, než když přijde člověk, který o tom nic neví a je jen politikem,“ myslí si exministryně.

Podle Novákové nebude pro Michalika případný podnikatelský exit ze solárního byznysu ani snadno proveditelný.

„Zbavit se takového podnikání je složitější a dlouhodobější proces, z médií jsem pochopila, že má byznys propojený s manželkou. Právně to dle mého nebude napadnutelné, myslím, že situaci si z hlediska práva ošetří,“ uvedla někdejší prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková.

Jiný exministr průmyslu a obchodu, který si přál kvůli současnému zaměstnavateli zůstat v anonymitě, upozorňuje, že kyperské struktury podnikání Michalikovy rodiny mohou představovat problém vzhledem k potřebě vyššího stupně bezpečnostní prověrky.

„Pamatuji si to, když jsem sám vyplňoval dotazník a vysvětloval své majetkové poměry. Zkoumaly se i drobné položky, třeba 30tisícové pohyby peněz. Bylo to otravné, ale respektoval jsem to. Na MPO se vyšší prověrka ministrovi hodí, vezměte si, že se bude řešit dostavba jaderných elektráren, k tomu státní hmotné rezervy a tak dále,“ uvedl nejmenovaný bývalý ministr, co může Michalika čekat.

Reklama

Doporučované