Hlavní obsah

Turecký prezident Erdogan přijede do Prahy na summit Unie

Foto: Shutterstock.com

Turecký prezident Erdogan míří do Prahy.

Reklama

Koncem týdne bude Západ v Praze ladit taktiku, jak se postavit pokračující ruské agresi. K lídrům EU se připojí další evropští státníci z nečlenských zemí. Nad účastí Erdogana visel dosud otazník.

Článek

Turecký prezident Recep Erdogan přijede příští týden do Prahy na neformální unijní summit. Seznam Zprávám to potvrdil turecký velvyslanec Egemen Bagis.

„Mohu potvrdit, že se prezident Erdogan zúčastní summitu Evropské politické komunity 6. října v Praze,“ uvedl ambasador. Dodal, že turecký prezident v Praze také plánuje setkání s premiérem Arménie Nikolem Pašinjanem. Obě země mají historicky napjaté vztahy.

K pravidelnému setkání lídrů sedmadvacítky, které se v rámci českého předsednictví EU odehraje ve čtvrtek a v pátek, se v české metropoli připojí i nečlenské země z Evropy.

Bruselský deník Politico už s odvoláním na diplomatické zdroje napsal v pátek, že dorazí i premiérka Velké Británie Liz Trussová.

Nad účastí Erdogana na unijním summitu v Praze však visel dosud otazník.

Stojí za Ukrajinou

V Praze se má ustanovit nová Evropská politická komunita, platforma, která by zejména v bezpečnostních otázkách zintenzivnila komunikaci unijní sedmadvacítky s evropskými státy, které nejsou členy EU.

S nápadem na takovou platformu přišel francouzský prezident Macron už na jaře v souvislosti s válkou na Ukrajině a změnami, které konflikt na východě přinesl i do EU.

Macron vs Erdogan. Přečtěte si, jak se rodil pražský summit

Ankara například v létě společně s OSN zprostředkovala zásadní dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou o vývozu obilí z ukrajinských černomořských přístavů. Zablokované bylo kvůli ruské agresi a zaseknutí dodávek z Ukrajiny ohrožovalo hlavně rozvojové země.

Erdogan v srpnu navštívil Ukrajinu a doslova řekl, že jeho země stojí v konfliktu s Ruskem za Ukrajinou. Sám přitom udržuje styky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

S EU má Turecko komplikované vztahy, které se v posledních letech spíše rozvolňovaly. V roce 2016 sice země sehrála klíčovou roli v řešení uprchlické krize, zejména Evropský parlament se ale stavěl proti sbližování s Tureckem – kritizuje hlavně stav lidských práv v zemi. Tradičně napjaté vztahy má Turecko s Kyprem a Řeckem.

Reklama

Doporučované