Hlavní obsah

Spor o Lipavského může do čela diplomacie postavit šéfa Pirátů Bartoše

Foto: Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

Ivan Bartoš u prezidenta Miloše Zemana v Lánech na „ministerské“ audienci.

Reklama

Tento týden dobíhají ministerské schůzky prezidenta Miloše Zemana s kandidáty na ministry a v pondělí se čeká rozuzlení sporu o post ministra zahraničí.

Článek

Pokud by prezident Miloš Zeman trval na napínání Ústavy a odmítl by jmenovat Piráta Jana Lipavského na post ministra zahraničí, řízením úřadu by dočasně mohl být pověřen šéf Pirátů Ivan Bartoš. Ten má ve vládě zastávat funkci vicepremiéra pro místní rozvoj a digitalizaci.

Dosud se spekulovalo o tom, že by si do vyřešení sporu Černínský palác vzal pod sebe premiér Petr Fiala. Zeman už ale také naznačil, že „dvojministr“ by mohl být kdokoli z nového kabinetu.

Zdroje Seznam Zpráv blízké vedení vznikajícího kabinetu se shodují v tom, že pětikoalice táhne za jeden provaz a v tuto chvíli všichni netrpělivě čekají na výsledky jednání mezi premiérem Fialou a prezidentem Zemanem, které se má uskutečnit po víkendu. Tam se rozhodne, zda Zeman vládu jmenuje úplnou, částečnou, či vůbec žádnou.

Zároveň se ale musí představitelé pětikoalice zabývat i plánem B, minimálně v teoretické rovině, tedy že by Zeman odmítl jmenovat Lipavského. Jeho součástí je podle relevantních zdrojů i otázka, kdo by formálně Černínský palác vedl.

Premiér Fiala ve středu oznámil, že pokud Zeman zůstane proti Lipavskému zatvrzelý, půjde cestou kompetenční žaloby u Ústavního soudu. Ta ale může trvat až měsíce. A půjde o čas - ministr zahraničí řeší nemalou část přípravy českého předsednictví EU, které začne už v červenci 2022.

Bartoš pro Seznam Zprávy možnost, že by si dočasně vzal na starost diplomacii, nepopřel, personální záležitosti ale odmítá komentovat do doby, než doběhnou jednání mezi Fialou a Zemanem. Pro Piráty by to byla pojistka, že o řízení Černínského paláce skutečně nepřijdou. Zároveň by ale na ně padla nevděčná pozice dvojministra, se kterou se v končící vládě pral Karel Havlíček (ANO).

O tom, kdy by Zeman mohl novou vládu jmenovat, by se mohlo rozhodnout v pondělí na jednání Fialy se Zemanem. Zdroje Seznam Zpráv z blízkosti vedení ODS uvedly, že pravděpodobnější je pátek 17. prosince, nicméně ve hře je i 16. prosinec po poledni.

Jako Hamáček

Budoucí vládní koalice drží zatím pospolu a oficiálně nepřipouští jinou variantu než jmenování kompletního kabinetu, tedy včetně Lipavského.

Pokud by Zeman neustoupil a ministerstva se dočasně chopil šéf Pirátů Bartoš, Lipavský by mohl do úřadu nastoupit jako politický náměstek. Z této pozice však dle české legislativy nemůže být formálně pověřen řízením ministerstva. Ve zkratce řečeno, ministerské razítko by držel šéf Pirátů.

„Ctíme dohody mezi prezidentem a premiérem Fialou, personální záležitosti tedy nebudeme více komentovat, než se pan prezident sejde se všemi ministerskými kandidáty a proběhne finální setkání pana premiéra s panem prezidentem,“ napsal Seznam Zprávám Ivan Bartoš.

Taková situace už má precedens - Jan Hamáček (ČSSD) vedl Ministerstvo zahraničí z pozice vicepremiéra a ministra vnitra od června do října roku 2018 ve vládě Andreje Babiše, stejně tak několik dnů letos v dubnu (po odchodu Tomáše Petříčka). Premiér Babiš ale kompetenční žalobu nepodal.

Zemanovo okolí výhrady prezidenta vůči Lipavskému popisují jako názorové - zejména rozdílný postoj k politice vůči Izraeli nebo k Visegrádské čtyřce. Zároveň je ale jasné, že sporem nová vláda ztrácí čas a může být hůř - předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v Deníku N ve čtvrtek řekl, že vyřešení kompetenční žaloby by si mohlo vyžádat tři až pět měsíců.

Ale zejména v oblasti zahraniční a evropské politiky vláda nemá času nazbyt - zejména kvůli tomu, že přebírá rozběhlé přípravy na české předsednictví Evropské unii, které začne už za šest měsíců. Tam může mít Zeman také své ambice, například Andrej Babiš už mu slíbil, že hlavní summit se bude - na rozdíl od roku 2009, kdy premiér Mirek Topolánek se o vliv podobně přetahoval s prezidentem Václavem Klausem - na Pražském hradě.

Dvojrole je nevděčná pozice pro každého politika - může být snadným terčem pro kritiku, že některou z funkcí zanedbává. Na druhou stranu přiklepnutí diplomacie premiérovi z ODS by mohlo vychýlit křehkou koaliční rovnováhu. Velká část evropské agendy už je nyní na Úřadu vlády.

Reklama

Doporučované