Hlavní obsah

Stát plánuje kampaň kvůli očkování malých dětí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Rodiče dětí ve věku od pěti do 11 let budou mít od půlky prosince možnost nechat očkovat své děti proti covidu-19. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak chce stát rodiče o očkování přesvědčit.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje kampaň na podporu očkování malých dětí. „V současné době připravujeme další vlnu komunikace, která v sobě zahrnuje i speciální komunikaci na podporu očkování dětí ve věku pěti až 11 let,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy Martina Čovbanová z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví.

Konkrétní podobu resort zatím neodtajnil, nepočítá ale se zapojením celebrit nebo influencerů.

Vakcíny proti koronaviru určené dětem od pěti do 11 let dorazí do Česka po 13. prosinci. Dosud bylo možné podávat vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech dětem od 12 let. Snížení věkové hranice o sedm let umožnilo rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

K očkování dětí rodiče vyzval i budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Je to podle něj cesta k tomu, aby se už znovu nemusely zavírat školy, což považuje za jeden ze smutných příběhů pandemie.

Podobu případné kampaně je podle Válka teď předčasné řešit. „Schválení očkování Pfizer/BioNTech od EMA pokládám za skvělou zprávu a zároveň jasnou záruku toho, že je vakcína bezpečná a chrání děti před možným těžkým průběhem nemoci. Mluvit o konkrétní podobě kampaně považuji v tuto chvíli za předčasné. Obecně však udělám maximum pro to, aby rodiče i děti měli o očkování veškeré relevantní informace a aby se rodiče nebáli nechat své děti očkovat. To je jediná cesta z dnešní situace,“ uvedl Válek pro Seznam Zprávy.

Informovat, ne přesvědčovat

Vedoucí Katedry marketingové komunikace a public relations Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Denisa Hejlová si myslí, že by kampaň neměla být přesvědčovací, ale hlavně informativní.

„Měla by se soustředit na komunikování základních objektivních a ověřených informací. Měla by být cílená specificky na určité skupiny lidí, kteří jsou v tomto tématu důležití – především rodiče, ale také lékaři (zejména pediatři) a další pracovníci ve zdravotnictví, kteří jsou důležitými názorovými vůdci. Lidé hodně dají na doporučení ostatních,“ vysvětluje Hejlová.

Podle místopředsedy STAN a kandidáta na ministra školství Petra Gazdíka by očkování dětí mělo být dobrovolné, stát by ale měl rodičům vysvětlit plusy takového rozhodnutí. „Měl by vysvětlovat výhody, ne strašit rodiče. Stát by měl přesvědčovat s pomocí důvěryhodných expertů, u kterých lidé vědí, že problému rozumějí,“ myslí si Gazdík.

V podobném duchu mluví také šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL a člen Anticovid týmu Marek Výborný. Podle lidoveckého poslance by o očkování vždy měli rozhodnout rodiče a samotné očkování dětí by měli dělat dětští praktici.

„Ať nemusíme rodiče s dětmi tahat do očkovacích center. Je to citlivé téma, proto odmítám to, že by to mělo být nařizováno. Odmítám to, že by očkovací týmy měly přicházet do škol a očkovat tam děti a řešit, zda má dítě souhlas rodiče. Ten socialistický model, kdy se očkovalo ve školách, si myslím, že není šťastný. Nechť to je na svobodné vůli rodičů,“ řekl Seznam Zprávám poslanec Výborný.

Končící premiér Andrej Babiš teď řeší, kde by se děti očkovaly. Velká očkovací centra podle něj nejsou řešením. „U očkování dětí musí být přítomen pediatr. Chápu, že jich není dostatek a směřovat je třeba do obchodních center je problém,“ uvedl Babiš.

Jako možnost zmínil nemocnice, kde se očkuje. „Například v Thomayerově nemocnici je očkovací centrum a v jiné budově ordinuje normálně pediatr. Kdyby se nedejbože něco stalo, tak stovku zaběhne za 20 sekund a je tam. Apeloval jsem také na Motol, kde mají krásnou novou dětskou polikliniku, aby také zásadně pomohli,“ dodal premiér v demisi.

Reklama

Doporučované