Hlavní obsah

„Absolutní zrada“. V Ústí bude s ANO, SPD a UFO vládnout i Tošovský z ODS

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Magistrát města Ústí nad Labem. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

V Ústí nad Labem bude vládnout koalice ANO a SPD s podporou Věry Nechybové (UFO) a Pavla Tošovského (ODS). Dnes to potvrdili na ustavujícím zastupitelstvu města. Občanští demokraté to silně kritizují.

Článek

Primátorem Ústí nad Labem byl znovu zvolen Petr Nedvědický z ANO, který byl i lídrem kandidátky hnutí ve městě. Do funkce prvního náměstka byl na dnešním ustavujícím zastupitelstvu zvolen Tomáš Vlach z ANO. Druhým náměstkem se stal Bohumil Ježek z SPD a třetí náměstkyní Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů (UFO).

Všichni čtyři budou vykonávat funkci jako uvolnění, tedy s nárokem na plný plat. Uvolněný bude také dnes zvolený radní Pavel Tošovský (ODS). Tošovský ani Nechybová nereprezentují ve vedení města svou stranu, jejich spolustraníci zůstali v opozici.

„Ještě dnes se sejde mimořádná oblastní rada, která tuto pro nás naprosto šokující situaci bude okamžitě řešit,“ řekl Libor Turek, předseda regionálního sdružení ODS. Tošovský dnes řekl, že není součástí koalice.

„Já nejsem v koalici. Já jsem přislíbil vítězi voleb ANO, že podpořím jejich návrhy,“ řekl podle ČTK Tošovský. „Nic jsem nepodepisoval, žádnou koaliční smlouvu,“ doplnil Tošovský, který v uplynulém volebním období vykonával funkci náměstka primátora. Dodal, že nemíní z ODS odcházet.

Krajský předseda ODS v Ústeckém kraji, poslanec Karel Krejza po zvolení Pavla Tošovského za uvolněného radního v Ústí nad Labem po boku radních za ANO a SPD řekl, že Tošovský v ODS skončil. Jednání Tošovského považuje za zradu a za absolutně nepřijatelné. Kvůli jeho vstupu do vedení města se dnes mimořádně sejde oblastní rada.

„Je to absolutní zrada. Domluva i před zastupitelstvem byla jednoznačná a byla jiná, než jak to proběhlo na zastupitelstvu. Předpokládám, že končí v ODS ať už dobrovolně, nebo nedobrovolně. Jsem tím znechucený, když někdo nemá hrdost a páteř. Nemám pro to absolutně žádné pochopení,“ řekl podle ČTK Krejza.

Hnutí ANO získalo 13 mandátů v zastupitelstvu, které má 37 členů. PRO!Ústí má osm mandátů, třetí koalice SPD s Trikolorou bude mít pět zastupitelů. Čtvrtá ODS má čtyři mandáty, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě Vaše Ústí. Šesté je UFO se třemi mandáty. Voleb se zúčastnilo 35,01 procenta voličů.

V roce 2018 v Ústí zvítězilo rovněž ANO a vytvořilo koalici se třetím UFO a dále s ODS a hnutím Pro Zdraví a Sport. V roce 2021 nahradilo UFO v koalici hnutí PRO!Ústí. Po řadě neshod z koalice po tři čtvrtě roce odešlo. Strany pak vládly v menšině. Volební účast v Ústí nad Labem byla před čtyřmi lety 32,63 procenta.

Reklama

Doporučované