Hlavní obsah

Zmizelá prezidentská standarta je znovu na Hradě. Ztohoven ji vrátili

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezidentská standarta je znovu na Hradě.

Reklama

Na Pražský hrad se opět vrátila standarta, která zmizela v roce 2015. Tehdy ji za červené trenýrky vyměnila skupina Ztohoven. Nad Hradem ale nezavlála.

Článek

Na Pražském hradě se dnes opět objevila prezidentská standarta, která ze střechy sídla zmizela před necelými osmi lety. Nový prezident Petr Pavel ji rozvinul na balkoně nad třetím nádvořím při projevu k veřejnosti, která ho přišla podpořit a pozdravit.

„Standartu tehdy částečně rozstříhali na menší kousky a poslali občanům jako symbol, že jsou jim hodnoty vraceny. jsem velice rád, že vám tady dnes s mojí ženou Evou můžeme říct, že vnímáme pozici prezidenta a jeho manželky jako službu vám všem, ne sobě. A že jsme skutečně připraveni udělat vše pro to, aby ta změna nastala,“ řekl. Hned poté dva vojáci hradní stráže standartu rozvinuli.

„To je ta standarta, která byla z Hradu odnesena, byla restaurována a teď se na Hrad vrací jako symbol hodnot,“ řekl davu Pavel. Dodal, že se brzy stane součástí prohlídkového okruhu Pražského hradu.

Standartu z Hradu odnesla 19. září 2015 umělecká skupina Ztohoven. Její členové se převlékli za kominíky, dostali se na střechu Pražského hradu a prezidentskou standartu tam při akci nazvané Prezidentovo špinavé prádlo vyměnili za obří rudé trenky, které označili, za „standartu muže, který se nestydí za nic“. Zemana už tehdy kritizovali za příklon k východním diktaturám, vulgarity, výběr spolupracovníků či styky s „pochybnými diktátory“.

Ztohoven k akci zveřejnili i básničku

rudé jak čínská vlajka

snad trapností a taky vzteky

vlají dnes nad Prahou

(a hraje balalajka)

prezidentské trenky

smutně si pleskají

nepostrádaje hýždí

které je i celou zemi

čím dál tím víc hyzdí

nad městem vlaje

zástava zeměpána

jen on a nikdo jiný

arbitr elegance

a moudrost sama

Zdroj: Ztohoven

Petr Pavel 6. ledna oznámil na svých sociálních sítích, že dohodl navrácení této standarty na Hrad. Uvedl, že standarta nebyla zničena, jak se v minulosti říkalo. Ztohoven tehdy uvedli, že originál standarty byl rozdělen na 1152 fragmentů, které rozešlou náhodně vybraným lidem.

Se zástupci skupiny Ztohoven se proto setkal a dohodl kompromis, že pokud se prezidentem nestane Andrej Babiš, standarta se na Pražský hrad vrátí.

Tehdy dodal, že do inaugurace bude standarta v úschově. „Sice neschvaluji, co tehdy udělali, ale rozumím tomu, proč to udělali. Věřím, že situace na Hradě se v březnu změní,“ řekl k tomu dříve Pavel.

„Zeman končí. Přichází čas, aby se vlajka vrátila na Hrad, tedy pokud se díky Burešovi nevrátí zase nám. Trenky vítězí!“ okomentovali to členové skupiny na svém facebooku.

Miloš Zeman červené trenky v roce 2018 nechal spálit.

Reklama

Doporučované