Hlavní obsah

Ve finále výběru ředitele Lesů ČR zaznívá jméno Daniela Szóráda

Foto: ČTK

Nový šéf Lesů ČR po loni odvolaném Josefu Vojáčkovi má být jmenován do konce února.

Reklama

Zdroje Seznam Zpráv hovoří o tom, že vedle bývalého šéfa Lesů ČR Daniela Szóráda výběrová komise ministru Nekulovi doporučila ještě úředníka Václava Lidického. Ministr by měl ze dvojice vybrat už příští týden.

Článek

Souboj o nového generálního ředitele Lesů České republiky jde do finále. Výběrová komise doporučila na nejvyšší manažerský post ve státním podniku z původních pěti přihlášených dva adepty.

Podle zdrojů Seznam Zpráv blízkých vedení Ministerstva zemědělství jsou finalisty, o nichž rozhodlo bodové hodnocení po osobních pohovorech, bývalý generální ředitel firmy Daniel Szórád a spolu s ním nynější ministerský úředník Václav Lidický.

Oficiálně nechce Ministerstvo zemědělství účastníky komentovat. „Do ukončení výběrového řízení nebudeme jména uchazečů ani doporučených kandidátů zveřejňovat,“ reagoval mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Ani současný dočasný ředitel Lesů ČR Jiří Groda se nechce vyjadřovat. „Dostávají se ke mně asi podobné zprávy jako k vám, ale já nejsem asi ten, který by se k tomu měl vyjadřovat. To je věc výběrové komise,“ uvedl však Groda, který se do soutěže též přihlásil. Dalšími dvěma účastníky byli bývalý tajemník České lesnické společnosti Vít Skála a majitel dřevařské firmy KM Wood Karel Maršík.

Redakce se pokoušela kontaktovat oba kandidáty, kteří podle zdrojů postoupili do finále výběru, ale ani jeden se na písemně zaslaný dotaz nevyjádřil.

Nyní se čeká, jak rozhodne lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který si od výběrové komise převzal podklady ve čtvrtek. Verdikt zřejmě vynese už na začátku příštího týdne. Nelze ani vyloučit, že výběrové řízení bude nakonec zrušeno. Záleží i na reakci zbylých členů vládní koalice.

Velké emoce ve výběru vzbuzuje zejména jméno exředitele Lesů ČR Daniela Szóráda, který skončil v roce 2018 za vlády Andreje Babiše. Jako důvod byl uveden nezvládnutý boj s kůrovcem, avšak hlavním problémem Daniela Szóráda je nyní to, že je trestně stíhán kvůli podezření z porušení konkurenční doložky při odchodu z Lesů ČR.

Problém s jeho případnou opětovnou instalací do vedení Lesů ČR má i část stranických kolegů lidoveckého ministra Nekuly. Szórádův návrat do čela firmy si za současného právního stavu nedokáže představit například místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Je celkem jasné, že trestně stíhaná osoba nemůže být ředitelem Lesů ČR. Musí si nejdříve ten svůj problém vyřešit,“ uvedl v minulých dnech europoslanec Zdechovský pro Seznam Zprávy.

Szóráda řada lidí obeznámených se situací považuje od začátku za favorita stranického předsedy a bývalého přechodného ministra zemědělství Mariana Jurečky. Právě Jurečka těsně před vánočními svátky odvolal ze dne na den předchozího generálního ředitele Josefa Vojáčka.

Ministerský úředník Václav Lidický, který je podle zdrojů druhým finalistou výběru, byl dříve též manažerem Lesů ČR, a to na postu výrobně-technického ředitele. Bylo to ve stejné době, kdy tam působil Daniel Szórád, a byl to právě on, kdo Lidického v říjnu 2017 z postu náměstka odvolal. Dnes je Lidický na ministerstvu ředitelem odboru hospodářské úpravy a ochrany lesů.

Až Zdeněk Nekula z dvojice uchazečů jednoho vybere, měl by jím předložený návrh na základě dodaných podkladů ještě posoudit vládní výbor pro personální nominace. Nového generálního ředitele slíbil ministr jmenovat do konce února.

Reklama

Doporučované