Hlavní obsah

Nedomůžete se jich roky, píše stát radnicím o miliardách ve Sberbank

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Pobočky Sberbank jsou terčem vandalů.

Reklama

Řada krajů, měst a dalších institucí hospodařících s veřejnými penězi má konta v uzavřené ruské bance. Podle Ministerstva financí je šance, že se peníze vrátí. Bude to však trvat roky.

Článek

Seznam Zprávy získaly dopis Ministerstva financí pro radnice a krajské úřady, které mají své peníze u uzavřené ruské banky Sberbank. Záchrana peněz je nejistá a bude trvat roky, píše ministerstvo starostům a hejtmanům.

České instituce měly u ruského bankovního domu, jehož evropská větev po vypuknutí války na Ukrajině ukončila činnost, uloženo několik miliard korun.

Z dopisu Ministerstva financí vyplývá, že pro obce a kraje představuje konec Sberbank značný problém. Zejména pak pro dva kraje a několik desítek obcí.

„Co se týče českého veřejného sektoru, zatím máme informace o dvou krajích, které mají ve Sberbank blokován větší objem prostředků, plus několik desítek obcí,“ sdělil v dopise ředitel odboru Miroslav Matej.

Ministerstvo nyní projednává, jak nejvíce zasažené obce a kraje vytáhnout z nejhoršího – například nějakou formou návratné finanční pomoci.

Z dopisu dále plyne, že některé obce si dokonce nechávaly na účet ve Sberbank posílat daňové příjmy v rámci rozpočtového určení daní. „Zde jsme již v kontaktu s Finanční správou – tyto prostředky budou posílány do ČNB po sdělení čísla účtu dotčenými obcemi,” píše se v dopise.

Otázka několika let

Ředitel odboru Financování územních rozpočtů se snažil starosty a hejtmany alespoň trochu uklidnit tím, že je naděje na vrácení většiny peněz. Druhým dechem však dodal, že pokud se tak stane, budou na své peníze čekat dlouho.

„V tuto chvíli máme informace, že Sberbank má dost vysoká aktiva, což by mohlo znamenat, že většina vkladů by se měla věřitelům vrátit. Bohužel to patrně bude nějakou dobu trvat, patrně to bude otázka několika let. V nejbližší době by měla ČNB doporučit soudu osobu likvidátora, který by následně zahájil svou činnost,” dodal Matej v dopise.

Ministerstvo dále zdůrazňuje, že při výběru banky by veřejné instituce měly hledět i na bezpečnostní rizika. Což v případě Sberbank ignorovaly.

„S ohledem na aktuální situaci se Sberbank jsem včera komunikoval s ČNB, přičemž doporučení je jednoznačné – pokud možno diverzifikovat rizika spojená s uloženými prostředky a zohledňovat i jiná kritéria než pouze výši úrokové sazby. Předpokládám, že k uvedené otázce bude v budoucnu navržena sada obezřetnostních pravidel, která si budou klást za cíl minimalizovat rizika,” informoval v dopise krajské úředníky Miroslav Matej, ředitel odboru Financování územních rozpočtů.

Radnice, školy, nemocnice

Seznam Zprávy již na začátku týdne přinesly informace, že problém u Sberbank mají desítky měst napříč republikou – včetně největších českých, moravských a slezských radnic. Problémy by mohly mít i desítky menších měst, malých obcí, ale i pět krajů.

Peníze Sberbank svěřilo rovněž několik středních škol, muzeí, domovů důchodců, nemocnic či zoologická zahrada. Celkově půjde o několik miliard korun, které mohou být už nyní ztracené. Jen Kraj Vysočina měl minulý týden ve čtvrtek večer na účtu u Sberbank 3,9 miliardy korun. Do ČNB se podařilo převést 1,63 miliardy korun.

Pražskému magistrátu se před týdnem v předvečer vypuknutí války podařilo ze Sberbank zachránit 620 milionů, dalších 160 milionů tam však zůstalo. Podobný problém bude mít i úřad Jihomoravského kraje.

Reklama

Doporučované