Hlavní obsah

SPD připravuje vlastní politický institut. Dostane na něj peníze od státu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéf SPD Tomio Okamura se zatím k novému politickému institutu nevyjádřil.

Reklama

Státní příspěvek na politický institut se pohybuje v milionech korun ročně. Po říjnových volbách na peníze od státu dosáhnou i SPD a Piráti.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Politické strany a hnutí mají nárok na několik druhů státních dotací. Kromě stálého příspěvku a příspěvku za získané mandáty mohou čerpat ještě peníze na podporu činnosti politického institutu.

Po říjnových volbách dosáhnou na příspěvek pro vlastní „think tank“ dvě další strany, SPD a Piráti. Splnily totiž zákonnou podmínku, když se dostaly podruhé do Poslanecké sněmovny. Obě strany už na rozjezdu vlastního institutu pracují.

Nové instituty budou moci každoročně získávat částky v řádu milionů korun. Výška příspěvku na institut odpovídá deseti procentům z celkového balíku peněz, který dostává strana na svoji činnost. Peníze vyplácí Ministerstvo financí stranám ve dvou pololetních splátkách.

Například Institut pro politiku a společnost, který spadá pod hnutí ANO, si v posledních letech takto ročně přišel na více než 13 milionů korun. Institut TOP 09 s názvem TOPAZ zase loni získal 2,6 milionu.

Představitelé SPD o založení institutu a jeho personálním obsazení zatím mlčí. Redakce se snažila na toto téma oslovit předsedu strany Tomio Okamuru i mluvčí SPD Barboru Šťastnou. Okamura na pondělní dotaz prostřednictvím mobilní textové zprávy neodpověděl a následně nezvedal telefon. Mluvčí Šťastná se nakonec omezila na vyjádření, že nemá požadovanou informaci.

Tři dobře informované zdroje blízké SPD nicméně Seznam Zprávám potvrdily, že strana založení vlastního institutu chystá. Jeho pracovní název má znít Institut svobody a přímé demokracie a v jeho vedení má usednout Josef Nerušil, neúspěšný lídr pražské kandidátky SPD v říjnových volbách.

Nerušil před volbami pracoval v mediálním odboru Arcibiskupství pražského a byl také členem Rady Českého rozhlasu.

Kandidaturou za SPD vyvolal vlnu nesouhlasu mezi částí katolických věřících. Ačkoli se těšil veřejné podpoře šéfa SPD Okamury, který Nerušila označoval za novou intelektuální tvář strany, pro vstup do Poslanecké sněmovny nezískal dostatečný počet hlasů. Nakonec se stal jedním z asistentů dosavadního poslance Jiřího Kobzy, který ho ve volbách v Praze „přeskákal“ z třetího místa.

Seznam Zprávy požádaly o vyjádření také Nerušila, ani on však neodpověděl a nebral telefon.

Politické instituty českých stran a hnutí

KSČM: Institut české levice

STAN: Institut moderní politiky iSTAR

KDU-ČSL: Institut pro křesťansko-demokratickou politiku

ANO: Institut pro politiku a společnost

ODS: Institut pro pravicovou politiku

Koruna Česká: Královský institut politických nauk

ČSSD: Masarykova demokratická akademie

TOP 09: TOPAZ

Zdroj: Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, https://www.udhpsh.cz/

Piráti, kteří se stejně jako SPD dostali v říjnu do Poslanecké sněmovny podruhé, založili institut už v září. Nese název Institut pí - podle písmene řecké abecedy.

Od října Piráti hledají vhodného kandidáta pro jeho vedení. „Jsme zatím stále v procesu hledání ředitelky či ředitele,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv europoslankyně Markéta Gregorová, která je předsedkyní správní rady Institutu pí.

Podle zákona o sdružování v politických stranách je politický institut právnická osoba, jejímž hlavním předmětem činnosti je výzkumná, publikační, vzdělávací nebo kulturní činnost v oblasti rozvoje demokracie, právního státu, pluralismu a ochrany základních lidských práv, rozvoje občanské společnosti a společenské soudržnosti, zlepšení politické kultury nebo přispívání k mezinárodnímu porozumění. Toto zadání platí i pro SPD, kterou Ministerstvo vnitra v poslední zprávě o extremismu vyhodnotilo jako stranu s „xenofobními a vyhroceně nacionalistickými prvky“.

Každý institut musí zveřejňovat výsledky své činnosti. Příspěvek na podporu činnosti institutu se nesmí použít na financování volební kampaně. Hospodaření institutu kontroluje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Reklama

Doporučované