Hlavní obsah

Stehlíková: Počkám na soud, milion předem Zemanovi platit nebudu

Lékařka a bývalá ministryně Džamila Stehlíková.

Reklama

Nemyslím si, že bych měla platit milion korun, občan má svobodu slova a projevu. V reakci na předžalobní výzvu Hradu to řekla ve vyjádření pro Seznam Zprávy psychiatrička a bývalá ministryně Džamila Stehlíková.

Článek

„Jsme v právním státě a moc dobře jsem nepochopila, za co jsem žalovaná? Přispěla jsem do debaty o zdraví pana prezidenta, která běžela dřív, než jsem zveřejnila svoji domněnku, svoji obavu, která nebyla nikde formulovaná nějak kategoricky,“ uvedla pro Seznam Zprávy Stehlíková.

„Měla jsem obavy o zdraví pana prezidenta, proto jsem vyjádřila své domněnky, svoji diagnostickou úvahu a vyzvala jsem konzilium, aby se vyjádřilo ke zdraví prezidenta,“ vysvětluje dál svá vyjádření o zdraví prezidenta.

Ve čtvrtek prezidentská kancelář informovala, že na ni podala předžalobní výzvu. Žádá po ní milion korun a omluvu za její výroky, že zdravotní problémy prezidenta Miloše Zemana souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou.

Džamila Stehlíková ve vyjádření pro Seznam Zprávy řekla, že si počká na soud. Milion korun předem platit nehodlá.

Džamila Stehlíková například napsala na svém blogu nebo řekla médiím, že abstinence prezidenta v nemocnici vedla k náběhu na delirium tremens a právě jeho léčba zářijový pobyt Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) prodloužila. Mluvila také třeba o těžce poškozeném mozku prezidenta nebo o metabolickém rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

Nemyslím si, že bych měla platit milion korun, protože občan má svobodu slova, svobodu projevu, zejména ve chvílích, které považuje pro ústavní pořádek, pro republiku za ohrožující.
Džamila Stehlíková, psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva

Milion korun by Stehlíková měla poslat na účet Fondu ohrožených dětí. Pokud tak neučiní, hrozí jí dalšími právními kroky. Vyplývá to z předžalobní výzvy, kterou Pražský hrad zveřejnil na svém webu. Stehlíková už předem řekla, že nic platit předem nebude, počká si na rozhodnutí soudu.

„Nemyslím si, že bych měla platit milion korun, protože občan má svobodu slova, svobodu projevu, zejména ve chvílích, které považuje pro ústavní pořádek, pro republiku za ohrožující, závažné a tohoto práva mě nikdo nezbavil,“ odmítá zaplatit předem požadovanou částku Stehlíková.

Džamila Stehlíková také dodala, že pokud soud prohraje, verdikt bude respektovat. „Pokud ten soud prohraju, tak to přijmu se vší pokorou, ale domnívám se, že by tento spor neměl v žádném případě ohrozit svobodu projevu. Prezident není nedotknutelnou osobou. Na jeho zdraví záleží daleko víc než na zdraví leckterého občana,“ dodává Džamila Stehlíková.

Spor by neměl v žádném případě ohrozit svobodu projevu. Prezident není nedotknutelnou osobou.
Džamila Stehlíková, psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva

Prezident Zeman byl loni na podzim dvakrát hospitalizován, poprvé v září, podruhé v říjnu a v listopadu. Při druhé hospitalizaci byl zpočátku ve vážném stavu na klinice intenzivní medicíny ÚVN. Důvod pobytu v nemocnici Pražský hrad nezveřejnil. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s jeho chronickým onemocněním. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpí nechutenstvím. Člen prezidentova lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění a naznačil, že jde o cirhózu jater.

Po propuštění do domácí péče prezident pobývá na zámku v Lánech, kde se o něj nepřetržitě stará soukromá ošetřovatelská firma.

Reklama

Doporučované