Hlavní obsah

Soud mezi Stehlíkovou a Zemanem bude dřív, případný milion nepůjde dětem

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Lékařku Džamilu Stehlíkovou žaluje prezident Miloš Zeman o omluvu a milion korun.

Reklama

Prezident Miloš Zeman zažaloval lékařku Džamilu Stehlíkovou za její loňské výroky týkající se jeho alkoholem podlomeného zdraví. Soudní stání se uskuteční už za tři týdny. Soud jej posunul na dřívější termín.

Článek

Soud mezi lékařkou a bývalou političkou Džamilou Stehlíkovou a prezidentem Milošem Zemanem začne o více než měsíc dříve. Nové jednání je nařízené na 8. září. Původně bylo plánované na 18. říjen. Zeman žaluje Stehlíkovou za její text z loňského října, kdy se vyjadřovala k prezidentovu zdraví v souvislosti s konzumací alkoholu. Mluvila mimo jiné o metabolickém rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

Datum ze soudního informačního portálu Seznam Zprávám potvrdila i sama Džamila Stehlíková. „Přeposlal mi to můj advokát. Důvodem je plánovaná pracovní neschopnost soudkyně,“ uvedla lékařka.

Posunutí termínu o více než měsíc jí prý zkomplikuje shánění znaleckého vyjádření k posudku, který si nechal zpracovat žalobce. „Bere mi to sebemenší šanci tak učinit, protože soudní znalci se omlouvají ze zaneprázdněnosti,“ vysvětlila.

Dodala, že se u soudu bude bránit samostatně. „Což mi nevadí, protože jsem přesvědčena o tom, že můj postup byl správný. Jsem nařčena, že jsem někoho záměrně dehonestovala na základě nepravdivých údajů. Vycházela jsem z více než desetiletého pozorování pana prezidenta, z jeho životního stylu a konzumace alkoholu,“ uvedla. Její obavy o zdraví prezidenta podle ní následně potvrdila hospitalizace a dramatický průběh onemocnění.

Kolem loňské hospitalizace prezidenta Hrad často mlžil

Seznam Zprávy na základě informačního zákona popsaly, co předcházelo hospitalizaci prezidenta, která trvala půldruhého měsíce.

„Věřím, že soud přesvědčím o tom, že jsem jednala ve snaze pomoci pacientovi a zabránit tomu, aby správu státu převzaly do svých rukou nepovolané osoby,“ řekla Seznam Zprávám Stehlíková.

Soudu se i z důvodu vlastní obhajoby bude účastnit osobně. Zda k Obvodnímu soudu pro Prahu 3 dorazí osobně i žalobce Miloš Zeman, není jasné. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz nereagoval. Se Seznam Zprávami dlouhodobě nekomunikuje.

Stehlíková se ke zdraví prezidenta vyjadřovala loni v říjnu, kdy byl Zeman také hospitalizován. Specializovaná sanitka ho odvezla ze zámku v Lánech 10. října. Hospitalizován byl více než měsíc a půl. Důvod hospitalizace Hrad nezveřejnil.

Zeman žalobu podal 31. ledna letošního roku. „Týká se přesně vymezených výroků. Samotná doktorka Stehlíková řekla, že není gastroenterolog, že se vyjadřuje vzhledem ke své pětatřicetileté praxi psychiatričky, odborné specializované lékařky,“ uvedl hradní advokát Marek Nespala.

Prezident zažaloval bývalou ministryni

Psychiatrička a bývalá ministryně Džamila Stehlíková loni v říjnu v souvislosti se zdravím prezidenta Miloše Zemana hovořila třeba o tom, že abstinence prezidenta v nemocnici vedla k náběhu na delirium tremens. Mluvila také o těžce poškozeném mozku nebo o metabolickém rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze. Prezidentovu žalobu bere jako snahu zastrašit ji.

Ještě předtím jí Hrad poslal předžalobní výzvu, ve které požadoval zaplacení milionu korun. Ty měly původně putovat na účet Fondu ohrožených dětí. Jak se pak ale ukázalo z textu žaloby, peníze by měla odeslat na účet Nadačního fondu Miloše Zemana. Součástí předžalobní výzvy bylo kromě zaplacení milionu korun a omluvy za újmu na cti, vážnosti a důstojnosti prezidenta také sdělení jmen kolegů, kteří jí měli poskytnout informace zveřejněné v textu na jejím blogu.

Stehlíková tvrdí, že Zemanův advokát se snaží kauzu posunout i do politické a vlivové roviny. Což ona odmítá. „Není to politický proces, já nikam nekandiduji, stejně tak jako pan prezident.“

Reklama

Doporučované