Hlavní obsah

V Děčíně povládne koalice ANO a SPD

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Jiří Anděl na snímku z roku 2020.

Reklama

V Děčíně se na koalici domluvilo vítězné ANO s druhým SPD. Ve 27členném zastupitelstvu budou mít 16 hlasů, primátorem zůstane Jiří Anděl (ANO). Děčín je ze zatím dohodnutých koalic ve statutárních městech první, kde figuruje SPD.

Článek

Koaliční smlouvu chtějí hnutí podepsat v pondělí.

V opozici usedne s pěti mandáty hnutí Volba pro Děčín. Čtvrtý Náš Děčín získal tři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě ODS. Šestí Piráti získali jedno křeslo. Oproti minulým volbám se do zastupitelstva dostalo o tři uskupení méně. Voleb se zúčastnilo 36,31 procenta voličů.

„Rada bude devítičlenná a bude v ní schéma šest lidí za ANO a tři zástupci SPD,“ uvedl Anděl s tím, že náměstků bude mít několik a budou z obou hnutí.

„Chtěl bych říct, že s ostatními subjekty bude korektní spolupráce, že se nebudeme vymezovat na koalici a opozici a budeme spolupracovat napříč politickým spektrem,“ dodal primátor.

Lídr kandidátky děčínské SPD a poslanec Jaroslav Foldyna, dříve místopředseda ČSSD, dnes řekl, že se nová koalice chce zaměřit především na bezpečnost v ulicích a na vytváření podmínek pro rozvoj turistického ruchu malého a středního podnikání. Velkým tématem bude také rozpočet, který poznamená energetická krize, dodal.

Před čtyřmi lety vyhrálo v Děčíně volby hnutí ANO s výsledkem 27,98 procenta, primátorem se stal Jaroslav Hrouda (ANO). Později byl ze své funkce odvolán a nahradil ho Anděl.

V červnu 2020 se vedení Děčína rozpadlo, koalici poté utvořili zástupci hnutí ANO, Pirátů, ODS, Změny pro Děčín a Volby pro Děčín. Vládní koalici před jejím rozpadem tvořilo ANO, ČSSD a Náš Děčín. Voleb v roce 2018 se zúčastnilo 34,65 procenta voličů.

Ústecký krajský soud obdržel ohledně zářijových komunálních voleb do děčínského zastupitelstva podnět týkající se neplatnosti voleb kandidáta v Děčíně. Anděl uvedl, že kvůli tomu zatím není jasné, kdy se bude konat ustavující zasedání zastupitelů.

Reklama

Doporučované