Hlavní obsah

Společný postup. Hřib s Čižinským oznámili vznik Aliance pro stabilitu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Primátor Zdeněk Hřib.

Reklama

Pražští Piráti a Praha sobě uzavřeli Alianci pro stabilitu a v povolebních vyjednáváních budou postupovat výhradně spolu. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a starosty Prahy 7 Jana Čižinského (Praha sobě) jsou jednání pomalá.

Článek

„Vyjednávání nepostupují tak, jak by měla. Jsou čtyři týdny po volbách a nejsou hmatatelné výsledky a teprve nyní se schází programové týmy. Jednání jsou pomalá, to je objektivní realita,“ řekl Hřib novinářům.

Právě postup při vyjednávání je hlavním důvodem, proč se obě strany odhodlaly dohodu podepsat.

„Širší koalice bude stabilnější a přečká lépe prezidentské i sněmovní volby,“ sdělil Seznam Zprávám Čižinský. „Je třeba dát jednání nový impuls,“ dodal.

Vznik aliance je podle politiků reakcí na postup Spolu. Piráti z posledního jednání odcházeli s pocitem, že si vítězná koalice udělala výběrové řízení na koaličního partnera. Spolu podle nich zamýšlelo vyjednávat o programu zvlášť s Piráty a zvlášť s Prahou sobě, posléze se rozhodnout, s kým bude vládnutí snadnější.

Programové rozpory prý mezi stranami žádné nejsou, zároveň ale podle lídrů obě respektují požadavek Spolu na obsazení postu primátora.

Rozhodnutí Hřib tlumočil lídrovi Spolu Bohuslavu Svobodovi (ODS), který jej podle něho „vzal na vědomí“. Zpravil o tom také lídra STAN a náměstka primátora Petra Hlaváčka s tím, že se STAN, který má v zastupitelstvu pět mandátů, může k alianci přidat.

Zatím bez dohody

Vyjednávání o podobě nové koalice začala v Praze hned po volbách v neděli 2. října, kdy se odpoledne sešli Piráti, Praha sobě a STAN a večer potom Spolu se STAN.

Od té doby se několikrát sešli Piráti se Spolu, které jednalo také s ANO. Ze žádného z jednání však zatím dohoda nevzešla. Piráti a STAN několikrát vznesli požadavek, aby k jednáním byla přibrána Praha sobě, což Spolu stále odmítá.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.

Reklama

Doporučované