Hlavní obsah

Babiš prověří kapacity očkovacích míst. V O2 areně se zatím očkovat nebude

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér v demisi Andrej Babiš v O2 areně.

Reklama

aktualizováno •

Končící premiér Andrej Babiš oznámil, že stát má nabídku k tomu, aby zřídil očkovací centrum v O2 areně. Bude ale chtít ještě předem zjistit, jaké jsou aktuální očkovací kapacity v Praze.

Článek

K opětovné možnosti zřídit znovu v pražské O2 areně očkovací centrum proti covidu-19 dnes dopoledne vystoupil premiér v demisi Andrej Babiš.

„Nabídli nám nové prostory, které bychom mohli mít k dispozici do července. Prostory jsou dobré a ideální pro to, abychom mohli realizovat opět ten skvělý projekt. Potřebujeme se dostat na velkou kapacitu očkování. Nás čeká velká výzva, a to naočkovat 3. dávkou. Dnes po poradě jsme se domluvili, že prověříme kapacity očkovacích center v Praze. Domníváme se, že tam je ještě velký prostor,“ řekl na tiskové konferenci Babiš.

V Praze je prozatím 79 očkovacích center, devět provozují státní nemocnice. „Nejdříve prověříme celkové kapacity, které máme v Praze. Domníváme se, že je ještě velký prostor z hlediska kapacit. Mohou mít delší otevírací dobu, očkovat o víkendu, což některá nedělají,“ dodal Babiš.

Otevírat očkovací centrum v O2 areně se tak nejspíš v nejbližší době nebude, není ani potřebný personál.

„Čeká nás velká výzva naočkovat třetí dávkou 1,534 milionu občanů,“ dodal Babiš. Kapacity očkování by se podle něj měly dál navyšovat na úroveň z června letošního roku. Podle plukovníka Petra Šnajdárka, který je členem centrálního řídicího týmu, je současná kapacita v očkovacích centrech 110 tisíc dávek bez praktických lékařů nebo mobilních týmů. Celkově je center v celé zemi 449.

PPF letos poskytla pro očkování halu O2 universum. Od května do 10. září tam zdravotníci aplikovali přes 680 tisíc dávek vakcíny proti novému typu koronaviru. V Praze je v současnosti kolem 80 očkovacích center proti covidu, další se otevře 13. prosince v obchodním domě Kotva.

O nabídce O2 areny pro účely očkování informovala PPF tento týden. „Skupina PPF je připravena poskytnout státu prostory pro znovuvybudování očkovacího centra v O2 areně, a to za stejných podmínek, jako tomu bylo v minulosti, tedy pouze za symbolické nájemné,“ uvedla skupina v úterý na Twitteru.

ÚVN: Nemáme kapacity

Od letošního května do září provozovala očkovací centrum v přilehlé menší hale O2 universum Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN). Za pronájem zaplatila symbolických 1 000 korun. Případné očkovací centrum v O2 areně by ale ÚVN nyní provozovat nemohla.

Situace je totiž podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke naprosto odlišná. „Personál je plně vytížen péčí o pacienty s onemocněním covid-19 a testováním na přítomnost viru SARS-CoV-2 včetně laboratorního testování,“ řekla mluvčí ČTK v úterý.

Zdravotníci v celém Česku dosud podali téměř 13,6 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování má téměř 6,4 milionu, což podle údajů ministerstva zdravotnictví představuje necelých 60 procent obyvatel ČR. Zájem o vakcinaci v posledních týdnech roste. Za listopad zdravotníci aplikovali 1,24 milionu dávek, zatímco v říjnu necelých 443 000. Přibližně polovinu listopadového počtu tvořily posilující dávky.

Reklama

Doporučované