Hlavní obsah

Vláda navrhla, aby platy ústavních činitelů byly stejné jako loni

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Vláda zvýšila od tohoto roku platy jen lidem, kteří v první linii bojují s covidem-19. Považuje proto za solidární, aby se ani ústavním činitelům plat nezvyšoval.

Článek

Platy politiků, soudců a státních zástupců by měly být letos od února stejně vysoké jako loni. Vláda dnes schválila novelu ministerstva práce a sociálních věcí, která počítá se zmrazením platové základny, řekl novinářům po zasedání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Vláda chce předlohu projednat ve stavu legislativní nouze.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že novela by měla vyhovět i starším rozhodnutím Ústavního soudu, protože u soudců neohrozí jejich nezávislost.

Plat politiků od letošního ledna vychází z částky 89 155 korun. Podle schváleného návrhu zůstane základna stejná jako loni a předloni, měla by činit 84 060 korun. U soudců to místo 106 986 korun bude 100 872 korun a u státních zástupců po zmrazení místo 96 287,40 korun pro letošek 90 748,80 korun.

Fiala řekl, že mimo jiné kvůli inflaci a stavu ekonomiky kabinet zvýšil od tohoto roku platy jen lidem, kteří v první linii bojují s covidem-19. „U ostatních došlo k zachování úrovně loňského roku. Považovali jsme za správné, abychom stejně přistoupili k ústavním činitelům,“ uvedl. Podle Jurečky nebude předpis účinný zpětně, takže v případě schválení ovlivní výši platů od února.

Soudce to neohrozí, řekl Jurečka

Soudci se už v minulosti kvůli zmrazení svých platů obraceli na soudy, které jim vyhověly. Jurečka uvedl, že kabinet postupuje s ohledem na starší soudní rozhodnutí. „Jsme v situaci, která je velmi vážná z hlediska narůstajícího schodku státního rozpočtu a celkové ekonomické situace ČR. Není to opatření jen vůči úzké skupině soudců nebo ústavních činitelů. My jsme dalším statisícům lidí, kteří pracují ve veřejném sektoru, platy nezvýšili,“ dodal. Kabinet návrh považuje za akt solidarity, neohrozí podle něj nezávislost či majetkové poměry soudců a státních zástupců.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Částka se násobí koeficientem podle odpovědnosti a náročnosti funkce. Už loni platil základ z roku 2020. Důvodem byly úspory za epidemie. Od letoška je navyšování znovu automatické.

Od ledna se platové základny ústavních činitelů, soudců a žalobců zvedly o šest procent. Pokud bude novela účinná od února, za 11 měsíců se nevyplatí asi 0,6 miliardy korun. Politici nedostanou 56,7 milionu, soudci asi 403,7 milionu a státní zástupci 138,3 milionu korun.

Fialova vláda minulý týden odmítla návrh opozičního poslance Andreje Babiše (ANO) na pětileté zmrazení platů politiků. Rozhodla, že připraví novelu vlastní. Loni v říjnu Senát zamítl pětileté zmrazení platů ústavních činitelů hlasy 57 ze 68 přítomných členů horní komory, kde velkou většinu tvoří zástupci nynějších vládních stran. Nová povolební Sněmovna nemohla už senátní veto přehlasovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované