Hlavní obsah

Válková končí jako vládní zmocněnkyně pro lidská práva

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Poslankyně ANO a dosavadní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková.

Reklama

aktualizováno •

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková skončí na konci ledna v této funkci. Na dotaz Seznam Zpráv to potvrdil mluvčí vlády Václav Smolka.

Článek

Poslankyně Helena Válková byla do funkce jmenována vládou Andreje Babiše 6. května 2019. Po nástupu nové vlády Petra Fialy je už ale jasné, že v této funkci skončí.

„Zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková skončí ve své funkci po dohodě k 31. lednu 2022,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy mluvčí Úřadu vlády Václav Smolka.

Válková uvedla, že na postu končí z vlastní iniciativy. „Nemůžu už dál práci zmocněnkyně vykonávat, protože jsem poslankyní nejsilnější opoziční strany. Domluvili jsme se v zájmu řádného předání agendy na konec ledna 2022 nejpozději,“ řekla Seznam Zprávám.

Novému premiéru Fialovi prý napsala dopis. „Jsem na svoji práci hrdá, myslím, že se toho podařilo hodně udělat,“ dodala Válková, která je po volbách v Poslanecké sněmovně předsedkyní mandátového a imunitního výboru.

Jmenování Válkové zmocněnkyní pro lidská práva vyvolalo kritiku. Čelila pak i výzvám k odstoupení kvůli článku, který napsala s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Obhajovali v něm takzvaný ochranný dohled, zneužívaný komunistickým režimem k šikaně disidentů. Urválek jako prokurátor mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt političku Miladu Horákovou.

Válková tehdy rezignovat na funkci vládní zmocněnkyně odmítla, což zapříčinilo odchod dvou členů Rady vlády pro lidská práva.

Rozhodla se ale nekandidovat na ombudsmanku. Zdůvodnila to však svým někdejším členstvím v komunistické straně, nikoliv spoluprací s Urválkem.

Válková vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, kterou ukončila v roce 1974. V roce 1997 se habilitovala v oboru trestní právo a v roce 2006 byla jmenována profesorkou. Kromě toho, že je v současnosti poslankyní, byla v minulosti také ministryní spravedlnosti ve vládě Bohuslava Sobotky, a to od 29. ledna 2014 do 1. března 2015.

Reklama

Doporučované