Hlavní obsah

Pavlačová tvrzení, zaznělo u soudu Zemana se Stehlíkovou. Pokračování v únoru

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Soud začíná řešit spor mezi prezidentem Milošem Zemanem a Džamilou Stehlíkovou.

Reklama

aktualizováno •

Obvodní soud pro Prahu 3 ve čtvrtek projednával žalobu prezidenta Miloše Zemana na lékařku Džamilu Stehlíkovou kvůli jejím výrokům o Zemanově zdraví. Soud bude pokračovat 28. února, tedy až po prezidentských volbách.

Článek

Po třech hodinách skončilo ve čtvrtek první kolo jednání u soudu ve sporu mezi prezidentem Milošem Zemanem a lékařkou Džamilou Stehlíkovou.

Zeman ji žaluje za její loňské výroky týkající se jeho zdraví. Stehlíková se vyjadřovala k prezidentovu stavu v souvislosti s konzumací alkoholu, mluvila mimo jiné o metabolickém rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

Prezident na čtvrteční zahájení sporu k Obvodnímu soudu pro Prahu 3 nedorazil. Jeho advokát Marek Nespala řekl, že je zvědavý, jak Stehlíková u soudu prokáže své výroky, které označil za pavlačové.

„Soud byl velmi připraven i navzdory neskutečnému množství balastního důkazního materiálu. Na jedné straně je zdravotnická dokumentace prezidenta republiky a znalecký posudek ústavu, který vyvrací tvrzení, která jsou předmětem řízení. Na druhé straně je obrovské množství bulvárního smetí a pavlače,“ řekl po skončení jednání hradní advokát Marek Nespala.

Sama Stehlíková je s průběhem soudu spokojená a věří ve vítězství. „Nejde o to, abych vyhrála já, ale spravedlnost. Vidím, že to je na správné cestě. Jsem ráda, že je jednání veřejné,“ sdělila.

U soudu uvedla, že za jejími dřívějšími, žalovanými výroky o Zemanově zdraví stál dobrý úmysl – záchrana prezidentova života. Zeman po Stehlíkové žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí.

Bude posudek

Během své úvodní řeči Nespala prohlásil, že výroky Stehlíkové považuje za pavlačová tvrzení, a rozporoval pět vyjádření, která na adresu prezidenta zazněla.

„Plně odkazuji na naši žalobu a konstatuji, že nevnímáme tuto věc jako politický proces, ale jako občanskoprávní proces s přesahem do výkonu funkce prezidenta republiky,“ uvedl advokát s tím, že je zvědavý, jaké důkazy lékařka předloží.

„Pokud v rámci tohoto jednání nebudou zásadní diagnostické nebo faktologické důkazy, není možno řešit žalobu jinak,“ dodal.

Soudkyně avizovala, že nechá vypracovat lékařský posudek ke zdravotnímu stavu prezidenta v době jeho hospitalizace. Oslovit chce některý z mimopražských ústavů se specializací na psychiatrii.

„Výroky zazněly v době voleb“

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková řekla, že prezident potřebuje kvůli svým závislostem na alkoholu a tabáku psychiatrickou pomoc.

„Jsem strašně ráda, že došlo k tomu, že se u nezávislého soudu budeme bavit, jak informovat o zdraví prezidenta a jak se o něj starat,“ řekla před začátkem.

Její advokát Artur Ostrý v soudní místnosti vysvětloval, že se Džamila Stehlíková vyjadřovala ke zdraví prezidenta v době voleb. „V době, kdy se od prezidenta očekává výkon jeho funkce. Prezident v té době ale téměř nevystupoval. Žalovaná vyjádřila své pochybnosti, v jakém zdravotním stavu se prezident nachází,“ vysvětloval advokát Stehlíkové, jaká byla motivace řešit Zemanovo zdraví.

Kolem loňské hospitalizace prezidenta Hrad často mlžil

Seznam Zprávy na základě informačního zákona popsaly, co předcházelo hospitalizaci prezidenta, která trvala půldruhého měsíce.

On i jeho klientka u soudu často zmiňovali prezidentův vztah k alkoholu. „Pan prezident se nikdy netajil tím, že má velmi kladný vztah k alkoholu. Tento kladný vztah vyústil podle mínění žalované do stavu, v jakém se nacházel v období září a října 2021. To, že jeho zdravotní problémy jsou důsledkem dlouhodobého nadměrného pití, se zrcadlí v materiálech, které jsou předkládané žalobou,“ řekl Ostrý.

Vycházela jsem z pozorování prezidenta

Prezident Zeman žalobu podal letos 31. ledna. „Týká se přesně vymezených výroků. Samotná doktorka Stehlíková řekla, že není gastroenterolog, že se vyjadřuje vzhledem ke své pětatřicetileté praxi psychiatričky, odborné specializované lékařky,“ uvedl už dříve Nespala.

Sama Stehlíková pak v polovině srpna Seznam Zprávám popsala, jak se na soud připravuje.

„Jsem přesvědčena o tom, že můj postup byl správný. Jsem nařčena, že jsem někoho záměrně dehonestovala na základě nepravdivých údajů. Vycházela jsem z více než desetiletého pozorování pana prezidenta, z jeho životního stylu a konzumace alkoholu,“ uvedla.

Její obavy o zdraví prezidenta podle ní následně potvrdila hospitalizace a dramatický průběh onemocnění.

Zeman byl loni na podzim hospitalizován dvakrát, poprvé v září, podruhé v říjnu a v listopadu. Při druhém pobytu v nemocnici byl zpočátku ve vážném stavu na klinice intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice. Důvod pobytu přitom Hrad nezveřejnil.

Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s jeho chronickým onemocněním. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpí nechutenstvím. Člen prezidentova lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko uvedl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, a naznačil, že jde o cirhózu jater.

Po propuštění do domácí péče prezident pobývá na zámku v Lánech, kde se o něj nepřetržitě stará soukromá ošetřovatelská firma.

AKTUALIZACE: Upravili jsme v celém textu po skončení jednání.

Reklama

Doporučované