Hlavní obsah

Tým poradců premiéra Fialy se rýsuje. Vést ho má muž z Nečasovy éry

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala bude mít brzy k dispozici tým poradců.

Reklama

Ke konci spěje příprava sestavy poradců předsedy vlády. Klíčovou roli má sehrát ekonom a finanční ředitel státní pojišťovny David Havlíček. Ve hře je i obnovení činnosti NERV, což by mohl dostat na starost poslanec Jan Skopeček.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Ve středu bude Poslanecká sněmovna hlasovat o důvěře vládě Petra Fialy (ODS). Jakmile kabinet důvěru poslanců získá, začnou se řešit důležité personální otázky v bezprostředním okolí premiéra.

Jednou z nich je příprava sestavy lidí, kteří budou předsedovi vlády v různých oblastech radit. Klíčovým člověkem v sestavování sboru poradců má být dle informací Seznam Zpráv ekonom a finanční ředitel státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) David Havlíček, který by měl týmu šéfovat.

Pro Havlíčka nepůjde o první angažmá u premiéra z ODS. V době Petra Nečase zastával post šéfa ekonomických analýz Úřadu vlády. Byl také tajemníkem Národní ekonomické rady (NERV), která poprvé vznikla v roce 2009 za vlády Mirka Topolánka a obnovena byla i v době kabinetu Petra Nečase.

Svou aktuální roli v premiérově okolí nechtěl Havlíček komentovat, s dotazy odkázal na mluvčího vlády Václava Smolku. Ten potvrdil, že konečná podoba týmu Fialových poradců se již rýsuje.

„V současné době dochází k finalizaci složení poradenského týmu pana premiéra. Jakmile bude seznam hotov, rádi jej poskytneme médiím a široké veřejnosti,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Smolka.

Fialův tým nyní nechce komentovat bližší podrobnosti o týmu blízkých spolupracovníků kvůli blížícímu se hlasování o důvěře. V klíčových aspektech je však premiér s Davidem Havlíčkem, spoluautorem knihy Investor 21. století, podle zdrojů Seznam Zpráv domluvený již z období před Vánocemi.

Vlivný Středočech do akce

Ve chvíli, kdy se ustaví tým poradců, na řadu by mělo přijít řešení další otázky - opětovné nastartování již zmíněné Národní ekonomické rady vlády. Téma na konci minulého roku nezávazně řešil premiér s ekonomickým expertem ODS Janem Skopečkem.

Místopředseda poslaneckého klubu ODS se dlouhodobě profiluje jako ekonomický odborník občanské demokracie. Ve vládě však dostal přednost Zbyněk Stanjura (ODS), který se stal ministrem financí. Skopeček obsadil pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Fialovi spolupracovníci však podle informací Seznam Zpráv hledají pro Skopečka ekonomické uplatnění, které by získal například právě při obnovení a přípravě činnosti NERV. Mluvčí vlády na dotazy ohledně Skopečkovy role reagoval stejně jako na dotazy o Havlíčkovi.

„Teď se řeší náměstci a dozorčí rady. Nechci teď předbíhat,“ reagoval pro Seznam Zprávy Skopeček. Ten na konci loňského listopadu uhájil pozici šéfa vlivné středočeské organizace ODS. I ze středočeské buňky strany dostal nakonec při sestavování vlády přednost jiný kolega - na Ministerstvo dopravy zamířil Skopečkův kolega a místopředseda strany Martin Kupka.

Reklama

Doporučované