Hlavní obsah

„Telefony zvednou jen velkým hráčům.“ Česko řeší, jak se posunout ve frontách na zbraně

Foto: Úřad vlády ČR

Neformální jednání před zahájením summitu. Premiér Petr Fiala, ministryně obrany Jana Černochová a ministr zahraničí Jan Lipavský.

Reklama

Evropa bude více zbrojit. Včetně Česka. To chce do dvou let investovat do obrany minimálně 2 procenta svého HDP. Za závazek ho pochválil i americký prezident. Problémem však může být nedostatek techniky ke koupi.

Článek

Česká republika na summitu NATO jasně potvrdila svůj závazek zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta HDP do roku 2024. Je to o rok dříve, než byl původní slib. Vláda ho má i ve svém programovém prohlášení. Podle premiéra Petra Fialy (ODS), který na summitu zastupoval prezidenta Miloše Zemana, se vzhledem k bezpečnostní situaci ve světě mohou v tomto ambiciózním plánu objevit překážky.

Závazek dávat více peněz na zbrojení a modernizaci svých armád podle Fialy předneslo více zemí, což může způsobit nedostatek vojenské techniky a materiálu. „Je přetlak na získávání lehké i těžké vojenské techniky i letadel, protože své závazky začala posilovat řada zemí,“ uvedl premiér, podle nějž Česko musí činit takové kroky, aby se dokázalo posouvat ve frontách na některou techniku. Konkrétní postup ale nespecifikoval.

Fronta na techniku se týká zejména států, které chtějí modernizovat své nadzvukové letky. O to usiluje i Česká republika, která chce co nejdříve rozhodnout o dodavateli bojových letadel, která nahradí gripeny, jež má Česko pouze v pronájmu. O přízeň české vlády mezi sebou bojují výrobci amerických stíhaček F-35 a švédských gripenů.

To, jak ruský vpád na Ukrajinu ovlivnil jejich zakázky, potvrzují i čeští zbrojaři. „Poptávka je obrovská. Jedeme na plné výkony, kapacity máme vytížené, ale co bychom pro obranyschopnost České republiky neudělali. Když dá 2 procenta, my si s tím budeme umět poradit,“ sdělil Seznam Zprávám prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. „Zakázky pro vlastní zemi řešíte přednostně, od toho tady jsme,“ dodal.

Tuto strategii potvrzují o zdroje z okolí premiéra. Nedostatek vojenského materiálu by podle nich měl znamenat vyšší kontrolu státu nad vyzbrojováním a v oblastech, kde to bude možné, se zaměřit na domácí výrobce. „Když je krize, tak vám nikdo nezvedne telefon, pokud nejste opravdu velký hráč a nebo domácí,“ uvedly. Zároveň by to zemi mohlo pomoct ekonomicky.

To nepřímo potvrdil i sám premiér. „Jsou to finanční prostředky, které se dají dobře využít. Nejen, že posilují naši obranyschopnost a armádu, ale mohou být stimulační i pro výzkum, inovace a ekonomiku,“ uvedl Fiala.

Český závazek označil za ambiciózní zejména v souvislosti, že do těchto chvil bylo Česko ve výdajích spíše na chvostu mezi členskými zeměmi. „Vytváříme si podmínky, abychom dokázali naši armádu poměrně brzy modernizovat.“

Za závazek Česko na plénu jmenovitě pochválil i americký prezident Joe Biden.

Reklama

Doporučované