Hlavní obsah

Do karantény nově musí i očkovaní. Doba se ale zkrátí

Tisková konference vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

O zkrácení izolací a karantén nařizovaných kvůli covidu-19 a podmínkách testování v zaměstnání dnes jednala vláda.

Článek

Vláda se rozhodla zkrátit izolace a karantény kvůli koronaviru na pět dní. V současnosti trvají dva týdny, přičemž karanténu lze ukončit po týdnu negativním testem. Do karantény ale nově budou muset i očkovaní.

„Od příštího úterý se zkrátí karantény a izolace na pět celých kalendářních dnů. Doba bude stejná pro všechny bez výjimky,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Stejná pravidla budou platit pro očkované, neočkované i lidi s prodělanou nemocí.

„Co se týká ukončování karantény, tak to probíhá nyní bez konfirmačního testu po uplynutí doby pěti dnů. S tím, že samozřejmě ten zaměstnanec, který se vrací do práce, je stále v režimu testování a není tam pro něj žádná výjimka. To znamená, že on se následně poté bude testovat na pracovišti,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Do karantény budou muset po rizikovém kontaktu s pozitivně testovaným na koronavirus nastoupit i očkovaní a lidé do šesti měsíců po prodělání covidu. Očkovaní dosud po rizikovém kontaktu nemuseli na test ani nastoupit povinnou karanténu a prodělání nemoci lidi z těchto podmínek vyvázalo na půl roku.

Na konci listopadu hlavní hygienička metodický pokyn upravila tak, že lidé, kteří žijí s nakaženým ve společné domácnosti, musí na PCR test, ale do karantény ani do obdržení jeho výsledku nemusí.

U varianty omikron nastupují příznaky rychleji, takže by měli být lidé infekční kratší dobu. Kvůli obavám z toho, že více nakažlivý omikron vyřadí z práce velké množství lidí najednou, už dobu izolace zkrátily některé evropské země.

Dva nebo tři týdny?

Od 17. ledna vláda zavádí povinné testování. Bude se týkat všech zaměstnanců bez výjimky, tedy i těch očkovaných. Test na covid-19 by měl každý podstoupit dvakrát týdně.

„Všichni se budou testovat pomocí antigenních sebetestovacích sad. Testování probíhá dvakrát týdně nebo jednou za tři až pět dnů. Pokud antigenní test vyjde pozitivní, odchází pracovník do karantény, a to na pět kalendářních dnů,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Testování bude trvat dva nebo tři týdny. „Zatím to nevíme přesně. A to z prostého důvodu, že budeme monitorovat, jak se bude vyvíjet varianta omikron, jaký bude její nástup. Očekáváme, že toto opatření bude platit maximálně tři týdny,“ dodal Válek.

Testy budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, tedy z fondu rezerv. Zaměstnanci, kteří se odmítnou otestovat, budou podle Válka nahlášeni hygieně. Zároveň budou muset podstoupit opatření, která ochrání ostatní zaměstnance před nákazou. Budou například muset nosit respirátory.

Vláda dnes jednala také o návrhu novely zákona o státní sociální podpoře a také o legislativní úpravě, která pro letošek zmrazí platy ústavních činitelů.

Laboratoře v Česku v úterý odhalily více než deset tisíc případů koronaviru. Poprvé za dva týdny tak přibylo více než deset tisíc nakažených. Minulé úterý byl nárůst zhruba o tisíc případů nižší. V nemocnicích je s covidem 2 854 pacientů, z toho 506 v těžkém stavu.

Reklama

Doporučované