Hlavní obsah

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl Biden

Podívejte se na záznam rozloučení s exministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou.Video: Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Ve Washingtonské národní katedrále se uskutečnil pohřeb Madeleine Albrightové, první ženy v čele americké diplomacie. Političky s českými kořeny. Seznam Zprávy přinesly z ceremoniálu přímý přenos.

Článek

Od našeho zvláštního zpravodaje ve Washingtonu.

Za rakví šel bývalý velvyslanec a jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Havla a také dvorní překladatel knih Albrightové do češtiny Michael Žantovský. Promluví i na následné smuteční akci v United States Institute of Peace, kam VIP hosté zamíří po ceremoniálu v katedrále.

Na pohřbu měl smuteční řeč americký prezident Joe Biden nebo bývalý šéf Bílého domu Bill Clinton, v jehož kabinetu Albrightová mezi lety 1997 až 2001 sloužila. Obřadu se účastní i česká delegace, ve které je třeba šéf Senátu Miloš Vystrčil nebo ministr zahraničí Jan Lipavský.

Prezident Biden ve svém proslovu zmínil, že v „tomto století nikdo neobhajoval demokracii více než Albrightová“.

„Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky,“ řekl také. Věděla, jaké to je snášet válku a prchat před pronásledováním, nikdo ve 20. a 21. století nebránil svobodu tak jako ona. Nikdy také nezapomněla na svůj původ, dodal šéf Bílého domu.

První muž USA rovněž připomenul Václava Havla, přítele Albrightové. Podle jeho názoru „vrhal světlo v největší temnotě a připomínal nám povinnosti, které máme vůči sobě“.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Americký prezident Joe Biden na pohřbu Madeleine Albrightové ve Washingtonu. V první řadě také sedí exprezidenti Obama a Clinton.

„Když padala železná opona, náš svět čelil významnému okamžiku, který se stává jednou za generaci, objevují se nové příležitosti. Vaše babička, velvyslankyně a první ministryně zahraničí USA zastupovala tyto lidi, národy, které věděly, na jaké straně stojí Spojené státy americké a co hájí. Vzdáváme hold velmi hrdé Američance, díky níž jsme všichni hrdí, že jsme Američané. Chtěl bych uvítat i významné hosty z celého světa, aby oslavili dceru České republiky, která věděla, jaké to je utíkat před válkou a perzekucí,“ dodal Biden.

Bývalý prezident USA Bill Clinton pak na ceremoniálu řekl, že Albrightová prožila naplněný život. „Někdy nás rozesmála, někdy nás rozčílila, ale prožila plnohodnotný život, protože věděla, v co věří a co hájí. Svoboda není nikdy jistá a pokušení zneužít moc je velice silné,“ řekl Clinton. „Byla skvělá ministryně zahraničích věcí, ale to nejdůležitější je, že jí Bůh dal zkušenosti a dal jí tuto zemi, kterou milovala. A když jsme byli na pohřbu Václava Havla, mluvila v katedrále česky. A samozřejmě, pro publikum to bylo elektrizující.“

Záběry z rozloučení s Albrightovou.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Seznam Zprávy mají přímo na místě reportéra. Lze očekávat, že smuteční ceremoniál budou doprovázet přísná bezpečnostní opatření vzhledem k tomu, že se pohřbu účastní významní hosté.

Očekává se účast až 1 400 lidí, novináři museli dle pokynů do katedrály už ráno mezi 7. a 8. hodinou. Uvnitř je nutné mít roušku.

Bývalá ministryně zahraničí a neúspěšná kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová ve své řeči mimo jiné vzpomínala na to, jak ji Albrightová vzala na projížďku „po její milované Praze“ a jak poté povečeřely společně s Havlem a jeho manželkou Dagmar. „Mohla jsem poslouchat, jak mluví o tom, co pro jejich milovanou zemi znamená to, že je svobodná,“ řekla Clintonová.

Pozvání od jedné z dcer Albrightové obdržela i vdova po Václavu Havlovi, Dagmar, která se však podle svého vyjádření nemohla zúčastnit kvůli pracovní vytíženosti. „Vážila jsem si jí jako statečné a silné ženy ve vrcholné politice, ale zejména jako ženy, která dokázala uskutečnit životní kroky, které ji posunuly za jejími sny,“ uvedla v prohlášení zaslaném ČTK Havlová.

Madeleine Albrightová zemřela 23. března na rakovinu. Na smutečním obřadu o jejím životě a politické kariéře promluví rovněž bývalá ministryně zahraničí a neúspěšná kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová a tři dcery Albrightové.

Na pohřeb se vypravila i česká delegace, kterou vede ministr zahraničí Lipavský. Piety se zúčastní také předseda Senátu Miloš Vystrčil, místopředseda Senátu Jiří Růžička a předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer.

V programu obřadu jsou rovněž hudební vystoupení, zahraje například jazzová legenda Herbie Hancock, trumpetista Chris Botti nebo písničkářka Judy Collinsová.

Podívejte se, kde se koná ceremoniál.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Albrightová se narodila v Praze v roce 1937 v české židovské rodině diplomata Josefa Korbela. Vychovávána byla jako katolička. Do Spojených států přišla jako uprchlice v roce 1948, byla ministryní zahraničí v letech 1997 až 2001 v administrativě demokratického prezidenta Billa Clintona. Předtím působila jako velvyslankyně USA při OSN.

Hosté na pohřbu Madeleine Albrightové

– prezident USA Joe Biden

– bývalý prezident USA Bill Clinton, exministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová

– bývalý prezident USA Barack Obama s manželkou

– dcery Madeleine Albrightové

– exministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová

– předseda Senátu Miloš Vystrčil

– ministr zahraničních věcí Jan Lipavský

Zásluhy první ženy v čele americké diplomacie krátce po oznámení jejího úmrtí ocenili i další čeští politici. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že Albrightová má mimořádné zásluhy o Českou republiku i o to, že je Česko ve větším bezpečí díky členství v NATO.

Podle prezidenta Miloše Zemana byla Albrightová nejdůležitějším podporovatelem i advokátem České republiky v USA, a to nejen v roli šéfky americké diplomacie. V kondolenčním dopise adresovaném svému americkému protějšku Joeu Bidenovi Zeman připomněl, že politička narozená v Praze velmi napomohla brzkému vstupu Česka do NATO, a to v době, kdy byl premiérem. Albrightová nadále zůstane velkou, hrdou a příkladnou osobností a spojníkem mezi Českem a Spojenými státy, uvedl tehdy prezident.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Zaplněná katedrála.

Albrightová, nadšená americká i česká patriotka, kterou pojilo přátelství s Havlem, se významně zasadila o vstup Česka, Polska a Maďarska do NATO. V roce 1999 patřila k největším obhájcům bombardování Jugoslávie, které mělo zabránit srbským etnickým čistkám v Kosovu.

Reklama

Doporučované