Hlavní obsah

Utajená mise Pekarové v Emirátech: jednání o plynu a dopadech ruské války

Foto: Archiv Poslanecké sněmovny, Seznam Zprávy

Šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se svým emirátským protějškem, předsedou Národní rady Saqrem Ghubašem.

Reklama

Markéta Pekarová Adamová se s posvěcením ministerstva zahraničí účastnila mise v Dubaji, jejímž úkolem bylo navázat vztahy s vysoce postavenými politiky Emirátů a umést cestu jednáním o dodávkách plynu z Blízkého východu.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Když se v březnu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vydala s delegací do Dubaje na světovou výstavu Expo 2020, opozice ji kritizovala za rozmařilý a zbytečný výdaj.

V zásadě však nešlo o podnikatelskou výpravu. Seznam Zprávy zjistily, že šéfka Sněmovny se ve Spojených arabských emirátech (SAE) setkala s tamními vysoce postavenými politiky. Předmětem jednání byla energetická budoucnost Evropy v kontextu ruské války na Ukrajině, možnost dodávek LNG, které mají umenšit závislost na ruském plynu, a dopady Putinovy agrese na evropskou ekonomiku.

„SAE disponují velkými zásobami plynu, zatím soběstační nejsou, je to však jejich cíl. Odebírají plyn od Kataru, se kterým EU dlouhodobě vyjednává o dodávkách LNG pro Evropu. Když to řeknu jednoduše, tak pro nás je důležité, aby Emiráty svůj cíl v podobě plynové soběstačnosti splnily. Tím by se pro Evropu v Kataru mohla uvolnit kapacita,“ vysvětlila šéfka dolní komory parlamentu Seznam Zprávám.

Budování vztahů

Diplomatickou misi před odletem na Blízký východ konzultovala s ministerstvem zahraničí. Podle zápisu pro Černínský palác, který má redakce k dispozici, se Pekarová Adamová v Emirátech sešla s předsedou Národní rady SAE Saqrem Ghubašem či Čechoemirátčankou Hawá al-Mansúrí, která je poslankyní zmiňované Národní rady.

„S ministerstvem zahraničí jsem před odletem do Emirátů konzultovala postoje a stanoviska, které jsem tam následně prezentovala. Dobré bylo, že jsme se tam mohli setkat s česky hovořící poslankyní Hawá al-Mansúrí, která projevila zájem o rozvoj další spolupráce s ČR včetně parlamentní úrovně. I tato vazba může přispět k budování vztahů se SAE, které budou mimo jiné z hlediska energetické bezpečnosti velice důležité pro Českou republiku,“ popsala Pekarová Adamová.

Blízkovýchodní region bude pro Evropu v příštích letech zásadní vzhledem k nalezištím zemního plynu, ať už v Kataru, SAE, či Ománu. Ve zkapalněné podobě by se odsud plyn měl dovážet do evropských terminálů.

Vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška proto považuje za klíčové vést se zeměmi typu SAE diplomatická jednání o našich energetických zájmech. „Je to zcela zásadní. V těchto zemích bez politické podpory nedosáhnete ničeho,“ řekl Bartuška Seznam Zprávám k návštěvě šéfky Sněmovny v Dubaji.

Náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák (ODS) upozornil, že kontakty se státy Blízkého východu se musí udržovat dlouhodobě. „Vztahy v tomto regionu se nedají vybudovat přes noc. Proto je každé takové jednání našich představitelů důležité pro budování vzájemné důvěry a partnerství,“ řekl Kozák Seznam Zprávám.

Aby vztahy nevychladly, předsedkyně Poslanecké sněmovny pozvala Emirátčany do Prahy. Už jen proto, že na konci loňského roku zavřely SAE svou ambasádu v České republice. Pro Emiráty je nyní klíčová oblast Afriky, kam nyní posílají své kapacity.

„Doposud to fungovalo zejména tak, že čeští politici jezdili na setkání do SAE. Mým cílem nyní bylo, na základě domluvy s ministerstvem zahraničí, pozvat vysoce postavené politiky SAE do České republiky. Aby cítili vřelost a náklonnost, což v jejich politické kultuře hraje značnou roli,“ uvedla Pekarová Adamová.

Jak na Rusko

Tématem jednání šéfky TOP 09 s předsedou Národní rady Saqrem Ghubašem bylo i postavení Ruska v mezinárodní politice a dopady agrese Putinova režimu na dění v Evropské unii. Emiráty jsou předním producentem ropy a v rámci organizace OPEC+, kde je i Rusko, udržují s Ruskem konstruktivní vztahy.

„V případě války na Ukrajině SAE lavírují, a tudíž jedním z klíčových úkolů mého jednání s předsedou Národní rady SAE bylo předestřít, co válka na Ukrajině znamená pro Evropu. Že sekundárním důsledkem války je, že západní státy jsou v ekonomické válce s Ruskem. Bylo důležité jim sdělit, aby Emiráty vnímaly, že stojíme na straně Ukrajiny a jaká je strategická situace v Evropě,“ míní Pekarová Adamová.

Představitelé SAE podle ní slyšeli na konkrétní případy. „V Emirátech je populární české sklo, například od společnosti Lasvit. Je zapotřebí, aby si uvědomili, že když nám dojde v Evropě plyn a firmy budou krachovat, přijdou třeba i o produkty Lasvitu. Hodně Rusů prchá nyní do Dubaje. Na rozdíl od Evropy tam žádné sankce vůči ruským oligarchům neplatí. Takže je důležité tamním politikům vysvětlit, jaké dopady pro Evropu válka na Ukrajině má,“ uvádí předsedkyně Sněmovny.

V Dubaji se podle záznamu pro ministerstvo zahraničí Pekarová Adamová sešla i s ministrem tolerance a generálním komisařem Expo, šejchem Nahján bin Mubárak an-Nahjánem, se kterým hovořila o potřebě dalšího rozvoje bilaterálních vztahů. I jeho upozornila na důsledky ruské války na Ukrajině.

„Tento politik je členem vládnoucí rodiny, která má v Emirátech značný vliv. V takových jednáních lze zmínit i jiné agendy důležité pro dnešní dobu. My jsme podpořili SAE coby nestálého člena Rady bezpečnosti OSN, emirátští představitelé se díky této pozici v OSN setkávají i s ruskými politiky typu Lavrova. Z tohoto pohledu je důležité, aby chápali, jaký je postoj náš a EU v konfliktu na Ukrajině,“ dodala Pekarová Adamová.

Reklama

Doporučované