Hlavní obsah

Prodejme státní budovy a firmy, potřebujeme peníze, navrhuje TOP 09

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Předsednictvo TOP 09 schválilo v úterý usnesení, v němž apeluje, aby byl schodek státního rozpočtu na rok 2023 výrazně nižší než letošní. I za cenu prodeje majetku státu, který „není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí“.

Článek

Vedení TOP 09 reaguje na kritiku, které se dočkalo od „otce zakladatele“ Miroslava Kalouska. V úterý předsednictvo vládní strany přijalo usnesení, ve kterém žádá výraznější úspory v rozpočtech na příští roky.

TOP 09 oznámila, že „považuje za naprosto nezbytné, aby byla vládou přijata strategie konsolidace veřejných financí“ a aby byla v tomto ohledu rychlejší a ambicióznější. „Proto vyzýváme koaliční partnery k přípravě komplexního návrhu, který toto zajistí. Zdůrazňujeme, že již v roce 2024 musí být uvedeny v účinnost kroky, které začnou deficity snižovat,“ stojí v prohlášení.

Jde o reakci na ostrou kritiku Miroslava Kalouska, který poslední dva týdny ostřeluje Fialovu vládu. Pět tisíc na dítě označil za hloupost, snížení daně na paliva na čtyři měsíce za pitomost. Saze v něm bouchly v momentě, kdy vláda představila svůj rozpočtový výhled do roku 2025. Se schodkem 300 miliard korun ve státním rozpočtu počítá nejen letos, ale i v následujících třech letech.

Okamžitě prohlásil, že jde o blamáž, zradu na voličích a rezignaci na hlavní slib, že vláda zastaví hrozivé zadlužování z předchozí éry. „Takhle zadlužíte zemi víc než Babiš. A hlavně se neopovažujte vymlouvat na válku,“ vzkazoval Kalousek kabinetu.

A své TOP 09 veřejně vytkl, že rezignovala na rozpočtovou odpovědnost, kvůli které ji zakládal. A že místo toho řeší manželství pro všechny. Pod tímto tlakem přijalo vedení TOPky usnesení, které ovšem ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS může chápat jako útok vládního partnera.

Nepotřebné prodat

Kvůli zmírnění napětí nevolají lídři TOP jen po větších škrtech, ale také po zvýšení příjmů státního rozpočtu prodejem nepotřebného majetku. „Týká se to jak snížení objemu nemovitého majetku, tak firem ve výhradním nebo částečném vlastnictví státu,“ navrhuje šéfka strany Markéta Pekarová Adamová. Týkat by se to mohlo například pivovaru Budějovický Budvar nebo lázní Bludov či Janských Lázní.

Europoslanec za TOPku Luděk Niedermayer si do usnesení prosadil upozornění, že do Česka míří bezprecedentní objem peněz z rozpočtu EU. „Ty musíme využít na modernizaci a dekarbonizaci ekonomiky. Efektivní využití těchto prostředků musí zajistit, že přes nutnou konsolidaci veřejných financí bude navýšen růst investic a intenzivně podpořen ekonomický růst,“ argumentuje.

Schodek rozpočtu za letošní rok podle ekonomů téměř jistě přesáhne 300 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura v nedávném rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že příští rok chce rozpočet určitě nižší než letos.

Jeho resort v předběžném pracovním návrhu státního rozpočtu na příští rok, který na počátku června projednala vláda, naplánoval schodek 295 miliard korun. Podle Stanjury ale vláda ještě o rozpočtu nezahájila politickou debatu.

Reklama

Doporučované