Hlavní obsah

V Malešicích vyroste další stanové městečko pro uprchlíky, oznámil Rakušan

Foto: Hasiči Praha

Jedno městečko už funguje v pražské Troji.

Reklama

Praha se potýká s velkým náporem uprchlíků z Ukrajiny a nedostatkem míst. V Malešicích proto bude od 31. května fungovat další stanové městečko.

Článek

V hlavním městě vznikne další stanové městečko. Tentokrát v Malešicích a bude mít kapacitu 150 lidí.

„Bude určeno pro případ humanitární nouze. Pro lidi, kteří nemají nárok na dočasnou ochranu ani na žádnou dávkou, ale jsou to lidé, kteří by se za normální okolností zdržovali na hlavním nádraží. Zajistíme jim nocleh a zajistíme jim základní stravování,“ nastínil v úterý odpoledne na tiskové konferenci ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

S uprchlíky bude přímo v Malešicích pracovat romská nezisková organizace.

„Bude jim vysvětlovat perspektivu, kdyby v České republice zůstali. A zároveň je bude informovat, že je možný bezplatný návrat vlaky Českých drah do Maďarska a budou informováni, jaké možnosti tam mají,“ dodal Rakušan.

Městečko, které funguje v Troji, vzniklo v polovině května a má sloužit zejména pro uprchlíky, kteří do té doby pobývali na pražském Hlavním nádraží, tedy zejména romské rodiny z Ukrajiny.

Běženci v něm mají pobývat, než se rozhodne, zda mají v Česku nárok na víza dočasné ochrany. Hned první víkend se prakticky zaplnilo, když v něm nalezlo azyl 142 ukrajinských uprchlíků, kapacita je rovněž 150 lůžek.

Reklama

Doporučované