Hlavní obsah

Tendr na Dukovany bude brzy vypsán, věří po návštěvě Česka Westinghouse

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jadernou elektrárnu Dukovany čeká dostavba.

Reklama

Zástupci firmy Westinghouse, která má zájem o dostavbu jaderných bloků v Dukovanech, přijeli do Česka. Po schůzce na Ministerstvu průmyslu jsou optimističtí v tom, že tendr bude brzy vypsán.

Článek

Severoamerický Westinghouse dlouho byl nejméně hlasitým uchazečem o výstavbu nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany. Teď, v novém roce a za nové vlády, se naopak hlásí o slovo jako první.

Ve čtvrtek, tedy v den, kdy podle předpokladů již měla být v Poslanecké sněmovně odhlasovaná důvěra kabinetu Petra Fialy, do Prahy zamířil viceprezident společnosti Westinghouse Michael Coon, který má na starosti projekty nových elektráren.

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu podepsal se sedmi českými firmami strategické partnerství pro případnou výstavbu nových reaktorů AP1000 – a to nejen v Česku, ale i v plánovaných projektech na Ukrajině a v Polsku. Coon v rozhovoru pro Seznam Zprávy odmítl, že by z pohledu Westinghouse byly český a polský projekt, u něhož nemusí společnost do tendru, konkurenční.

„Naopak. Pokud dosáhneme synergie, můžeme přenést něco z elektrárny A do elektrárny B, budeme mít zkušenost, budeme mít už na místě potřebné vybavení, budeme dělat stejné věci krátce po sobě, z toho může vzejít zásadní výhoda,“ uvedl Coon.

Českým firmám nadbíhají i další uchazeči. Vyplněné bezpečnostní dotazníky - coby předkolo dukovanskému tendru - ČEZu zaslaly tři: kromě Westinghousu také francouzská společnost EDF a jihokorejská KHNP. Česká strana má dokončit analýzu bezpečnostních dotazníků do konce ledna.

Proč jste přijel do Prahy? Víc posílit byznysové vazby, nebo připomenout nové vládě, že to s dukovanským tendrem myslíte vážně?

Obojí. Podepsali jsme memoranda o porozumění s českými dodavateli, které vidíme jako klíčovou součást našeho úspěchu v českém projektu. Ale nejen to, také jsou pro nás důležitými strategickými partnery. Máme ambici stavět reaktory i v Polsku, na Ukrajině a možná i ve Slovinsku a český jaderný průmysl nám pomůže i tam. Takže tu nejde jen o Dukovany, ale i o jaderné projekty v dalších zemích v regionu. Plánujeme také podepsat další memoranda s širší paletou firem v České republice, abychom podpořili naše snahy v českém tendru.

To jistě rádi uslyší představitelé průmyslu i nová vláda, která už řekla, že zapojení českých firem v dukovanském tendru je pro ně důležité. Vsázíte na tuto kartu?

Naše hlavní výhoda je naše technologie. Jsme jediní z uchazečů, kdo mají reaktor požadovaný českou stranou již v provozu. Jsme si vědomi a věříme tomu, že je potřeba zapojit české firmy. My nemůžeme přivézt všechno z USA, ani tam nemáme všechno. Ale myslíme si, že naši soupeři v tendru se naopak budou snažit své vybavení dovézt ze svých domovských zemí. My navíc naší české dodavatelské základně nabízíme možnost expandovat do dalších zemí.

V temelínském tendru před zhruba deseti lety jste měli exkluzivního českého partnera Metrostav. Tentokrát je to bez exkluzivní spolupráci s českou firmou či firmami?

To v tuto chvíli není součástí naší vize. Model, který jsme měli pro Temelín, se opravdu opíral o Metrostav coby hlavního stavebního partnera, ale v tomto případě máme firmu Bechtel, která má na našich projektech na starost konstruktérské práce. Tedy bude to Bechtel, kdo může případně takové exkluzivní dohody uzavřít.

Potkali jste se tu i českými vládními představiteli a mluvili jste spolu o dukovanském tendru?

Ano, měli jsme schůzky ve společnosti ČEZ i na ministerstvu a vedli jsme debaty o souvisejících procesech i o našich očekáváních. Odnášíme si pozitivní dojem, že tendr bude brzy vypsán.

Už jsme se dotkli temelínského tendru. Ten probíhal za vlády, kterou – stejně jako dnes – vede ODS. Temelínský tendr ale nedopadl a vy jste na něm tratili. Máte nyní v nastupující českou administrativu důvěru, že tendr dotáhne?

Myslím, že dnes je ve hře řada faktorů, které chyběly před deseti lety, když jsme usilovali o výstavbu nových bloků v Temelíně. Zaprvé už předešlá česká vláda tendr velmi podporovala, prosadila implementační smlouvu, zajistila financování nového bloku, což byl u temelínského tendru velký problém. A nová vláda se zdá být ještě více oddaná tendru. Když to spojíte s rostoucí potřebou energií a také nahrazováním uhelných elektráren, tak se to spojuje v pozitivní signály, že tento projekt půjde kupředu. Slýcháme, že tu panuje shoda, že tentokrát už není jiná cesta. Jsme tudíž velmi optimističtí.

Nakousl jste otázku zelených energií. Česko velmi usiluje o to, aby bylo jádro na unijním seznamu čistých zdrojů. V tom mají hlavního spojence Francii proti silným evropským vahám, jako je Německo a Rakousko. Dalším uchazečem v tendru je francouzská státní EDF. Nemáte obavu, že toto spojenectví dá neformální výhodu vašim francouzským soupeřům?

S každým tendrem se vážou nějaká rizika. My si myslíme, že naše hlavní výhoda je v technologii. A i nás podporuje naše vláda. Ale samozřejmě my nejsme součástí EU a zajisté toto spojenectví může být vnímané jako výhoda Francouzů.

Zároveň je jasné, že nová pravicová vláda bude sázet na transatlantickou spolupráci. Za temelínského tendru jsme viděli robustní diplomatickou ofenzivu Washingtonu. Od té doby se ale změnili vlastníci Westinghouse, nyní patříte kanadské finanční skupině. Tak kdo za vás vlastně bude případně lobbovat, premiér Trudeau nebo prezident Biden?

Westinghouse je stále společnost se sídlem v USA, vlastní nás kanadský Brookfield. Americká vláda je velmi aktivní v podpoře Westinghouse v tomto regionu. Očekáváme, že bude v kontaktu s vaší novou vládou a podpoří naše úsilí postoupit s tendrem.

Co tedy bude vaším hlavním argumentem, kterým se pokusíte přesvědčit českou stranu? Pojeďte se podívat na naše referenční reaktory v provozu?

Ano, také. Můžeme ukázat nejen to, že funguje a všechny rekordní parametry, ale také jeho unikátní design. Naši soupeři nabízejí něco, čemu říkám evoluční technologie, nějak upravili své původní technologie, což ale neeliminovalo jejich komplikovanost. My jsme to dokázali využitím pasivních systémů, dokázali jsme eliminovat řadu ventilů a pump, které už nejsou potřebné pro bezpečnost elektrárny. Toto zjednodušení a výjimečná bezpečnost jsou naše výhody oproti ostatním uchazečům v jakémkoli tendru.

O výstavbě jaderných elektráren jednáte v Polsku, kde to není vázané na tendr. Na Ukrajině jste již podepsali kontrakt na první reaktor. Čím to, že jste se najednou zaměřili tolik právě na tento region a v těchto časech?

O tento region jsme se zajímali vždy, Evropu podporujeme. To možná mnoho lidí neví, ale Westinghouse nejsou jen Spojené státy. Máme výrobny paliva ve Velké Británii i ve Švédsku a máme kanceláře v řadě evropských lokalit. Takže pro nás to bylo vždy důležité. Náš zájem je možná víc vidět kvůli tomu, jak tento region nyní zdůrazňuje úsilí stavět nové jaderné reaktory. Polsko říká: nemáme jinou šanci, Ukrajina zase musí obměnit své stávající elektrárny a Česko dělá obdobné rozhodnutí. Ve Slovinsku se o tom mluví. Tento region je tak velmi atraktivní pro Westinghouse, ale i ostatní jaderné dodavatele.

Dřív se říkalo, že polský projekt je vzhledem k tomu, že tam Westinghouse má přímou dohodu s vládou a nemusí tudíž do tendru, pro vás prioritou a Dukovany méně zajímavé. Jak to tedy je?

Určitě český a polský projekt nejsou konkurenční. Pokud do sebe vše časově zapadne, můžeme stavět pět reaktorů v regionu a na všem se můžou podílet české firmy.

To by mohlo snížit cenu, se kterou půjdete do tendru?

Je to otázka načasování. Ve všech projektech musí vše časově klapnout, aby nám to umožnilo co nejvíc z těchto synergií těžit. Ceny jsou vždy lokální, vždy se odvíjí od toho, kde pořizujeme vybavení, práci a všechny tarify, to se může v různých zemích lišit. Ale zároveň pokud dosáhneme synergie, můžeme přenést něco z elektrárny A do elektrárny B, budeme mít zkušenost, budeme mít už na místě potřebné vybavení, budeme dělat stejné věci krátce po sobě. Z toho může vzejít zásadní výhoda.

Reklama

Doporučované