Hlavní obsah

USA o vojenskou základnu v Česku nepožádaly, uvedlo Ministerstvo obrany

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

O konkrétních lokalitách pro případnou vojenskou základnu USA v ČR se teď nejedná, uvedlo Ministerstvo obrany. Na stole není dle úřadu žádost od USA.

Článek

„Americká základna na území ČR je otevřená otázka do budoucnosti i vzhledem k bezpečnostní situaci v Evropě. Zatím však není na stole konkrétní plán nebo žádost ze strany Spojených států, proto se v tuto chvíli nejedná o konkrétních lokalitách,“ uvedlo ministerstvo na webu.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes v pořadu Partie CNN Prima News uvedl, že by mohly přicházet v úvahu základny v Přerově či Mošnově.

Šéfka resortu Jana Černochová (ODS) v sobotu Deníku N řekla, že po Velikonocích bude jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem a chce otevřít i téma americké přítomnosti v ČR.

Úřad dnes potvrdil, že Černochová v USA oznámí zájem Česka jednat o dohodě, která by právně zastřešila obrannou spolupráci obou zemí. Dohoda by mohla být využita mimo jiné i při modernizaci české armády, uvedlo ministerstvo.

Česko by mohlo podle Černochové uzavřít dohodu jako Slovensko, na jejímž základě Američané mohou v zemi využívat dvě vojenské základny. Nalézt dohodu by podle ní chvíli trvalo, v Česku by ji schvalovaly obě komory Parlamentu. Jurečka dnes řekl, že jde jen o jednu z věcí, o nichž by mohla ministryně v USA mluvit, primárně se na cestu chystá kvůli jiným záležitostem.

Nejprve diskuse a konsensus

O tématu podle Jurečky ještě nejednala vláda. „Budeme o tom diskutovat, ani to není o tom, že by vláda rozhodla. Musí to být na základě široké diskuse a konsensu,“ řekl. O základnách je připraven diskutovat, podstatné budou konkrétní podmínky. „Střední a středovýchodní část republiky by si něco takového zasloužila. Řekněme Přerov, Mošnov, to jsou lokality, které by si něco takového zasloužily. Ale předbíháme, vůbec jsme se o tom ještě nezačali bavit,“ dodal.

Vicepremiér Bartoš zdůraznil, že o návrhu nediskutovala vláda ani koalice. „Stejně tak není v programovém prohlášení vlády. Považuji za velmi nešťastné téma otevírat tímto způsobem skrz výroky do médií,“ sdělil. Šlo by podle něj o zásadní a citlivou otázku, kterou by bylo třeba detailně projednat ve vládě, s experty, v Parlamentu a celospolečensky prodiskutovat. „Něco takového nejde dělat vůči občanům na sílu, nahodile a bez potřebných analýz a debat,“ dodal. Nutná je debata i s evropskými partnery, doplnil.

Nezmění-li se situace v Rusku, nezbývá než posilovat obranyschopnost, uvedl v Partii místopředseda ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Podotkl, že v Mošnově už se pracuje na logistickém centru pro českou armádu. „Pokud by to měla být základna NATO, pak je to o společenské diskusi,“ řekl. Vondrák. Je zastáncem jednání, ale nechtěl mluvit za ANO, protože téma je čerstvé.

Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) v téže televizní debatě řekla, že americká přítomnost v Evropě se obecně ukázala jako správná. Zdůraznila ale, že debata musí být s ohledem na zkušenosti s pobytem sovětských vojsk na českém území mimořádně citlivá. Naprostou podporu americké základně vyjádřila senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Negativní je naopak postoj opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), řekla poslankyně hnutí Karla Maříková. „Rozhodnutí by nemělo být na vládě, dokážu si představit, že by se v této věci uskutečnilo referendum,“ uvedla. Americká přítomnost by mohla podle ní znamenat i velkou hrozbu kvůli útoku cizích agresorů. „Měli bychom spíš posilovat svou armádu, než abychom tu nechali operovat cizí,“ řekla.

Premiér Petr Fiala (ODS) v České televizi a televizi Nova v sobotu zdůraznil, že se jedná o záležitost, kterou musí schválit obě komory Parlamentu. „Hledáme všechny prostředky pro to, abychom zajistili naši bezpečnost, abychom posílili východní křídlo Severoatlantické aliance a dokázali čelit takové agresivní politice, jakou dnes předvádí Rusko Vladimíra Putina,“ řekl.

Černochová chce s americkým ministrem obrany jednat také o nákupech České republiky, například o vrtulnících. Součástí dubnové cesty bude i převoz ostatků brigádního generála Františka Moravce do Česka. Někdejší velitel československé rozvědky pracující pro exilovou vládu v Londýně Moravec bude pochován podle svého přání v rodné Čáslavi.

Reklama

Související témata:

Doporučované