Hlavní obsah

Soud otevřel restaurace všem. Vláda zatím netuší, jak zareaguje

Vláda Petra Fialy zasedala mimořádně v Poslanecké sněmovně. Pusťte si záznam tiskové konference.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda po svém zasedání reagovala na čerstvé rozhodnutí správního soudu, který zrušil zákaz pro neočkované pro vstup do restaurací nebo hotelů. „Musíme se na dalším postupu poradit,“ řekl premiér Fiala.

Článek

Vláda Petra Fialy kvůli dlouhému jednání ve Sněmovně mimořádně zasedala v dolní komoře a ne ve Strakově akademii.

Kabinet zasedl jen krátce před tím, než přišla zásadní zpráva – Správní soud zrušil podmínku očkování či prodělání nemoci pro vstup do restaurací a ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní.

Cílem opatření Ministerstva zdravotnictví nemůže být to, aby byli občané nuceni do očkování, které je dobrovolné, vysvětlil soudce NSS Petr Mikeš.

Jak budeme postupovat dál, o tom se ještě poradíme, prosíme o pochopení, rozhodnutí je staré několik desítek minut, dostali jsme ho v průběhu jednání vlády a musíme se ještě poradit, jak postupovat.
Petr Fiala, ODS, premiér

„Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ukazuje jednu věc, která je důležitá. Jednak potvrzuje to, že je správné, že se snažíme prosadit novelu pandemického zákona. Novelu, která právě reaguje na předcházející rozhodnutí soudu. A že to, co je asi nejpodstatnější, to právní prostředí, které máme pro řešení pandemické situace v České republice, a které nám připravila předchozí vláda, není dostatečné. Musíme pracovat na tom, aby dostatečné bylo. Rozhodnutí soudu se týká opatření, které vláda Andreje Babiše přijala v listopadu a my jsme ho potom prodloužili,“ řekl Fiala.

„Jak budeme postupovat dál, o tom se ještě poradíme, prosíme o pochopení, rozhodnutí je staré několik desítek minut, dostali jsme ho v průběhu jednání vlády a musíme se ještě poradit, jak postupovat,“ dodal.

Právní prostředí pro zvládání pandemie v Česku není podle něj připraveno dobře. „Všechna opatření, která jsme i během svátků udělali, obstála. Tohle je opatření, které až na jeden detail bylo připravené předchozí vládou. Já naši vládu nechci vyviňovat, pokud se tam udála chyba, přijdeme na to a napravíme to,“ podotknul Fiala.

Ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) na tiskové konferenci zastupuje náměstek Josef Pavlovic. „Momentálně analyzujeme rozhodnutí. Kroky připravíme následně,“ řekl.

Premiér Fiala mluvil také o zrušení testování. „Vzhledem k vývoji pandemie covidu jsme se rozhodli, že 18. února končí plošné povinné testování. To nepochybně pomohlo zpomalit přenos covid-19, vyhnuli jsme se vysokému zatížení nemocnic a situaci jsme zvládli. Pandemie se vyvíjí tak, jak jsme očekávali, jak byly predikce, máme situaci pod kontrolou bez drastických opatření, lockdownů a podobně,“ uvedl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).

Fiala hovořil také o kompenzacích. „Rozhodli jsme se pro cílovou podporu pro ty nejzasaženější, zejména drobné podnikatele, kteří nemají dostatečné prostředky a rezervy, aby ustáli výpadky způsobené pandemií. Nárok na podporu budou mít ti, kteří byli postižení zákazem vánočních trhů, restaurace, hudební kluby, organizátoři kulturních a sportovních akcí. Pomoc bude cílená a administrativně nenáročná,“ dodal Fiala.

Pomoc se dotkne více než 11 tisíc subjektů, kterým stát vyplatí až 3 miliardy korun. Opatření se budou týkat omezení, která nastala usnesením vlády od 25. listopadu do 25, prosince, a bude se týkat těch, kteří byli přímo či nepřímo postiženi těmito omezeními.

Denní přírůstek případů koronaviru v Česku byl v úterý rekordní, testy jich potvrdily 57 195. Je to téměř o polovinu víc než před týdnem. Opakovaných nákaz bylo 9775, víc jich bylo jen minulý týden ve čtvrtek, kdy ale číslo zvýšily dohlášené případy z předchozích dní. V nemocnicích bylo s covidem-19 v úterý 2653 lidí, zhruba o 700 víc než o týden dřív. Nad 200 se vrátil počet pacientů ve vážném stavu.

Podle premiéra Fialy se pandemie vyvíjí přesně dle očekávání. „Je to přesně podle predikcí,“ řekl na tiskové konferenci.

Válkův náměstek Pavlovic dodal: „Sledujeme 16 parametrů, vyhodnocuje je Ústav zdravotnických informací a statistiky, nesledujeme jen počet testů a testovaných, ale třeba i zásah populace seniorů. Zatím to vypadá, že se vše vyvíjí podle predikcí.“

Reklama

Doporučované