Hlavní obsah

Detaily o vyjednávání se Zemanem. Nebylo to něco za něco, říká šéfka TOP 09

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Prezident Miloš Zeman v pátek jmenuje vládu tak, jak ji navrhl designovaný premiér Petr Fiala. Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Fiala prezidenta přesvědčil trpělivým vyjednáváním. Nic mu prý za to neslíbil.

Článek

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí odpoledne jednal s prezidentem Milošem Zemanem o detailech jmenování jeho vlády. Byť se prezident dušoval, že nejmenuje kandidáta na ministra zahraničí, který mu není po chuti, Fiala si nakonec prosadil svou.

Podle jeho koaliční kolegyně, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), se nakonec ukázalo, že na prezidenta platí trpělivé vyjednávání.

„Mnohými byl tento postup zpochybňován, protože Miloš Zeman slyší jen na silná gesta. Petr Fiala ukázal, že tato taktika umí být úspěšná,“ říká Pekarová Adamová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

V neděli ve vystoupení v České televizi jste zněla, že si jste velice jistá, že premiérova schůzka s prezidentem dopadne dobře. Věděla jste něco víc? Měl Petr Fiala nějaký skvělý plán?

Ten plán jsme i zveřejňovali a říkali veřejně: podání kompetenční žaloby. To už mnoho dní bylo ve veřejném prostoru. Pořád jsem v určité rovině věřila tomu, že nakonec právě i tenhle apel skrze kompetenční žalobu má šanci na úspěch. A nakonec se to tak potvrdilo.

I tak to vyvolává otázky, že ze strany prezidenta nebyl ústupek zadarmo. Řekl si pan prezident o něco?

Není to žádné něco za něco. Vím, že je to o trpělivém vyjednávání premiéra Fialy. A mnohými byl tento postup zpochybňován. Vykládali, jak prezident Zeman slyší jen na silná gesta a sílu. Ale Petr Fiala je klidná síla, jak já ho dlouhodobě tituluji. A opět dokázal, že tato strategie a taktika umí být úspěšná.

Takže za několik týdnů až měsíců na nás nevypadne nějaký slib týkající se třeba plukovníka Koudelky či navýšení rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky?

Nic takového se nemůže stát.

Jak jste spokojeni s tím, jak vyjednávání probíhalo? Očekávali jste, že to dojde až k hrozbě žalobou?

Myslím, že je důležité hodnotit výsledek. A já jsem velmi ráda, že je takový, jaký je, a že v tomto případě došlo k akceptování celého návrhu, včetně zpochybňovaného kandidáta. Chápu, že si mnozí představují, že jednání půjdou hladčeji.

Je špatné, že vůbec dochází k tomu, abychom takový spor museli řešit. My si ale nevybíráme, s kým ta jednání vedeme. V tu chvíli nezbývá než konat, a tak jsme také činili. Byli jsme v tom pevní, a i to si myslím, že sehrálo svoji úlohu. Už na začátku koalice ukázala svoji pevnost a soudržnost.

Budete se nyní snažit vůči prezidentovi udělat nějaký vstřícný krok? Třeba že se v programovém prohlášení ocitne větička týkající se Izraele nebo třeba přestěhování ambasády do Jeruzaléma, což je věc, kterou si hlava státu přeje?

Programové prohlášení bude vycházet z už dohodnutého programu pětikoalice. Ten je veřejný od 8. listopadu, kdy byla podepsána koaliční smlouva, jejíž je tento program součástí. Když do něj nahlédnete, uvidíte, že už v něm jsme zmiňovali Izrael. Ne snad v takovém detailu, na který se nyní ptáte, ale opravdu jsme v tomto směru jednotní i soudržní. Program se bude odvíjet od toho, co je už dohodnuté.

Reklama

Doporučované