Hlavní obsah

Tady nic nedostanete. Vnitro bude na nádraží rozdávat letáčky v maďarštině

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Romští uprchlíci na hlavním nádraží v Praze.

Reklama

Motivovat ukrajinské uprchlíky s maďarskými pasy k odjezdu do Maďarska mají pomoct policisté v civilu i maďarsky psané letáčky, v nichž bude uvedeno, že v Česku se finanční ani hmotné pomoci nedočkají.

Článek

Na hlavním nádraží v Praze, jež se potýká s náporem romských uprchlíků z Ukrajiny, kteří v jeho prostorách přebývají i několik dnů a nocí v kuse, se od pátku začnou pohybovat speciální zdvojené policejní hlídky. Ty by od příštího týdne měly lidem, kteří nemají nárok na uprchlickou pomoc, rozdávat i speciální maďarsky psané letáky.

Speciální hlídky bude tvořit policista v civilu a pracovník romské neziskové organizace. Jejich úkolem bude informovat o možnostech lidi, kteří nemají v Česku nárok na dávky ani jinou pomoc. „Policista bude v civilu proto, aby nebudil negativní emoce,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ministerstvo zároveň připravuje maďarsky psané letáčky, které budou dostávat uprchlíci, u nichž se zjistí, že mají i maďarský pas. V takovém případě totiž nemohou v Česku získat status uprchlíka. Kolik takových lidí v Česku nyní je, nedokázal mluvčí Rakušana Jakub Veinlich říct.

„V letáku pro maďarsky mluvící budou informace o tom, že nemají v České republice nárok na žádnou pomoc. Zároveň jim v něm popíšeme pomoc, na kterou mají nárok v Maďarsku,“ vysvětlil Rakušan. Pro ty, kteří se rozhodnou odjet pryč, bude ministerstvo organizovat i bezplatnou dopravu do Maďarska. Jak ale ministr dodal, odjezd bude muset být dobrovolný. „Nemůžeme k tomu nikoho nutit.“

Seznam Zprávy požádaly o text letáku. Podle Veinlicha je však vše zatím v přípravě. Text se připravuje a letáky ještě nejsou natištěny.

+6

Ministr vnitra zároveň uvedl, že na schůzce s romským neziskovým sektorem domluvil na tom, aby neziskovky aktivně směrem na Ukrajinu šířily informace, že kapacity České republiky jsou již v tomto ohledu vyčerpané. „Budeme o tom jednat i na radě ministrů vnitra, kde budu upozorňovat západní sousedy, aby se k přijímání uprchlíků postavili aktivněji,“ upozornil.

Podle Rakušana jsou momentálně na hlavním nádraží tři typy uprchlíků. První jsou ti, kteří sice dostali dočasnou ochranu, ale na hlavní nádraží se i přesto vrátili. Buď za komunitou a nebo proto, že se jim nepodařilo sehnat jim vyhovující ubytování.

Druhá skupina jsou ti, kteří mají nárok čekat na lustraci, zda mají jen ukrajinské občanství. „Ty se snažíme dát do stanového městečka v Troji nebo jinam, kde čekají,“ uvedl Rakušan.

Třetí skupina nemá nárok na vůbec nic. Stát je může k odjezdu jen motivovat, nemůže je k němu donutit. „Snažíme se jim pomoci jídlem a podobně, ale musíme je motivovat, aby v České republice nebyli, protože jim to žádný finanční ani materiální bonus nepřinese,“ dodal šéf vnitra.

Na hlavním nádraží každou noc přespává až několik stovek převážně romských uprchlíků z Ukrajiny. Drtivou většinu tvoří mladé ženy s dětmi, které přespávají ve staré budově nádraží v nevyhovujících podmínkách na zemi a bez zajištění dostatečné hygieny.

Vláda už v průběhu tohoto týdne slíbila, že tento problém vyřeší do konce května. Na nádraží by měla provizorní ubytovna, kterou Správa železnic toleruje, skončit, a měl by tam působit jen jakýsi „front desk“, který bude přijíždějící lidi urychleně přesouvat dál.

Reklama

Doporučované