Hlavní obsah

Spor o Pravčickou bránu? Nevím o tom, tvrdila ministryně. Dopis dokládá opak

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Reklama

Anna Hubáčková teprve nyní sama zjišťuje, jak je to s poplatky v Českém Švýcarsku, kdy peníze inkasuje firma ruského podnikatele. Stanovisko, které poskytla v březnu, prý sepsali její podřízení. Teď si vyžádala podklady z archivu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministryně pro životní prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) minulý týden odmítla komentovat mnohými kritizovaný systém výběru vstupného pod Pravčickou bránou v  Českém Švýcarsku, kdy veškeré výnosy v řádu milionů korun inkasuje soukromá firma Paal. Uvedla, že zatím nemá dostatek informací, aby mohla k věci zaujmout kvalifikovaný názor.

„Toto nevím, na to se musím zeptat,“ reagovala členka vlády, když se jí Seznam Zprávy ptaly, zda výběr poplatků, který děčínský senátor Zbyněk Linhart (STAN) označil za „dojení turistů“, hodlá řešit.

Jak ale zjistily Seznam Zprávy, letos v březnu se na stejnou záležitost Hubáčkové písemně dotázal jeden z pravidelných návštěvníků národního parku - Jan Svoboda z Mladé Boleslavi - a ministryně mu své stanovisko poskytla. V dopise, jehož kopii Seznam Zprávy mají k dispozici, současný systém s odkazem na zkušenosti Správy Národního parku České Švýcarsko hájila jako funkční a korektní.

„Byla jsem ujištěna, že z pohledu Správy Národního parku České Švýcarsko je s vlastníkem korektní spolupráce. Někdy samozřejmě vzniknou problémy řešení některých otázek, ze strany vlastníka je však patrná snaha tyto věci efektivně řešit,“ je uvedeno mimo jiné v dopise.

Zmíněný Jan Svoboda se přitom ptal, zda by stát neměl usilovat o změnu, když národní park ani obec Hřensko nemají z výběru peněz „ani korunu“.

Foto: Seznam Zprávy

Dopis, který Jan Svoboda z Mladé Boleslavi obdržel na konci března od ministryně Hubáčkové.

Nahlížení do archivu

Nyní ale ministryně uvádí, že březnový dopis, který je na jejím hlavičkovém papíře a s jejím vlastnoruční podpisem, nepsala ona, ale s ohledem na velké pracovní vytížení někdo z podřízených.

„Abych neignorovala dotazy, jsou zmocněni i náměstci k odpovědi mým jménem. Ve velké většině dotazů je to vhodnější forma než na odpovědi čekat dlouho, i roky, nebo neodpovídat vůbec,“ vysvětluje údajné přednosti této komunikace s veřejností.

Miliony ze vstupného

  • Podle údajů agentury CzechTourism loni navštívilo Pravčickou bránu 170 tisíc lidí.
  • Firma Paal, jejímž jednatelem je Alexej Krenke, vybírá za průchod přes své pozemky od každého dospělého návštěvníka 95 korun, od dětí a studentů 30 Kč.
  • Pokud by jeden návštěvník zaplatil v průměru 50 Kč, celkový výtěžek jen z loňska by byl 8,5 milionu korun.

Teď by si ale už členka vlády kvůli zvýšenému zájmu veřejnosti - poté co národní park minulou neděli zachvátil rozsáhlý požár - chtěla vytvořit svůj autentický pohled na věc. A rozhodnout, jak s výběrem vstupného pod Pravčickou bránou dále postupovat.

„K dané situaci mám teď mnoho dotazů a skutečně podrobnosti neznám. Zadala jsem úkol a teď se ověřují informace v archivu, potom si teprve mohu udělat názor,“ sdělila ministryně Hubáčková v reakci na dotaz Seznam Zpráv.

V úvodu zmíněné firmě Paal, ovládané podnikatelem ruského původu Alexejem Krenkem, patří už přes 20 let výletní zámeček Sokolí hnízdo s pozemky v těsném sousedství ikonické Pravčické brány. Za průchod k vyhledávanému přírodnímu úkazu firma vybírá od každého dospělého návštěvníka 95 korun, od dětí a studentů 30 Kč.

Děčínský senátor Zbyněk Linhart už za ministra Richarda Brabce neúspěšně usiloval o napravení důsledků někdejší privatizace, jelikož považuje za neudržitelné, když se poplatky nevracejí do přírody a do rozvoje služeb pro turisty.

Pronikavý zápach

I autor březnového dotazu na ministryni Jan Svoboda je přesvědčen, že nynější vstupné přírodě kolem Pravčické brány nijak neprospívá, ani návštěvníkům.

Vadí mu kromě jiného, že vlastník Sokolího hnízda, který ročně inkasuje miliony, peníze v potřebné míře neinvestuje do údržby a rekonstrukce historické budovy Sokolího hnízda. „O tom se přesvědčí v podstatě každý, kdo k Pravčické bráně přichází, a to pronikavým zápachem,“ poukázal Svoboda.

Kdyby výběr poplatků měl skutečně plnit svůj účel, projevilo by se to podle něj právě na lepších službách i v péči o přísně chráněnou lokalitu.

„Mohlo by to pomoci financovat zdejší nádhernou přírodu, stráž ochrany přírody, osvětu i stezky pro návštěvníky,“ vidí příležitost ke změně Jan Svoboda.

Seznam Zprávy se už několikrát snažily získat vyjádření i od Alexeje Krenkeho, jednatele firmy Paal, která peníze vybírá. Na dotazy zatím podnikatel nijak nereagoval.

Reklama

Doporučované