Hlavní obsah

Video: Babiš měl lomítko v adrese za děleno. Ale tlumočníka poradil Válkovi

Bez komentáře:Video: ČTK

 

Reklama

Poslanec ANO Andrej Babiš, notoricky známý tím, jak ohýbá český jazyk blíž k rodné slovenštině, poradil ministru zdravotnictví, aby si pořídil tlumočníka do češtiny. A to jen pár vteřin poté, co by býval sám tlumočníka potřeboval.

Článek

Vláda Petra Fialy, složená z pěti stran, žádá dnes poslance o důvěru. Ve Sněmovně už zaznělo mnohé, jak zjistíte v tomto online přenosu.

Nás zaujala kritika na adresu nového kabinetu, kterou přednesl bývalý ministerský předseda a nyní jen poslanec hnutí ANO Andrej Babiš. Muž, jehož slovo „motýle“ zlidovělo a který měl po celou éru ve Strakově akademii problém mluvit správně česky, doporučil tlumočníka do českého jazyka ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi s tím, že mu není rozumět.

„Víte, jak pan ministr Válek vysvětluje, že mu lidé, a dokonce už ani novináři nerozumí? To může být proto, že jsem z Brna a používám hantec (Babiš druhou větou citoval Válka, smích z řad ANO, pozn. red.) Takže možná by bylo dobré, aby pan ministr kromě tlumočníka do znakové řeči měl vedle sebe i tlumočníka do češtiny,“ poradil Babiš.

Stalo se tak vteřinu poté, co sám neporozuměl psanému textu. Zaměnil lomítko mezi číslem popisným a orientačním v adrese za „děleno“.

To když radil zaměstnancům, kteří se nechtějí nechat v práci testovat na covid-19, jak postupovat. „Takže vážení zaměstnanci, pokud se nechcete testovat, hlaste se u zadního vchodu ministerstva zdravotnictví. Adresa je Palackého 375 děleno 4, Praha 2.“

Důkaz v úvodním videu.

Reklama

Doporučované